Pafos Net

Γιόλου: Ένας αλευρόμυλος... σελφ-σέρβις

title image

Μια από τις κοινότητες της επαρχίας Πάφου που απορροφά ένα μεγάλο μέρος του εγχώριου τουρισμού, είναι η Γιόλου. Και αυτό, κυρίως, λόγω της...παγκόσμιας ιδιαιτερότητας στη λειτουργία του αλευρόμυλου της, να λειτουργεί με το σύστημα "σελφ σέρβις". Με τον ιδιοκτήτη, δηλαδή, να μην έχει κανένα πρόβλημα και φόβο να αφήνει αφύλακτη την επιχείρηση, με όλα τα προιόντα μέσα και να ζητά απλώς μέσω μιας πινακίδας από τους πελάτες να αφήνουν το αντίτιμο στο ειδικό κουτί όταν παίρνουν τα αγαθά που επιθυμούν.

Δεκάδες άνθρωποι από κάθε γωνιά της Κύπρου εκμεταλλεύονται τις εξορμήσεις τους στην επαρχία σε περιόδους γιορτών, διακοπών ή του σαββατοκύριακου, για να επισκεφθούν τον εν λόγω αλευρόμυλο και ακόμη περισσότεροι, αναφέρουν παράγοντες της κοινότητας, είναι αυτοί που ζητούν πληροφορίες για τον ιδιότυπο αυτό μύλο. Πρόκειται για τον αλευρόμυλο που αποτελούσε εδώ και δεκαετίες τον πιο γνωστό αλευρόμυλο της επαρχίας Πάφου και ο οποίος συνεχίζει να λειτουργεί όπως παλιά και αποτελεί τουριστική ατραξιόν για την κοινότητα, αλλά και χώρο εκπαιδευτικών επισκέψεων για τους μαθητές των σχολείων της επαρχίας Πάφου. Στην επαρχία, πάντως, είναι πιο γνωστός για την άλλη πτυχή της λειτουργίας του: Τη μοναδική διαδικασία αγοράς και πληρωμής προιόντων που καθιέρωσε ο ιδιοκτήτης του. 

Κοντολογίς, ο αλευρόμυλος παραμένει ανοιχτός όποτε απουσιάζει ο ιδιοκτήτης, το εμπόρευμα είναι έτοιμο προς πώληση στους πελάτες και σε ένα κομμάτι κόντρα-πλακέ, υπάρχει αναγραφόμενη η τιμή. Κάθε πελάτης μπαίνει στο μύλο, παίρνει την ποσότητα που επιθυμεί και αφήνει σε ένα δοχείο που είναι τοποθετημένο εκεί, το ανάλογο...αντίτιμο.

Πρωτοφανές στις σημερινές συνθήκες, πλήρως λειτουργικό ωστόσο. Για κάποιο μυστήριο λόγο, άπαντες σέβονται χρόνια τώρα την αίσθηση «κολλεκτίβας» που αποπνέει η διαδικασία αυτή.

Ο μοναδικός αυτός μυλωνάς, που παραδόξως φέρει το επάγγελμα και ως επίθετο, ο κ. Γιαννάκης Μυλωνάς, τονίζει ότι πάντοτε είχε εμπιστοσύνη στην τιμιότητα του κύπριου.

«Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στον κόσμο, δεν σβήνω τα φώτα τη νύχτα, έρχονται η ώρα 10-11 το βράδυ, πιάνουν το αλεύρι τους, ότι θέλουν παίρνουν, βάζουν τα χρήματα εκεί και φεύγουν. Τόσο απλά».

Η ασυνήθιστη αυτή διαδικασία είχε κάνει τον αλευρόμυλο της Γιόλου γνωστό σε κάθε γωνιά της Πάφου, με αποτέλεσμα πολύ συχνά πλέον, ειδικά σε Κυριακές και αργίες, άτομα από κάθε γωνιά της Κύπρου καταφθάνουν στο χωριό και ζητούν πληφορορίες για τη μετάβαση τους στον αλευρόμυλο του Γιαννάκη και της Ανδρούλας Μυλωνά.

Ένα αλευρόμυλο που αποτελεί από μόνο του «σχολείο» για μια άλλη εποχή του νησιού. Γι’ αυτό και πολύ συχνά, ο χώρος έξω από το παραδοσιακό κτίριο, θυμίζει «ουρά σε γήπεδο», κατά την έκφραση κατοίκου της Γιόλου. Σχολεία καταφθάνουν στην κοινότητα της ορεινής κεντρικής Πάφου, πριν την Πόλη Χρυσοχούς, για να δουν από κοντά την παρασκευή του άλευρου με τον παραδοσιακό τρόπο και με τη χρήση παλιών μηχανημάτων από προηγούμενες εποχές.

aleuromylos-giolou1

Η διαδικασία του αλέσματος διαρκεί τρεις ώρες, η διαφορά όμως του αποτελέσματος είναι μεγάλη. Ο παραδοσιακός αλευρόμυλος εξυπηρετεί όλα τα γύρω χωριά της επαρχίας και όχι μόνο.

Το ζεύγος Μυλωνά συνεχίζει να λειτουργεί τον αλευρόμυλο του. Δέχεται την υποστήριξη των συγχωριανών του και δηλώνει πως όσο μπορεί και δουλεύει θα το πράττει.

aleuromylos-giolou3