Pafos Net

Η νέα Τοπική Αυτοδιοίκηση: Κέρδος για Γεροσκήπου, χασούρα για Πάφο και Πέγεια

title image

Οι δήμοι από 17 που ήθελε ο Υπουργός Εσωτερικών, προτάσσοντας την οικονομική επιβίωση των νέων σχημάτων, αυξάνονται στους 20 όπως ήθελε η Βουλή, ενώ η τελική σούμα μπορεί να ανεβάσει τον αριθμό στους 21 με δημιουργία αυτόνομου Δήμου Αραδίππου, αντί ενσωμάτωσής του στον Δήμο Λάρνακας. Στην Πάφο ο Δήμος Γεροσκήπου βολεύτηκε και δεν θα συνενωθεί με τον Δήμο Πάφου αλλά με κοινότητες οπόταν θα επιβιώσει, ενώ εξακολουθεί να αντιδρά ο Δήμος Πέγειας, ο οποίος επίσης κινδυνεύει να χάσει την πρωτοκαθεδρία αν συνενωθεί με κοινότητες των οποίων ο πληθυσμός είναι αυξημένος, ενώ καθόλου ευχαριστημένοι δεν είναι ούτε στον Δήμο Πάφου, ο οποίος χάνει όπως όλα δείχνουν την ευκαιρία να γιγαντωθεί για τα παφίτικα δεδομένα, εντάσσοντας στους κόλπους του τον Δήμο Γεροσκήπου και αρκούμενος πλέον στα υφιστάμενα όρια του συν την κοινότητα Κονιών.

Για τα πιο πάνω και για τις πιθανές διαφοροποιήσεις, η μπάλα βρίσκεται πλέον στα πόδια των κοινοβουλευτικών κομμάτων, τα οποία θα κάνουν το τελικό «κόψε-ράψε».

Ένα από τα πλέον επίμαχα ζητήματα είναι και το κατά πόσο θα διεξαχθεί ένα ενιαίο δημοψήφισμα σε όλη την επικράτεια, υπέρ ή κατά της μεταρρύθμισης, επιλογή η οποία θεωρείτο από την κυβέρνηση ότι θα έγερνε άνετα την πλάστιγγα υπέρ της μεταρρύθμισης. Αυτό που συζητείται είναι να διεξαχθούν 20-21 δημοψηφίσματα (όσα θα είναι τα νέα σχήματα) που είναι και το επικρατέστερο σενάριο ή αν θα εκτοξευθούν στα περίπου 70 με την πρόσθεση και των περίπου 50 κοινοτήτων.  

Όπως διαφάνηκε εδώ και καιρό υπήρχαν επιφυλάξεις ή και ενστάσεις, οι οποίες ωστόσο κρατήθηκαν κάτω από το χαλί, κόμματα ευνοούσαν τη διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων, κάτι το οποίο δυνατόν να οδηγήσει σε ανατροπές, από όσους δημάρχους χάνουν τις εξουσίες τους με την απορρόφηση των δήμων τους. Αυτός ήταν και είναι ο φόβος της κυβέρνησης, αλλά από την άλλη, κόμματα θέτουν το ερώτημα αν υπάρχει πιο δημοκρατική επιλογή από το να αποφασίσει ο κάθε πολίτης για το πού θέλει να ενταχθεί ή να υπάγεται η αρχή που θα τον διοικεί και θα χειρίζεται τα καθημερινά του προβλήματα.

Τώρα, μάλιστα, τα δημοψηφίσματα φαίνεται ότι δεν θα διεξαχθούν «εδώ και τώρα» αλλά μέχρι το έτος 2023, οπόταν πολλά μπορούν να γίνουν μέχρι τότε, τη στιγμή που θα τρέχει παράλληλα η διαδικασία προσαρμογής όλων (υπηρεσιών και ανθρώπων) στη μεταρρύθμιση.

Με βάση τις προτάσεις που συζητούνται και οι οποίες δυνατό να διαφοροποιηθούν, συζητούνται τα ακόλουθα για την επαρχία Πάφου:

 -Δήμος Πάφου: Πάφος, Κονιά

-Δήμος Ανατολικής Πάφου: Γεροσκήπου, Αχέλεια, Τίμη, Αγία Μαρινούδα, Αγία Βαρβάρα, Αναρίτα, Μανδριά

-Δήμος Δυτικής Πάφου: Πέγεια, Έμπα, Λέμπα, Κισσόνεργα 

-Δήμος Πόλης Χρυσοχούς: Πόλη Χρυσοχούς, Αργάκα, Μακούντα, Χρυσοχού, Γουδί, Πελαθούσα, Κινούσα, Νέο Χωρίο, Στενή, Περιστερώνας, Λυσός