Η Γ’ Γυμνασίου καθορίζει το επαγγελματικό μέλλον
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
27 Δεκεμβρίου 2021ΤΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ ΣΑΒΒΙΔΗ
Εκπαιδευτικού
Η Γ' γυμνασίου είναι η πιο καθοριστική τάξη ενός παιδιού για την μελλοντική εκπαιδευτική του πορεία και από το σημείο αυτό καθορίζεται το επαγγελματικό του μέλλον. Είναι η στιγμή όπου χρειάζεται να γίνει σωστή εκπαιδευτική καθοδήγηση και μεθοδευμένες κινήσεις για την κατάκτηση του στόχου. Πρέπει λοιπόν, να επιλέξει τα σωστά μαθήματα για να έχει γερές βάσεις για τον κλάδο που μελλοντικά θα σπουδάσει. Ένα καλό απολυτήριο π.χ. με βαθμολογία δεκαοκτώμιση και άνω μπορεί άνετα να διεκδικήσει θέση στα καλύτερα πανεπιστήμια για σπουδές στον κλάδο της αρεσκείας του, είτε αυτό είναι στην Αγγλία, είτε στην Κύπρο είτε ακόμα και στην Ελλάδα.
Είναι πολύ σημαντικό οι μαθητές σε αυτή την τρυφερή ηλικία να επιλέγουν συνδιασμούς μαθημάτων, οι οποίοι θα είναι σχετικοί με την μελλοντική τους επιλογή σπουδών. Τέτοια παραδείγματα είναι ο συνδιασμός του μαθήματος των Μαθηματικών με αυτό της Πολιτικής Οικονομίας, Λογιστικής για όσους επιθυμούν να σπουδάσουν οτιδήποτε σχετικό με Οικονομικά ή Διοίκηση Επιχειρήσεων ή ο συνδιασμός του μαθήματος της Βιολογίας με αυτό της Χημεία, Μαθηματικών για όσους επιθυμούν να σπουδάσουν κάτι συναφές με Βιολογικές Επιστήμες.
Επίσης θα πρέπει στην ηλικία αυτή να τους αναλυθούν οι προοπτικές του κάθε κλάδου σπουδών και οι επιλογές επαγγελματικής αποκατάστασης. Πάει ο καιρός που το πτυχίο αποτελούσε βασικό κρητήριο εξεύρεσης εργασίας. Το πτυχίο σήμερα θεωρείται απολυτήριο Λυκείου και το Μάστερ κοινότυπος τίτλος.
Σε πρόσφατο εκπαιδευτικό σεμινάριο που είχα την τύχη να είμαι σύνεδρος στην Αθήνα με θέμα "Σπουδές και επαγγελματική αποκατάσταση" διαπιστώθηκε ότι ο ένας στους δύο μορφωμένους νέους στην Ελλάδα ασκούν άλλο επάγγελμα από αυτό που σπούδασαν. Είναι ένα τραγικό στατιστικό, γιατί όλα αυτά τα παιδιά, είχαν άλλες φιλοδοξίες και άλλα όνειρα για την ζωή τους και αλλού κατέληξαν.
Επίσης, ένα βασικό αίτιο της υψηλής ανεργίας των πτυχιούχων είναι η εκπαιδευτική πολιτική που έχουν ακολουθήσει όλες οι κυβερνήσεις. Η τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση είναι υποβαθμισμένη και δεν υπάρχει ουσιαστικός επαγγελματικός προσανατολισμός, με αποτέλεσμα οι διαδοχικές γενιές να κάνουν επιλογές σε ό,τι αφορά την εκπαίδευσή τους και το επάγγελμά τους, όχι με βάση τα αντικειμενικά δεδομένα δηλαδή τις τρέχουσες ανάγκες της κοινωνίας και οικονομίας σε εργατικό δυναμικό. Οι επιλογές των νέων γίνονται με βάση κατεστημένες (αλλά, σε πολλές περιπτώσεις, ξεπερασμένες) αντιλήψεις.
Κλείνοντας θα έλεγα ότι η προσοχή μας σαν γονείς και εκπαιδευτικοί θα πρέπει να είναι στραμμένη στήν σωστή εκπαιδευτική καθοδήγηση των παιδιών/μαθητών μας την κατάλληλη χρονική στιγμή έτσι ώστε να τους καθοδηγήσουμε σε επαγγέλματα που θα τους δίνεται η ευκαιρία να αποκατασταθούν επαγγελματικά, να ικανοποιουν τις δικές του φιλοδοξίες, αλλά και από την άλλη να ικανοποιούν ανάγκες της ίδιας της κοινωνίας.