Pafos Net

Η 4η βιομηχανική επανάσταση σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος

title image

To εξερευνητικό εργαστήριο Marketing LAB και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σε Ψηφιακό Μάρκετινγκ, του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος, οργάνωσε διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο: «Ανακαλύπτοντας τις δυνατότητες της επικοινωνίας στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης».

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Παναγιώτης Κακολύρης, Chief Operating Officer & Διευθυντής Στρατηγικής στην  Socialdoo,  και μέλος στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πολιτικών Ιδρυμάτων, ο οποίος  παρουσίασε μια νέα θεώρηση για την επικοινωνία στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, την οποία εφαρμόζει η Socialdoo, συνδυάζοντας την ευφυΐα με την ενσυναίσθηση.

Η «intellemo επικοινωνία», είπε, αξιοποιεί τα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης, είναι data based & science driven, αλλά επιδεικνύει και την απαραίτητη ενσυναίσθηση η οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία κάθε επικοινωνιακού εγχειρήματος, όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Επεσήμανε επίσης ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις θα απελευθερώσουν τη δυναμική και το ταλέντο των ανθρώπων της επικοινωνίας και θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται ο κλάδος. Συνολικά εκτίμησε ότι πλέον έχουμε υπερβεί το στάδιο του ψηφιακού μετασχηματισμού στις υπηρεσίες και τα προϊόντα που παρέχονται, καθώς περνάμε στην περίοδο ευφυούς αναδόμησής τους από την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο κ. Κακολύρης αναφέρθηκε επίσης στη σημασία των algorethics, δηλαδή το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο αρχών που θα πρέπει να δημιουργηθεί και επιβληθεί, σε υπερθετικό επίπεδο, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα μεγάλα ωφελήματα της τεχνητής νοημοσύνης, δεν θα δημιουργήσουν προκλήσεις και απειλές από την στρεβλή χρησιμοποίησή τους. Τέλος υπογράμμισε τη σημασία που έχει η ανάπτυξη των απαραίτητων ψηφιακών δεξιοτήτων, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των χρηστών τεχνολογιών ΤΝ καθώς οδεύουμε σε έναν κόσμο όπου η διαχωριστική γραμμή μεταξύ της “αληθινής” πραγματικότητας και της πλασματικά διαμορφωμένης- εικονικής πραγματικότητας θα γίνεται ολοένα και πιο δυσδιάκριτη.

Στην  συνέχεια έλαβε τον λόγο ο  Δρ Αντώνη Ζαΐρης [Επίκουρος Καθηγητής στη Διοίκηση Επιχειρήσεων-Μάρκετινγκ και Υπεύθυνος Διεθνών Συνεργασιών και Επαγγελματικών Πιστοποιήσεων στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος, καθώς και Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ)] ο οποίος διευκρίνισε  μεταξύ άλλων  ότι  η  νέα ψηφιακή εποχή έφερε θεμελιώδεις και πρωτόγνωρες αλλαγές τόσο στις καθημερινές συνήθειες των ανθρώπων όσο και στην αγοραστική τους συμπεριφορά. Προσέθεσε επίσης ότι η υιοθέτηση νέων πρακτικών επικοινωνίας π.χ. χρήση  κοινωνικών δικτύων, ιστοσελίδες, εξειδικευμένες πλατφόρμες κ.ά. , στο πλαίσιο του ψηφιακού Μάρκετινγκ συνιστά πλέον αναγκαιότητα καθώς συνδέονται άμεσα με την ίδια την ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων. Τέλος επεξήγησε ότι οι πελάτες κάνουν χρήση του διαδικτύου , που δεν έχει πλέον σύνορα , πάρα πολλές ώρες την ημέρα και ως εκ τούτου διασφαλίζεται  η καλύτερη στόχευση και προσέγγισή τους από πλευράς των Επιχειρήσεων. Το customer service θα είναι πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και η δύναμη των Επιχειρήσεων μετριέται όχι στο μέγεθος αλλά στα έξυπνα εργαλεία  ψηφιακού Μάρκετινγκ που εφαρμόζουν  προκειμένου να προσεγγίσουν το κοινό τους αποτελεσματικά και με επιτυχία.

Τη συζήτηση συντόνισε η Δρ Σοφία Δάσκου [Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και Πελατών,  Συντονίστρια μεταπτυχιακού σε Ψηφιακό Μάρκετινγκ και Πρόεδρος του εργαστηρίου Marketing LAB  του Πανεπιστήμιου Νεάπολις Πάφου] η οποία αναφέρθηκε στην εξέλιξη του σκοπού επικοινωνιών μάρκετινγκ που έγινε τα τελευταία 100 χρόνια και αναφέρθηκε σε εφαρμογές  τεχνητής νοημοσύνης στην δημιουργία και διάχυση μηνύματος και πληροφορίας.  Η Δρ Δάσκου παρουσίασε τις τάσεις γραπτής επικοινωνίας μάρκετινγκ και ειδικότερα σε περιβάλλοντα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σε ιστότοπων  και  μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Παρουσίασε τις σύγχρονες καλές πρακτικές της γραπτής επικοινωνίας όπως γίνονται δυνατές, μέσω των τεχνολογικών εξελίξεων που ανέδειξε η 4η βιομηχανική επανάσταση.

Επεσήμανε τις αδυναμίες εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης παραγωγής περιεχομένου και προσέφερε κριτική  για την πρακτική μαζικής τμηματοποίησης, εξηγώντας ότι  έχουμε πλέον περάσει στην εποχή της διαχείρισης κοινού μέσω αξιοποίησης όλων των σημείων επαφής με το κοινό. Η προσποιημένη διαχείριση κοινού σε συνδυασμό με τεχνικές διαχείρισης πελατών (CRM) επιτρέπουν την επιτυχία στην αποδοτική στόχευση του κοινού με μνήματα που παράγουν αξία στους καταναλωτές και τους πάροχούς τους. Η Δρ Δάσκου εντόπισε τα διάφορα σημεία σύμπνοιας απόψεων των ομιλητών και κατέληξε,  βασιζόμενη σε επιστημονικές μελέτες, ότι η πιστότητα των πελάτων (εφόσον διαχειρίζεται σωστά από τις εταιρείες) οδηγεί σε πιο αποδοτική εμπλοκή του κοινού με τις εταιρείες, στα μέσα κοινωνικής δικτύωση.

Τις παρουσιάσεις  ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των ομιλητών στην οποία συμμετείχε και το κοινό, με σχόλια και ερωτήσεις. Η εκδήλωση έκλεισε με διευκρινήσεις προς το κοινό και ευχαριστίες  από την συντονίστρια προς τους ομιλητές, οι οποίοι διατελούν μέλη του εργαστηρίου Marketing LAB  του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος.