ΙΔΕΟΔΡΟΜΙΟ by COFFEEBRANDS: Άλλα λες και άλλα κάνεις κι' άλλα εννοείς
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
08 Νοεμβρίου 2016ΤΟΥ ΑΚΗ ΕΘΕΛΟΝΤΗ
*Πολιτική σκέψη όπως των πολιτικών ανδρών και γυναικών του τόπου τούτου δεν διαθέτουμε, ούτε και εμπειρία στη διπλωματία- εξ ου και δεν κάναμε το Κύπρος-Βρυξέλλες, Λευκωσία-Πρωταράς. Ομοίως, ο δείκτης νοημοσύνης μας δεν απειλεί ουδόλως την πρωτοκαθεδρία του εγκεφάλου του Άινσταιν, πλην όμως μια στοιχειώδη κοινή νοημοσύνη και λογική θα πάρω το ρίσκο να πω ότι διαθέτουμε.
Αυτό είναι που αμφισβητεί ευθέως σύσσωμο το σύστημα εξουσίας σε Κύπρο και Ελλάδα- η επίσκεψη του επικεφαλής της ευρωπαικής διπλωματίας στις δύο χώρες τις προηγούμενες μέρες, αποτελούσε ένα πρώτης τάξεως παράδειγμα για αυτό.
*Στο ρεπορτάζ των ελλαδιτών δημοσιογράφων από την επίσκεψη Μπορέλ στις Καστανιές του Έβρου, οι ζητωκραυγές για την αμείλικτη προειδοποίηση του ευρωπαίου αξιωματούχου ότι « η ΕΕ θα προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα», που βεβαίως τυγχάνουν τα σύνορα της Ελλάδος, ακούγονταν μέχρι την Αγιά Σοφιά.
Πλην όμως, όταν στο τέλος της ημέρας ακούσαμε τον ίδιο τον κ. Μπορέλ να μιλά δίπλα από τον κ. Δένδια, αυτό που ακούσαμε ήταν ότι «θα πρέπει Ελλάδα και Τουρκία να προσπαθήσουν να βρουν μια κοινή συνισταμένη στο θέμα των διαφορών τους».
*Την επομένη ημέρα, την σκυτάλη παραλαμβάνει η Κύπρος: Πομπώδεις τηλεοπτικές προαναγγελίες για τα δελτία ειδήσεων ότι ο ευρωπαίος αξιωματούχος διαβεβαίωσε για την στήριξη της ΕΕ στη Λευκωσία και για το ότι (κυρίως) θα πετούσε με ελικόπτερο πάνω από την Κυπριακή ΑΟΖ για να δει ιδίοις όμμασι τις τουρκικές παράνομες ενέργειες στα δικά μας χωράφια.
Και μαντέψτε: Όταν πάλι ήρθε η ώρα των δηλώσεων του ιδίου ενώπιον των καμερών, η αναφορά ήταν ότι θα πρέπει να «καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στις διαφορές των δύο μερών στην ΑΟΖ».
*Το ότι η σαστιμάρα και η παγωμάρα των λειτουργών των ΜΜΕ επέφερε (και καλά) διευκρινιστικές αναφορές των εκπροσώπων του Ζοζέπ Μπορέλ, είναι το αναμενόμενο. Και το λιγότερο.
Το μείζον είναι ότι θα πρέπει κάποτε να πάρουμε απόφαση πως το να αυθυποβαλλόμαστε ότι όλοι οι άλλοι λένε αυτά που θέλουμε να ακούσουμε, δεν μας βοηθά καθόλου. Και να πάρουμε απόφαση ότι το μέγιστο που έχουμε λαμβάνειν από μη εχθρούς μας, είτε είναι η Ένωση, είτε είναι το Ισραήλ, ή η Αίγυπτος και η Γαλλία, είναι απλώς δυο λόγια συμπόνοιας και μερικές δηλώσεις που πίσω από τις λέξεις τετραγωνίζουν τον κύκλο.
*Το να κοροιδεύουμε τους εαυτούς μας όμως, ότι αυτά που λέει ο άλλος τα ερμηνεύουμε καλύτερα εμείς από τον ίδιο, καταντά κωμικό, μέσα στην κακή μας τύχη για το μέρος της υφηλίου που μπλέξαμε.