Pafos Net

Η Πάφος τίμησε την μνήμη του Πόντου με την δημιουργία πάρκου της γενοκτονίας

title image

Tο Πάρκο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου που δημιουργήθηκε από τον Δήμο Πάφου εγκαινιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης στην παρουσία του Υπουργού Άμυνας Χαράλαμπου Πετρίδη.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με πορεία από την Πλατεία Δημαρχείου προς το πάρκο, όπου ακολούθησε αγιασμός από τον Επίσκοπο Χύτρων, Ηγούμενο της Μονής Αγίου Νεοφύτου Λεόντιο. Ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης συνεχάρη τον Δήμαρχο Πάφου για αυτή την πρωτοβουλία.

«Εμείς εδώ, τιμούμε αυτή την επέτειο και οπωσδήποτε βρισκόμαστε πλάι σ’ αυτή την πρωτοβουλία του Δήμου Πάφου όπου έχει αγκαλιαστεί από το κοινό», είπε.

pontioi

Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση  ήταν ο Σάββας Καλεντερίδης, γεωπολιτικός αναλυτής και αξιωματικός εν αποστρατεία του Ελληνικού Στρατού. Η Τουρκία, είπε ο κ. Καλεντερίδης, αρνείται να αναγνωρίσει το έγκλημα της, δηλώνει αποφασισμένη να τελέσει το επόμενο. Χρέος μας είναι να στηρίξουμε το ζήτημα και να συμβάλουμε στην διεθνοποίηση του, σημειώνοντας πως αυτό πιστεύει θα οδηγήσει την Τουρκία κάποια στιγμή να αναγνωρίσει και αυτή το έγκλημα και τότε θα έχουμε μια πραγματική ειρήνη στην περιοχή.  

pontioi2

Ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, τόνισε σε χαιρετισμό του ότι η πόλη της Πάφου μέσα από τα εγκαίνια ενός πάρκου μνήμης και τιμής για αυτά τα θύματα επιχειρεί να αφήσει άσβεστη και διαχρονική τη μνήμη και να υπενθυμίζει όχι μόνο στην πόλη της Πάφου και της Κύπρου αλλά και σε όλο τον κόσμο αυτό το ειδεχθές γεγονός.

«Στην Πάφο διαβιούν 8.000 Έλληνες του Πόντου οι οποίοι είναι απόγονοι αυτών που κατάφεραν να επιζήσουν αυτού του εγκλήματος», είπε. « Πολλοί εξ αυτών, διατηρούν μνήμες μέσα από τη μνήμη των γενεών για συγγενείς και πρόσωπα των οικογενειών τους τα οποία χάθηκαν από το 1914- 1923». 

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε τραγούδια και χορούς του Πόντου ενώ ολοκληρώθηκε με την αποκάλυψη της αναμνηστικής πλάκας.

pontioi1