Η Άρσεναλ στην Κύπρο το 1938. Ένα σενάριο προπαγάνδας που δεν παίχτηκε ποτέ
![title image](https://pafosnet.com/data/post_large/2025/02/agglokratia1.gif)
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
07 Φεβρουαρίου 2025Μπορεί σήμερα το αγγλικό ποδόσφαιρο να δεσπόζει διεθνώς και το πρωτάθλημα της Αγγλίας να αποτελεί το πλέον δημοφιλές και στην Κύπρο, όπως άλλωστε παγκοσμίως, κάποτε όμως τα πράγματα πολύ απείχαν από την σημερινή του αποδοχή. Ο λόγος για την εποχή της αγγλοκρατίας, μια ενδιαφέρουσα ποδοσφαιρική συνισταμένη της οποίας αποκαλύπτει σήμερα μιλώντας στο PafosNet ο Λέκτορας Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος, Κυριάκος Ιακωβίδης.
Το μακρινό 1938, τονίζει, το ποδόσφαιρο και ειδικότερα μια από τις σημαντικότερες εκπροσώπους του, η Άρσεναλ, επιχειρήθηκε από τους αποικιοκράτες να αποτελέσει το μέσο προώθησης της προπαγάνδας τους στο νησί.
Η άγνωστη εν πολλοίς ιστορία έχει ως εξής, αναφέρει ο καθηγητής Ιακωβίδης: H άφιξη του Παναθηναϊκού στην Κύπρο το 1938, προσκεκλημένου του ΑΠΟΕΛ, προκάλεσε ντελίριο ενθουσιασμού στους Έλληνες φιλάθλους της Κύπρου. Το ποδόσφαιρο στην Κύπρο είχε μόλις αρχίσει να ανθίζει και να αμφισβητεί τα πρωτεία του κλασικού αθλητισμού. Στα γήπεδα που έπαιζε η αθηναϊκή ομάδα επικρατούσε το αδιαχώρητο. Από τα χωριά επιτάσσονταν αυτοκίνητα, ή ό,τι άλλο μέσο ήταν διαθέσιμο, για να κατηφορίσουν στο ΓΣΠ, στο ΓΣΖ και στο ΓΣΟ. Ενώ οι αρχές του σιδηροδρόμου ανακοίνωσαν έκτακτες διαδρομές προκειμένου να ικανοποιηθούν οι οπαδικές ανάγκες. Προφανώς, το γεγονός δεν ήταν αποκλειστικά αθλητικό, παρατηρεί. Υπέβοσκε σε κάθε αγώνα του Παναθηναϊκού η εθνική λαχτάρα της Ένωσης. Εύλογα, τα όποια ενωτικά αισθήματα παρέμειναν άδηλα, και καταπιεσμένα, λόγω των απαγορεύσεων του αυταρχικού καθεστώτος Πάλμερ.
Ο Πάλμερ, τονίζει, ενοχλήθηκε από την παλλαϊκή υποδοχή της ελληνικής ομάδας. Δεν έκανε καλό στην εικόνα του στους προισταμένους του, δηλαδή στο Υπουργείο Αποικιών, τους οποίους διαρκώς καθησύχαζε ότι εξάλειψε σχεδόν κάθε ίχνος της ενωτικής ιδέας.
Για αυτό, αναφέρει ο Λέκτορας Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος, χωρίς πολλή σκέψη, ζήτησε από το Λονδίνο την κάθοδο της αγγλικής υπερδύναμης Άρσεναλ στην Κύπρο. Φιλοδοξούσε, εξηγεί, η κάθοδος της λονδρεζικής ομάδας να προκαλέσει ανάλογη φρενίτιδα και να σβήσει τις αναμνήσεις από την πρόσφατη επίσκεψη του Παναθηναϊκού. Αιτήθηκε στη βάση λανθασμένων πληροφοριών ότι η Άρσεναλ θα πραγματοποιούσε τουρνέ στη Μεσόγειο. Φυσιολογικά, το αίτημα του απορρίφθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη.
Ο Κυριάκος Ιακωβίδης υποστηρίζει ότι ακόμη και να υλοποιούνταν το σενάριο του Πάλμεργια κάθοδο της Άρσεναλ στην Κύπρο, η επιτυχία θα ήταν αμφίβολη. Κυρίως, εξηγεί, γιατί εκείνη την περίοδο η Άρσεναλ δεν έκανε γκελ στον Έλληνα Κύπριο φίλαθλο. Το αγγλικό ποδόσφαιρο, οι αγγλικές ομάδες, ήταν άγνωστες στο κυπριακό κοινό. Αν η πρόταση γινόταν τη δεκαετία του 1950, τονίζει, όταν οι εφημερίδες άρχισαν να πληροφορούν, σχεδόν καθημερινά, τους Κυπρίους για τα αποτελέσματα και την εξέλιξη του αγγλικού πρωταθλήματος, τότε ο αχός θα ήταν ανυπέρβλητα μεγαλύτερος. Στην προπαγάνδα το timing είναι τα πάντα.
Κατά διαβολική σύμπτωση, καταλήγει ο ακαδημαικός, η Άρσεναλ επισκέφθηκε την Κύπρο για πρώτη φορά το 1967, προσκεκλημένη του ΑΠΟΕΛ. Της ομάδας που προσκάλεσε τον Παναθηναϊκό το 1938 και ενέπλεξε τη λονδρέζικη ομάδα σε ιστορίες κακοφτιαγμένης προπαγάνδας.