Pafos Net

ΙΔΕΟΔΡΟΜΙΟ by COFFEEBRANDS: Το μέλλον είναι προδιαγεγραμμένο

title image

ΤΟΥ ΑΚΗ ΕΘΕΛΟΝΤΗ

*Οι ευρωπαίοι ήταν αυστηροί κατά της Τουρκιάς στις Βρυξέλλες, πανηγυρίζει το σύστημα- μικρό το κακό. Οι πολιτικοί και η πολιτική δεν παίζουν πια κανένα ρόλο, υποστηρίζει ο Νόαμ Τσόμσκι. Ξεκαθαρίζει ακόμα ότι το μέλλον είναι πια προδιαγεγραμμένο- ότι κατάφερε ένα κράτος για τους πολίτες του μέχρι τώρα, το κατάφερε: Πλέον, μας καλεί να ξεχάσουμε την έννοια του κράτους-προστάτη που γνωρίζαμε.

Ο μέγας διανοητής του καιρού μας, λέει ότι για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών το ζητούμενο είναι η εργασία. Για τους υπερεθνικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, όμως, το διακύβευμα έγκειται στη μείωση των ελλειμμάτων. Τα ελλείμματα διαμορφώνουν πλέον την πολιτική. Και αυτή, εκτιμά, είναι η ειδοποιός διαφορά της σημερινής εποχής από όλες τις προηγούμενες.

*Σύμφωνα με τον Τσόμσκι το κέντρο βάρους στην ευρωπαϊκή ήπειρο έχει μετατοπιστεί ανεπιστρεπτί από την πολιτική στην οικονομία, η οποία αποτελεί το αδιαπραγμάτευτο πρόσταγμα- εμείς βεβαίως, δεν χρειαζόμαστε διανοητές να μας το πουν, έχουμε τον Ερτογάν να μας το καθιστά καθημερινά σαφές. Δεν είναι τυχαίο που οι ευθείες απειλές ξεκινούν τώρα που μπαίνουμε πρακτικά σε φάση αξιοποίησης φυσικών πόρων, ενώ 50 χρόνια τώρα, που άπαντες εξαντλούμαστε στη ρητορική του Κυπριακού προβλήματος, παρέμενε και αυτός σε ρητορικό επίπεδο.

*Στις χώρες της κρίσης ήρθαν αίφνης στο προσκήνιο τα ασαφή όρια μεταξύ σύγχρονης αριστεράς και δεξιάς ως προς την κατάστρωση πολιτικών, ώστε οι βασικοί ιδεολογικοί διαχωρισμοί να καθίστανται πλέον δυσδιάκριτοι. Ως χαρακτηριστικό μάλιστα παράδειγμα για αυτό αναφέρει την Κύπρο και την ξαφνική κατάρρευση της.
Ο Αμερικανός διανοητής εκτιμά πως οι χειρισμοί στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης είναι αποτυχημένοι και πως η αναγωγή τους στην αυθεντία διεθνών οργανισμών, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είχε αρνητικές επιπτώσεις. Κατά τον Τσόμσκι, «το θεωρητικό μοντέλο των λεγόμενων συστημικών κινδύνων, κατά το οποίο εάν αποτύχει μία οικονομική διαπραγμάτευση, το συνολικό σύστημα καταρρέει», είναι προβληματικό και δρα εις βάρος της παραγωγικής οικονομίας.
*Τα εθνικά κοινοβούλια, υποστηρίζει ο Νόαμ Τσόμσκι, θυμίζουν ολοένα και περισσότερο Τρίτο Κόσμο: « Μόλις του 1/10 του 1%, στην κορυφή της κοινωνικής ιεραρχίας, καταφέρνει να παίρνει αυτό που θέλει. Αυτό σημαίνει πως καθορίζουν την πολιτική. Έτσι η δημοκρατία μετατρέπεται σε πλουτοκρατία, με συνέπεια να παρατηρείται μία συνεχής παρακμή των δικαιωμάτων των πολιτών».
Στις προηγμένες χώρες, παρατηρεί, οι εκλογές δεν παίζουν πια σχεδόν κανένα ρόλο, ακριβώς όπως και στις χώρες του Τρίτου Κόσμου που διοικούνται από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Υπογραμμίζοντας ωστόσο σκωπτικά πως αυτές επέλεξαν να γίνουν έτσι, δεν ήταν υποχρεωμένες να το κάνουν.

*Γι’ αυτό, ας σταματήσουν διάφοροι τις βλακείες περί των αυστηρών ψηφισμάτων και της συστράτευσης της Ευρώπης στο πλευρό μας και ας το πάρουμε απόφαση ότι η πολιτική έχει πεθάνει προς όφελος της οικονομίας- το μέλλον είναι προδιαγεγραμμένο.