ΙΔΕΟΔΡΟΜΙΟ by COFFEEBRANDS: Χαμένοι στη μετάφραση
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
05 Νοεμβρίου 2018ΤΟΥ ΑΚΗ ΕΘΕΛΟΝΤΗ
*Είναι να απορεί κανείς με τη δυνατότητα ορισμένων να αντιληφθούν τα στοιχειώδη της ελληνικής γλώσσας. Με αφορμή τον «Ορέστη», που για πολλούς μετατράπηκε σε Μεσσία της κυπριακής τηλεοπτικής εποχής, ο οποίος θα προσέφερε επιτέλους και σε μας στιγμές δράσης όπως αυτές που παρακολουθούμε στην Καραιβική, στις ΗΠΑ και στον κόλπο του Μεξικού, πολλοί ξεσάλωσαν: «Νύχτα καταστροφών στην τάδε και στη δείνα περιοχή», διαβάζαμε σε σχετικούς τίτλους.
Στο ίδιο το κείμενο, πώς μεταφράστηκε αυτή η νύχτα καταστροφών; Σε διακοπή της ηλεκτροδότησης σε μερικά χωριά η οποία «επανήλθε σύντομα με παρέμβαση των συνεργείων της ΑΗΚ», σε κατολίσθηση πετρών και χώματος σε αγροτικούς δρόμους, σε έντονες βροχοπτώσεις για τις οποίες «η Αστυνομία καλεί τους οδηγούς να είναι προσεκτικοί» και σε δυνατούς ανέμους «οι οποίοι ωστόσο δεν προκάλεσαν προβλήματα».
Φοβερό! Ούτε η «Κατρίνα» στην Ορλεάνη δεν προκάλεσε τέτοιο Αρμαγεδώνα.
Και καλά οι φαιδρότητες στο ανεξέλεγκτο διαδίκτυο. Είναι να απορεί κανείς όμως: Υπάρχουν αρμόδιοι με γνώση της ελληνικής και των νοημάτων της στα «θεσμικά» μήντια που αναπαράγουν τέτοιες κοτσάνες;
*Την ίδια στιγμή, όσο η μέρα προχωρούσε, ημέρα υποτίθεται που θα γνώριζε και η Κύπρος ακραία καιρικά φαινόμενα δια ζώσης και όχι δια τηλοψίας, καθίστατο ολοένα και πιο φανερό ότι τελικά ο «Ορέστης» δεν θα ήταν εκείνος ο φοβερός και τρομερός φορέας καταστροφών για τον οποίο γινόταν πάρτι στις τηλεοπτικές εκπομπές τις προηγούμενες μέρες- ή εν πάση περιπτώσει, δεν θα ερχόταν στα μέρη μας με την ορμή με την οποία σάρωσε την Ελλάδα.
Παρόλα αυτά, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι κρατικών υπηρεσιών και άλλοι ειδικοί, έδιναν την εντύπωση μιας αγωνιώδους προσπάθειας να συντηρήσουν το ενδιαφέρον του κοινού για το «πρωτοφανές κακό που κοντοζυγώνει» μέχρις εσχάτων.
*Τι νόημα είχε η εμμονή όλων να αναγάγουν κάποιες διακοπές ρεύματος, κάποιες υπερχειλίσεις ρυακιών και κάποιες πτώσεις κλαδιών δέντρων στην D-Day της Κύπρου; Χρειάζεται ένας «Ορφέας», ένας «Μίνωας» ή ένας «Ιάσωνας» για να ζήσουμε τέτοια φαινόμενα; Μια χειμωνιάτικη έξαρση των καιρικών φαινομένων δεν προκαλούσε πάντοτε κάποιες τέτοιες δυσλειτουργίες;
Μάλλον ο έρμος ο «Ορέστης» χρησιμοποιήθηκε για να καλύψει τα κενά που δημιούργησε το πολιτικό σύστημα από την καθυστέρηση στην επανέναρξη του παιγνίου «ας ξανασυζητήσουμε για Κυπριακό».
Και με την διαδικασία να έχει σιγά-σιγά αρχίσει τις τελευταίες μέρες, με τους δύο ηγέτες να συναντώνται ατύπως και την αξιότιμη κυρία Χολντ Λουντ να αρχίζει τα σούρτα φέρτα, τα καιρικά ξαναμπαίνουν στο ντουλάπι- για να βγουν ως ο κρυμμένος σκελετός όταν πάλι η πολιτική πραγματικότητα μας βαρέσει στο δόξα πατρί.
*Ηθικόν δίδαγμα: Τι κάνεις Γιάννη μου; Κουκιά σπέρνω στα δημοσιογραφικά χωράφια…