Hospice Τάλας: Εκδόθηκε η πολεοδομική άδεια, ένα βήμα από την λειτουργία του
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
05 Ιανουαρίου 2023Το «Κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας των Φίλων» όπως είναι η επίσημη ονομασία του Hospice Τάλας, ανεβάζει ταχύτητα μετά την έκδοση της πολεοδομικής άδειας για το οίκημά του στο Στέφανι της Τάλας. Αναμένοντας και την άδεια οικοδομής που είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών, εργάζεται πυρετωδώς για να προετοιμάσει τις πολλές εργασίες που απαιτούνται, αρχίζοντας με τις εργασίες συντήρησης του κτιρίου και του περιβάλλοντα χώρου .
Την τελευταία εβδομάδα του χρόνου, κάπου τριάντα εθελοντές διόρθωσαν υγρομονώσεις στις στέγες, μετέφεραν οικοδομικά υλικά, κλάδεψαν, καθάρισαν τους κήπους ενώ μάζεψαν χαρούπια για το καταφύγιο γαϊδουριών «Παφιακός» στην Κάτω Πάφο. Ανάμεσά τους, η ομάδα του Latchi Water Sports, και εθνότητες από το ΗΒ έως τη Ρωσία. Το Atlas Coffee στη Μεσόγη προσέφερε καφέδες. Μια γιορτή εθελοντισμού που ολοένα και φουντώνει με στόχο να γίνει το Hospice υπόθεση όλων των Παφίων στη μάχη για την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου.
Θυμίζουμε ότι πρόσφατα σχετικό αφιέρωμα στο έργο δημοσίευσε και η βρετανική εφημερίδα «Guardian», προβάλλοντας σε σχέση με αυτό την γνωστή πλέον ιστορία της συζυγοκτονίας στην Τρεμιθούσα από ένα 74χρονο βρετανό προκειμένου να απαλλάξει από τον μαρτυρικό πόνο της ασθένειας την 75χρονη, επίσης βρετανίδα, σύζυγο του.
Όπως αναφέρεται, η παραχώρηση άδειας για το κέντρο ανακουφιστικής φροντίδας Friend's Hospice στην περιοχή Στέφανι της Τάλας που εκδόθηκε μετά από μια μακρά διαδικασία, ήρθε πολύ αργά για το ζευγάρι των Βρετανών, αφού ήδη ο David Hunter από την Ουαλία, κάτοικος Κύπρου για δυο δεκαετίες, είναι στη φυλακή γιατί βοήθησε τη σύζυγό του Τρις να απαλλαγεί από τους αβάσταχτους πόνους με ευθανασία.
Όπως αναφέρεται στο βρετανικό έντυπο μέσο με τα εκατομμύρια κυκλοφορίας, ως σήμερα πάνω από 2000 ασθενείς, κι από αυτούς 70% Κύπριοι, πέρασαν από τη ζεστή αγκαλιά του Friend’s Hospice παρόλο που έχει χάσει τη στέγη του εδώ και πάνω από δυό χρόνια, όταν η κλινική που τους φιλοξενούσε χρειάστηκε τα κρεβάτια για να ενταχθεί στο ΓΕΣΥ:
« Έκτοτε ήταν άστεγοι έως την ευγενή παραχώρηση του σημερινού κτιρίου. Σε αυτό σχεδιάστηκε ένα κέντρο με έξη ατομικά δωμάτια και ένα περιβάλλον σπιτικό που θα βοηθήσει τους ασθενείς στα τελικά τους στάδια να ζήσουν με αξιοπρέπεια σε συνθήκες φροντίδα και αγάπης.
Με πολλή προσπάθεια ολοκληρώθηκε πρόσφατα η διαδικασία πολεοδομικής αδειοδότησης. Χρειάστηκε να υπάρξει συμμόρφωση με τους όρους του Τμήματος Πολεοδομίας, της Πυροσβεστικής, τις αυστηρότατες προδιαγραφές του Υπουργείου Υγείας και πολλών ακόμα υπηρεσιών. Στο μεταξύ, κορυφώθηκε η αγωνία των νοσηλευτικών κέντρων, κλινικών και νοσοκομείων, που προηγουμένως έστελναν τους ασθενείς τους εκεί. Το κενό στη φροντίδα των ασθενών είναι ακόμα πολύ μεγάλο».