Pafos Net

Η αποκαλυπτική έκθεση των εμπειρογνωμόνων. Τί είδαν στον Ακάμα

title image

Με στόχο στα μέσα Φεβρουαρίου να είναι όλα έτοιμα και να τεθούν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου οι νέοι σχεδιασμοί των εργασιών στο υφιστάμενο εργοτάξιο, για βελτίωση του κύριου οδικού δικτύου του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, κινείται η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος του υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, όπως γράφει σήμερα ο Φιλελεύθερος.

Το μεγάλο στοίχημα για τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος είναι να ολοκληρωθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων η διαδικασία εξέτασης ενώπιον της ad-hoc επιτροπής για την Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση, η οποία έχει συγκληθεί για την 31η Ιανουαρίου 2024. Αφού εξεταστεί από τα μέλη, εκτιμάται ότι θα υπάρξει διαφοροποίηση όρων της προηγούμενης γνωμοδότησης της Περιβαλλοντικής Αρχής και, επομένως, θα γίνουν αλλαγές του τελικού σχεδιασμού των έργων, στη βάση των εισηγήσεων της καθ’ ύλην αρμόδιας επιτροπής.

Στο πλαίσιο της απόφασης του Υπουργικού, η υφιστάμενη σύμβαση τρέχει από το Τμήμα Δασών υπό την καθοδήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, ενώ, ταυτόχρονα, τρέχουν οι διαδικασίες για ανάληψη των επόμενων φάσεων που αφορούν το οδικό δίκτυο και των κόμβων υποδομών από την Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος.

Ενώπιον της επιτροπής για την Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση, θα τεθεί το γνωμοδοτικό σημείωμα της ομάδας μελέτης των εμπειρογνωμόνων, που αποτελείται από τρεις καθηγητές του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και εκπρόσωπο του ΕΤΕΚ. Στην ειδική έκθεση της ομάδας μελέτης δεν αναφέρεται ρητά και δεν αναγνωρίζεται, συνεπώς, ξεκάθαρα το πρόβλημα των παραβάσεων των νομικά δεσμευτικών και ουσιωδών όρων της περιβαλλοντικής έγκρισης. Περιλαμβάνονται, όμως, σαφώς εισηγήσεις για διορθωτικά μέτρα και δράσεις αποκατάστασης στην έκθεση των εμπειρογνωμόνων.

Μέσα στην έκθεση προτείνονται άμεσα μέτρα για τη διασφάλιση των ήδη υλοποιημένων – ημιτελών εργασιών στα τεχνικά έργα κυρίως, συμπεριλαμβανομένων και των απαραίτητων σημάνσεων, από ενδεχόμενα έντονα καιρικά φαινόμενα κατά το χρονικό διάστημα Ιανουάριου – Μαρτίου 2024 που ενδέχεται να δημιουργήσουν σημαντικές επιφανειακές απορροές, καταπτώσεις βράχων και κατολισθήσεις. Προτείνεται η διατήρηση του οικολογικού χαρακτήρα της περιοχής λαμβάνοντας υπόψιν τις μέχρι τώρα εγκριθείσες μελέτες, καθώς επίσης και τις παρεμβάσεις, που έχουν υλοποιηθεί.

Για τον παράκτιο δρόμο των 9χλμ. (Άσπρος Ποταμός – Λάρα) σημειώνεται ότι η ανέγερση τοιχίων για λόγους ασφάλειας πρέπει να λαμβάνει υπόψιν την απρόσκοπτη διέλευση τροχοφόρων και επισκεπτών. Περαιτέρω, σημειώνεται ότι πρέπει να μειωθεί σημαντικά η κατασκευή (χαμηλών) τοιχίων προς το βουνό, μόνο στα απολύτως απαραίτητα σε συνδυασμό με τον κίνδυνο κατάπτωσης βράχων και κατολισθήσεων. Τονίζεται περαιτέρω, πως τα τοιχία που υποδείχθηκαν στην επιτόπου επίσκεψη και δεν συνάδουν με τον όρο της περιβαλλοντικής έγκρισης θα πρέπει να αφαιρεθούν. Γίνεται εισήγηση όπως η εκσκαφή του βραχώδους υποστρώματος να γίνει με ιδιαίτερη φειδώ. Να περιοριστεί η εκσκαφή σε βραχώδες υπέδαφος με παράλληλη μείωση της στρώσης βάσης στα 30 εκατοστά. Ιδιαίτερη προσοχή προτείνεται να δοθεί στην αποκατάσταση του τοπίου στα σημεία που ποσότητα εκχωμάτων απορρίφθηκε σε αδιατάρακτο έδαφος (π.χ. μπροστά από γεωμορφώματα στον Άσπρο Ποταμό) κατά παράβαση του όρου της περιβαλλοντικής γνωμάτευσης.

Οι εμπειρογνώμονες προτείνουν την επαναξιολόγηση των ήδη υφιστάμενων εκσκαφών και τονίζουν ότι είναι αναγκαίος ο έλεγχος της προβλεπόμενης οδοστρωσίας (crashed and run) και πιθανή αναζήτηση εναλλακτικής λύσης. Παράλληλα, εισηγούνται να μειωθεί το τελικό εύρος κατάληψης του δρόμου στο απολύτως απαραίτητο, με την απαιτούμενη επίχωση του εύρους της μη αναγκαίας κατάληψης και κατάλληλη φύτευση με φυτά που ευδοκιμούν στην περιοχή.

Σημειώνουν ότι η υδροδότηση της περιοχής ενδιαφέροντος, από την περιοχή της Πέγειας με καλής ποιότητας πόσιμο νερό να περιοριστεί με βυτιοφόρα στις απαραίτητες ποσότητες. όπως αυτές θα προσδιοριστούν από τις ανάγκες ανάλογα. Οι εμπειρογνώμονες εισηγούνται όπως τα ήδη κατασκευασμένα έργα μεταφοράς νερού ύδρευσης να μην χρησιμοποιηθούν, χωρίς, ωστόσο, να προτείνουν την αποξήλωση τους. Περαιτέρω, εισηγούνται όπως η υφιστάμενη παροχή νερού να παραμείνει ως έχει στο υπέδαφος και να μη συνεχιστεί, χωρίς και πάλι να ζητούν την αφαίρεση της.

Παράλληλα, αναφέρουν πως για την περίπτωση συμβάντων πυρκαγιάς εντός της προστατευόμενης περιοχής, θα πρέπει να γίνει πρόνοια ώστε να διασφαλιστούν οι απαραίτητες ποσότητες νερού από υφιστάμενες ή και νέες γεωτρήσεις που διαχειρίζεται το Τμήμα Δασών. Εφόσον αυτές οι ποσότητες δεν κρίνονται επαρκείς σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης και Τμήμα Υδάτων να διανοιχθούν γεωτρήσεις σε σημεία που θα διασφαλίσουν τις απαιτούμενες ποσότητες. Περαιτέρω, προτείνουν να γίνει διερεύνηση από το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης για νέες γεωτρήσεις για παροχή νερού για πυροσβεστικές φωλιές.

Σε σχέση με τον δρόμο των 4χλμ. (Τοξεύτρα – Άβακας – Λίπατη) εισηγούνται όπως οι εργασίες που θα γίνουν οφείλουν να λάβουν υπόψιν το υφιστάμενο εύρος κατάληψης του δρόμου, την ασφάλεια της κυκλοφορίας και την αποφυγή επιβάρυνσης στα οικοσυστήματα εκατέρωθεν του δρόμου. Προτείνουν να γίνει άμεσα διόρθωση (περιορισμός διατομής) της τεχνικής μελέτης στον κλάδο (τμήμα) των τεσσάρων χιλιομέτρων με προσδιορισμό των απαραίτητων προσαρμογών έτσι ώστε να προχωρήσουν οι εργασίες κατασκευής.