Pafos Net

Γύρω από τη μετονομασία του Δήμου Γεροσκήπου:Επανέρχεται ο Νίκος Παλιός

title image

Θεωρώντας ότι γράφτηκαν και ειπώθηκαν πολλές ανακρίβειες  γύρω από το θέμα της μετονομασίας του Δήμου Γεροσκήπου, ο εμπνευστής της πρότασης, Πολιτιστικός Λειτουργός του Δήμου Νίκος Παλιός, επανέρχεται στο θέμα προκειμένου να ενημερωθούν οι δημότες για την πρόταση στην πραγματική της διάσταση, όπως επισημαίνει, έτσι ώστε αυτή η κωμικοτραγική παραφιλολογία, που αναπτύχθηκε γύρω απ’ αυτήν, να μείνει στο περιθώριο και η πρόταση να επανέλθει με σοβαρότητα όταν ο καιρός ωριμάσει.

Σε γραπτή του παρέμβαση μέσω του PafosNet, ο κ. Παλιός επισημαίνει ότι η πρόταση υποβλήθηκε γραπτώς από τον ίδιο στις 23 Μαΐου 2014 και το βράδυ της ίδιας μέρας, εισηγήθηκε, ενώπιον κοινού, στην εκδήλωση για τα 100άχρονα της «Κάτω Βρύσης», τη μετονομασία του Δήμου Γεροσκήπου σε «Δήμο Ιερού Κήπου».

«Στις 3 Ιουνίου 2014, το θέμα της μετονομασίας του Δήμου παρουσιάστηκε στην ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου», αναφέρει. « Αποφασίστηκε όπως καθοριστεί ειδική συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου για την εξέταση του θέματος, όπως προβλέπεται από τον περί Δήμων Νόμο.    Επειδή στην συνεδρία, υπήρξε μία συγκεκριμένη ανησυχία από μέλη του Συμβουλίου, επανήλθα με νέα επιστολή στις 10 Ιουνίου 2014, διευκρινίζοντας ξεκάθαρα ότι η πρότασή μου αφορά «τη μετονομασία της τοπικής αρχής, του Δήμου και όχι του γεωγραφικού ονόματος της Γεροσκήπου».

Στο μεταξύ, επισημαίνει ο Νίκος Παλιός, με άρθρο του υπό τον τίτλο «Γύρω από την Ονομασία της Γεροσκήπου», δόθηκε η ευκαιρία στον κόσμο της Γεροσκήπου να μάθει πληροφορίες για τη διαχρονική εξέλιξη του ονόματος της πόλης του, επαναλαμβάνοντας την εισήγησή μου για μετονομασία της τοπικής μας αρχής.  Στο διάστημα αυτό καμία αντίδραση δεν υπήρξε, τονίζει, αλλά, αντιθέτως, ήταν αποδέκτης θετικών μηνυμάτων από αρκετούς δημότες για την όλη ιδέα.

Έκτοτε η πρόταση δεν απασχόλησε το Συμβούλιο, αναφέρει ο Νίκος Παλιός,  μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου 2016, ενάμιση χρόνο μετά, οπόταν και ο Δήμαρχος έκρινε ότι το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί σε ειδική συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου.

« Προτού πραγματοποιηθεί η συνεδρία και με ευθύνες δημοτικών παραγόντων, η πρόθεση του Δήμου να συζητήσει ένα τέτοιο θέμα έγινε αντικείμενο κακής εκμετάλλευσης και διακωμώδησης από ΜΜΕ», τονίζει ο Πολιτιστικός Λειτουργός του Δήμου, « τα οποία συνέβαλαν με την επιπόλαια στάση τους στην παραπληροφόρηση του κοινού. Μάλιστα, έκαναν λόγο για μεγάλες «αντιδράσεις», μέχρι και «εμφύλιο» στη Γεροσκήπου, αναφορές που δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Το (αρνητικό) κλίμα που δημιουργήθηκε επηρέασε τη συνεδρία της 9ης Φεβρουαρίου και ο Δήμαρχος έκρινε ότι το θέμα δε θα ήταν σωστό να συζητηθεί λίγους μήνες πριν τις εκλογές. Διευκρινίζεται ότι δεν έγινε καμία ψηφοφορία, εφόσον η ειδική αυτή συνεδρία απαιτούσε την παρουσία και των εννέα μελών του Δ.Σ. , τη στιγμή που απουσίαζαν δύο. Κατά συνέπεια, δε λήφθηκε και δεν μπορούσε να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση, θετική ή αρνητική».

nikos-palios

Θεωρώντας αναγκαίο να ξεκαθαριστούν συγκεκριμένα ζητήματα για να μπορέσει να αναδειχθεί εμπεριστατωμένα η ουσία της πρότασης και τα οφέλη της για τη Γεροσκήπου, ο Νίκος Παλιός ξεκαθαρίζει ότι η πρόταση αφορά ξεκάθαρα τη μετονομασία της τοπικής αρχής, του Δήμου και όχι του γεωγραφικού ονόματος της Γεροσκήπου (Δήμος Ιερού Κήπου).

« Δεν ανασύρεται από το «χρονοντούλαπο» της ιστορίας μια «νεκρή» ονομασία», τονίζει. « Η ονομασία «Ιερός Κήπος» δεν είναι καθόλου ξένη για τους κατοίκους της Γεροσκήπου. Αντίθετα, αποτελούσε τη συνήθη ονομασία στον γραπτό λόγο μέχρι και τα μέσα του 20ου αιώνα, ενώ την ονομασία αυτή συναντάμε μέχρι και στις επιγραφές των οδικών πινακίδων επί αγγλοκρατίας και, φυσικά, επί της Βρύσης που κοσμεί την Πλατεία Γεροσκήπου εδώ και 100 χρόνια.

Οι πολίτες της Γεροσκήπου δεν πρέπει να ανησυχούν από μια ενδεχόμενη απόφαση για μετονομασία της τοπικής μας αρχής. Καμία πρακτική δυσκολία δε θα υπάρξει και καμία επίπτωση στην επαγγελματική και κοινωνική ζωή των δημοτών και επιχειρηματιών της πόλης, ενώ ούτε καν η διεύθυνση αλληλογραφίας τους δε θα αλλάξει.

Η αλλαγή του δημοτικού ονόματος της πόλης αποτελεί το πρώτο βήμα για την ανάδειξη του ισχυρότερου πολιτισμικού κεφαλαίου της Γεροσκήπου, του κληροδοτήματος των Ιερών Κήπων. Η ενδυνάμωση του brand name της Γεροσκήπου θα βοηθήσει στην ενίσχυση του συνόλου των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της πόλης, με θετικά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς δράσης του Δήμου. Η αλλαγή αυτή για να αποκτήσει πρακτική αξία θα πρέπει να στηριχθεί και από άλλες, συγκεκριμένες, ενέργειες και δράσεις της δημοτικής αρχής».

Αποτελεί προϋπόθεση, πριν τη λήψη απόφασης, η κοινωνία της Γεροσκήπου να ενημερωθεί και να κατανοήσει την αναγκαιότητα που επιβάλλει αυτή την αλλαγή, καταλήγει ο κ. Παλιός, εκφρ΄ζοντας τη βεβαιότητα ότι ο φιλοπρόοδος κόσμος της πόλης δε θα απορρίψει εκ προοιμίου την πρόταση, όπως έπραξε ήδη μια μικρή μειονότητα, αλλά, αντιθέτως, θα κατανοήσει τα οφέλη και θα υποδεχτεί θετικά την αλλαγή.

 

SOCIAL MEDIA