Γιαννάκης Ομήρου: Ύψιστη ηθική οφειλή η τιμή του Νεάπολις Πάφου προς τον Θανάση Βαλτινό
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
18 Απριλίου 2016Απονομές τιμών όπως η αποψινή, αποτελούν ύψιστη ηθική οφειλή σε ανθρώπους που με το έργο τους σφράγισαν την πολιτιστική ιστορία του νεότερου ελληνισμού. Γι’ αυτό αξίζουν συγχαρητήρια στο Πανεπιστήμιο «Νεάπολις» Πάφου για την πρωτοβουλία να αποδοθεί η οφειλόμενη τιμή στον Θανάση Βαλτινό, ένα κορυφαίο Έλληνα λογοτέχνη που μόλις πρόσφατα ανέλαβε το πηδάλιο του πρώτου πνευματικού ιδρύματος της Ελλάδας, της Ακαδημίας Αθηνών.
Αυτά ανέφερε σε χαιρετισμό του στην αποψινή εκδήλωση του Νεάπολις, ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, επισημαίνοντας ότι ο τιμώμενος αποτελεί εξέχουσα φυσιογνωμία της σύγχρονης πνευματικής ζωής της Ελλάδας.
« Το πλούσιο λογοτεχνικό του έργο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης πανελλήνιας συγγραφικής παραγωγής», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής. « Χαρακτηρίζεται από τη διεισδυτική του στα πράγματα ματιά, τη λιτότητα των εκφραστικών μέσων, την πρόσληψη και επεξεργασία των ιστορικών γεγονότων και των συνεπειών τους και την αναλυτική ανασύνθεσή τους στο πλαίσιο της λογοτεχνικής πλασματικότητας.
Η δημιουργική του γραφίδα έχει δώσει χαρακτηριστικά έργα, έργα άρτιας τέχνης, της σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας, όπως το «Συναξάρι του Αντρέα Κορδοπάτη», «Η κάθοδος των εννιά», νουβέλα που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Κύπριο σκηνοθέτη Χρίστο Σιοπαχά, «Μπλέ βαθύ, σχεδόν μαύρο», το βραβευμένο από την ελληνική πολιτεία μυθιστόρημα «Στοιχεία για τη δεκαετία του ’60», «Φτερά μπεκάτσας», «Ορθοκωστά», «Σχισμή φωτός», «Κρασί και νύμφες» και πολλά άλλα».
Πέρα από το πολυσχιδές του έργο, ο Θανάσης Βαλτινός είναι ο ίδιος ένας ενεργός πολίτης, επεσήμανε ο Γιαννάκης Ομήρου. Προοδευτικός, κριτικός και επικριτικός, δε διστάζει να πάρει θέση σε κρίσιμα ζητήματα, σε διλήμματα με τα οποία βρέθηκε πρόσφατα αντιμέτωπη δυστυχώς η Ελλάδα, παρατήρησε.
« Είναι ένας εκ των 32 ανθρώπων του πνεύματος που συνυπέγραψαν το περιβόητο κείμενο «Τολμήστε!», ένα δείγμα γραφής των Ελλήνων διανοουμένων που υποστήριξαν την αποδοχή του ελληνικού μνημονίου και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας», τόνισε. « Οι βραβεύσεις του έργου του τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με πιο πρόσφατη την απονομή του Μεγάλου Βραβείου Γραμμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, δεν αποτελούν παρά την επίσημη αναγνώριση της προσφοράς του στα ελληνικά γράμματα και υπό αυτή την έννοια στο όλο ευρωπαϊκό πολιτιστικό οικοδόμημα».
Η πρόσφατη ανάδειξή του στο αξίωμα του προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, κατέληξε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, συνιστά την κορυφαία αναγνώριση της μακράς αυτής και ενεργού διαδρομής στα ελληνικά πολιτιστικά δρώμενα, μιας διαδρομής συνυφασμένης με τη δημοκρατία, την πρόοδο, αλλά και την ιστορία, τη δύναμη και το βάθος της ελληνικής γλώσσας.