Pafos Net

Γιώτης Παπαχριστοφή: 30 χρόνια εμπαιγμού στον Ακάμα είναι αρκετά

title image

Την ώρα που οι κυβερνώντες δίνουν υποσχέσεις που αποδεικνύονται πυροτεχνήματα και η κάθε επερχόμενη κυβέρνηση ρίχνει το μπαλάκι στην άλλη, οι κοινότητες στις παρυφές του Ακάμα και σε όλη την περιφέρεια της Πόλης Χρυσοχούς φυτοζωούν.  Αυτό καταγγέλλει ο Δήμαρχος Πόλης, Γιώτης Παπαχριστοφή, επισημαίνοντας ότι εγκλωβισμένες εδώ και 30 χρόνια στην αδιαφορία των υπευθύνων ώστε να πάρουν πολιτικές αποφάσεις για σωστή διαχείριση της χερσονήσου του Ακάμα και της ευρύτερης περιοχής, οι κοινότητες δίνουν καθημερινό αγώνα για την επιβίωσή τους.

« Μετά τους καλοκαιρινούς μήνες, πολλές τοπικές επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχιακά κλείνουν, η κίνηση στους δρόμους μειώνεται δραστικά και οι μαθητές που επιστρέφουν στις τάξεις τον Σεπτέμβριο είναι κάθε χρόνο και λιγότεροι», τονίζει ο Δήμαρχος Πόλης. « Ο αριθμός των μαθητών έχει μειωθεί κατά τα 2/3, σε σχέση με τον αριθμό των μαθητών που φοιτούσαν στα σχολεία της περιφέρειας της Πόλης Χρυσοχούς και του Ακάμα πριν από 30 - 40 χρόνια και ως αποτέλεσμα, περίπου 15 σχολεία έχουν κλείσει.

Οι λιγοστές θέσεις εργασίας και η ποιότητα ζωής τόσο στην Πόλη Χρυσοχούς όσο και στις κοινότητες, έχουν ωθήσει τη νεολαία να αναζητήσει εργασία και να εναποθέσει τις ελπίδες της στα μεγάλα αστικά κέντρα. Τα παιδιά μας εγκαταλείπουν ένα - ένα τις προσπάθειες να παραμείνουν στον τόπο τους».

Με την εφαρμογή της Δήλωσης Πολιτικής το 1989, τονίζει ο κ. Παπαχριστοφή, μεγάλες περιοχές του Ακάμα και τεράστιος αριθμός ιδιωτικών περιουσιών καθορίστηκαν με τον πολεοδομικό χαρακτηρισμό Προστασία της Φύσης και με μηδενικό συντελεστή δόμησης, εντός των οποίων απαγορεύτηκε η οποιαδήποτε ανάπτυξη. Από τότε μέχρι σήμερα, αναφέρει, το Κράτος δεν έχει δώσει καμία αποζημίωση στους ιδιοκτήτες που δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν με κανένα τρόπο τις περιουσίες τους, ούτε προχώρησε με ανταλλαγή περιουσιών.

“ Από τότε, μέχρι σήμερα, 30 χρόνια μετά, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Ακάμα αναμένουν μια ρύθμιση που θα είναι δίκαιη, τόσο για τους ίδιους όσο και για το περιβάλλον», δηλώνει ο Δήμαρχος Πόλης.  « Δεδομένου ότι η Δήλωση Πολιτικής το 1989 ήταν ένα προληπτικό μέτρο εν αναμονή του εντοπισμού των περιοχών που πραγματικά χρειάζονται απόλυτη προστασία και δεδομένου ότι στο Διαχειριστικό Σχέδιο του δικτύου Natura 2000 έχουν πλέον καθοριστεί οι περιοχές υψίστης προστασίας, Ακάμα η Κοινοτική Δράση διεκδικούμε όπως ο πολεοδομικός αυτός χαρακτηρισμός απαλειφθεί και όπως σε όλες τις ιδιωτικές περιουσίες εκτός των ζωνών υψίστης προστασίας, εφαρμοστούν οι πρόνοιες που διέπουν τις περιοχές Natura 2000».

Αειφόρος ανάπτυξη δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση εκτοπισμό της ανθρώπινης ζωής, αλλά μια μέση λύση που θα είναι επωφελής και για τον άνθρωπο και για το περιβάλλον, καταλήγει ο Γιώτης Παπαχριστοφή, επισημαίνοντας ότι η προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη για τη διατήρηση της ζωής στη χερσόνησο του Ακάμα και την περιφέρεια της Πόλης Χρυσοχούς.