Γιαννάκης Ομήρου: Ο Ιχσαν Αλή διέβλεψε αυτά που προωθούν Άγκυρα και ψευδοκράτος
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
08 Νοεμβρίου 2014Οφειλόμενο φόρο τιμής στο φωτισμένο επιστήμονα, γιατρό, αγωνιστή της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας της Κύπρου, χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ την εκδήλωση που οργάνωσε το κόμμα του στο χώρο του μνημείου του Ιχσάν Αλή στην Πάφο.
Η θύμηση της πολιτικής πορείας και των πολιτικών υποθηκών του Ιχσάν Αλή, τόνισε ο Γιαννάκης Ομήρου, μας βοηθά να αντλήσουμε διδάγματα για τους αναγκαίους και σήμερα χειρισμούς της κυπριακής υπόθεσης που δεν πρέπει να οδηγούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε διαχωριστικές γραμμές και μονιμοποίηση ξένης στρατιωτικής παρουσίας.
«Αντίθετα, πρέπει να οδηγούν σε λύση που θα επιτρέπει σε Έλληνες και Τούρκους να ζήσουν ξανά ειρηνικά, μακριά από κηρύγματα μισαλλοδοξίας και τυφλού εθνικού φανατισμού», παρατήρησε. « Μια λύση που να διασφαλίζει ειρηνικό και δημιουργικό μέλλον για ολόκληρο τον κυπριακό λαό.
Σε αντίθεση με μια τέτοια λύση βρίσκονται οι θέσεις της Τουρκίας και της τ/κ ηγεσίας όπως προβάλλονται τα τελευταία 40 χρόνια. Η λύση που επιδιώκει η τουρκική πλευρά στηρίζεται στη λογική δύο κρατών, σε φυλετικό και εθνοτικό διαχωρισμό, σε μόνιμη κηδεμονία της Τουρκίας μέσω των αναχρονιστικών εγγυήσεων και σε μόνιμες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών».
Ο κ. Ομήρου ανέφερε πως μια τέτοια λύση θα συναντούσε την απόλυτη άρνηση του Ιχσάν Αλή που υπήρξε θιασώτης της ενότητας της Κύπρου, της ανάμειξης ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων σε ενιαίες κοινωνίες και της απόρριψης κάθε έξωθεν κηδεμονίας. Επεσήμανε ακόμη πως ο μεγάλος αυτός Κύπριος δεν μιλούσε για επαναπροσέγγιση γιατί ποτέ δεν υπήρξε σύμφωνος με απόψεις που έβλεπαν το Κυπριακό πριν και μετά το 1974 ως το πρόβλημα που προέκυψε από διχογνωμίες, έριδες και συγκρούσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
« Γι' αυτό άλλωστε το λόγο δεν δεχόταν» είπε ο κ. Ομήρου, « τη σύγχυση ανάμεσα σε παραχωρήσεις προς τους Τουρκοκυπρίους και υποχωρήσεις προς τα κατοχικά δεδομένα, μια σύγχυση που καλλιεργούσαν και καλλιεργούν ακόμα και σήμερα μερικοί θιασώτες του συμβιβασμού με την κατοχή.
Αντίθετα, ο Ιχσάν Αλή και πίστευε και διακήρυσσε ανοικτά πως οι υποχωρήσεις απέναντι σε διχοτομικές απαιτήσεις θα μονιμοποιούσαν την κατοχική παρουσία και θα εξουδετέρωναν οριστικά το ρόλο και την υπόσταση των Τουρκοκυπρίων».