Pafos Net

Η Στεγαστική Πολιτική και ο Ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για Κοινωνική Αλλαγή

title image

της Μαριέλλας Θεοφάνους

 

Σήμερα που είναι κυρίαρχο το πρόβλημα της στέγασης και των υψηλών ενοικίων, σε όλη την Κύπρο και ειδικότερα στα αστικά κέντρα των πόλεων η στεγαστική πολιτική, ειδικά μέσα απο την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αναδεικνύεται ως κρίσιμη πτυχή για την ευημερία της κοινωνίας και των πολιτών της. Στο πλαίσιο των δυσκολιών αλλά και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν σήμερα τα νέα ζευγάρια, η ανάγκη για προνοητικές πολιτικές που θα διευκολύνουν την πρόσβαση τους σε ένα σπίτι ή ένα διαμέρισμα αποδεικνύονται περισσότερο απαραίτητες παρά ποτέ.

Η καταπληκτική πλειοψηφία της κυπριακής κοινωνίας, οι νέοι, τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα, οι φοιτητές, οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού σήμερα αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια στην εξασφάλιση αξιοπρεπούς στέγης. Τα ενοίκια έχουν ανέβει σε δυσθεόρατα ύψη, η δανειοδότηση είναι σχεδόν ανέφικτη για την πλειοψηφία των εργαζομένων, τα στεγαστικά προγράμματα που εφαρμόζει το κράτος κρίνονται ως ανεπαρκή και χρίζουν βελτίωσης. Οι εκποιήσεις πρώτης κατοικίας είναι δυστυχώς πλέον μια πραγματικότητα. Το πρόβλημα των αστέγων είναι υπαρκτό και στην Κύπρο όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να το κρύψουν κάτω από το χαλί.

Έτσι η αδυναμία απόκτησης ιδιόκτητης στέγης, ένα προνόμιο που απολαμβάναν  οι προηγούμενες γενιές κυπρίων,  οδηγεί σε ανασφάλεια και ανησυχία για το μέλλον

Βέβαια το εύλογο ερώτημα στην παρέμβασή μου αυτή θα μπορούσε να ήταν, "Καλά οι Δήμοι πως μπορούν να βοηθήσουν;"

Σε αυτό το ερώτημα λοιπόν, η καθημερινότητά μας αποδεικνύει στην πράξη, πως οι Δήμοι έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο και να αποτελέσουν ενδεχομένως τη γέφυρα πάνω στην οποία θα στηθεί μια γενναία στεγαστική πολιτική στήριξης των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Αν κοιτάξουνε λίγο την ιστορία θα διαπιστώσουμε πως πριν μερικές δεκαετίες ο Δήμος Λεμεσού υπο την καθοδήγηση φωτεινών δημάρχων που ανήκαν στην Αριστερά, προώθησαν ένα γενναίο πρόγραμμα οικοδόμησης οικογενειακής στέγης, το οποίο λειτουργεί ως σήμερα. Παράλληλα σήμερα ο Δήμος Πάφου ο οποίος με αφορμή "την κάθοδο" στην πόλη μας δυο πανεπιστημίων, του ΤΕΠΑΚ και του ABU Mediteranneo, προχωρά στην κατασκευή  φοιτητικών εστιών για να επίλυση το πρόβλημα στέγασης των φοιτητών μας.

Η πιο πάνω ενέργεια δεν επηρεάζει θετικά μόνο την εκπαίδευση, αλλά δημιουργεί κίνητρα στη νεολαία να παραμείνει στην Επαρχία μας και να συμβάλει ουσιαστικά στην πνευματική, πολιτιστική και οικονομική  ανάπτυξη της επαρχίας μας.

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες οφείλει να αναλάβει και το ίδιο το κράτος. Ως ΑΚΕΛ εδώ και χρόνια φωνάζουμε για την έλλειψη ουσιαστικής στεγαστικής πολιτικής ενώ πριν μερικούς μήνες, πραγματοποιήσαμε στην Πάφο και Ημερίδα με τίτλο "Στέγη για Όλους" προτείνοντας μια σειρά από εισηγήσεις θέλοντας ακριβώς να αγγίξουμε το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση.

Η Πολιτεία χρειάζεται να δώσει έμφαση σε προγράμματα ανέγερσης κατοικιών τόσο από το κράτος όσο και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι οποίες να παραχωρούνται με χαμηλό ενοίκιο ή με ενοικιαγορά στη βάση κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων.

Η εισαγωγή ενός σχεδίου επιδότησης ενοικίων με βάση κοινωνικοοικονομικά κριτήρια και βελτίωση των υφιστάμενων σχεδίων επιδότησης ενοικίων για πρόσφυγες, φοιτητές, λήπτες Ε.Ε.Ε. είναι επίσης μια πρόταση μας. Πρέπει να υπάρξει ουσιαστική βελτίωση των σχεδίων και των κινήτρων σε οικογένειες που επιθυμούν να αξιοποιήσουν κατοικία ή να ανεγείρουν κατοικία για μόνιμη εγκατάσταση στην ύπαιθρο με στόχο να αντιμετωπιστεί η φτώχεια και οι κοινωνικές ανισοτήτες.

Θα επιδιώξω στα νέα πλαίσια της τοπικής αυτοδιοίκησης να γίνει πρώτιστος στόχος η στεγαστική πολιτική. Με την στήριξη του ΑΚΕΛ και των δημοτών της Πάφου μπορούμε να καταστήσουμε τον Δήμο μας και πρότυπο δήμο στεγαστικής πολιτικής.