Pafos Net

Γιαννάκης Ομήρου: Καθορισμένη η μορφή λύσης από το Εθνικό Συμβούλιο

title image

H μορφή λύσης του Κυπριακού προβλήματος έχει καθοριστεί με την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009 και αυτή θα πρέπει να αποτελέσει θεμέλιο ευρύτατης πολιτικής και λαϊκής ενότητας. Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, μιλώντας χθες βράδυ σε ανοικτή συγκέντρωση στην Πόλη Χρυσοχούς.
Η Τουρκία για 42 χρόνια εξακολουθεί να τηρεί αδιάλλακτη στάση και για να διασφαλίσουμε ενότητα δράσης πρέπει να στηρίζουμε ως βάση λύσης το ομόφωνο ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του 2009 που προνοεί για λύση που πρέπει να διασφαλίζει την ενότητα του χώρου, του κράτους, της οικονομίας, των θεσμών, των βασικών ελευθεριών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα απαλλάσσει από έποικους, κηδεμόνες, αναχρονιστικές εγγυήσεις και ξένη στρατιωτική παρουσία, ανέφερε.
« Είμαστε για μια ακόμα φορά σε διαδικασία διαπραγματεύσεων», είπε, « με την  ανάδειξη του Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας να είχε δημιουργήσει προσδοκίες και συγκρατημένη αισιοδοξία, για μια διαφορετική, πιο θετική προσέγγιση στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού. 
Οι διαχρονικές του θέσεις υπέρ της λύσης, αλλά και οι αρχικές του δηλώσεις και λογομαχίες με τους Ερντογάν και Νταβούτογλου, έτειναν να επιβεβαιώσουν τις αρχικές προσδοκίες. Ωστόσο, οι τελευταίες άκρως απογοητευτικές δηλώσεις του, αποτελούν στην πραγματικότητα μονότονη επανάληψη δηλώσεων, προσεγγίσεων και θέσεων προηγούμενων ηγετών της τουρκοκυπριακής κοινότητας, αλλά και της Τουρκίας».
Ενώ είχε λεχθεί ότι ο Μουσταφά Ακιντζί είχε αποδεχθεί την εφαρμογή των τεσσάρων βασικών ελευθεριών, με δηλώσεις του το διαψεύδει κατηγορηματικά, είπε ο κ. Ομήρου, ενώ η άρνηση αποδοχής του ευρωπαϊκού κεκτημένου χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις, ανατρέπει την προοπτική θετικής εξέλιξης των διαπραγματεύσεων.

Επίσης, συνέχισε ο Πρόεδρος της Βουλής, οι αναφορές Ακιντζί σε παραλλαγή των εγγυήσεων του 1960, ουδόλως δεικνύουν διαφοροποίηση της εμμονής σε τουρκική κηδεμονία επί της Κύπρου.  Σημείωσε δε, πως με βάση τα νέα δεδομένα είναι αναμενόμενο ότι οι συνομιλίες, που είχαν επανεκκινήσει σε ένα κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας, οδηγούνται σε ένα νέο περιβάλλον.
« Η καλλιέργεια υψηλών και υπερβολικών προσδοκιών και κλίματος ευφορίας δεν δικαιολογείται», παρατήρησε ο Γιαννάκης Ομήρου. « Κάτι τέτοιο άλλωστε είναι άκρως ζημιογόνο, αφού δημιουργείται η εντύπωση στον διεθνή και τον ευρωπαϊκό παράγοντα ότι δήθεν υπήρξε μεταβολή της πάγιας τουρκικής αδιαλλαξίας».
Μιλώντας για την πορεία της οικονομίας, ο Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε ότι παρόλους τους θετικούς  ρυθμούς ανάπτυξης, η πραγματική οικονομία και η κοινωνία συνεχίζουν να υποφέρουν, με κυριότερο πρόβλημα αυτό των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επεσήμανε επίσης ότι δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη κάτω από ποιο καθεστώς θα γίνει η έξοδος της Κύπρου από το μνημόνιο. 
«Η Τρόικα έχει θέσει στόχους τόσο για το 2017, αλλά και το 2018, ενώ ακόμη δεν έχουμε δει ή ακούσει για ένα μακροχρόνιο στρατηγικό αναπτυξιακό μοντέλο που θα φέρει σαρωτικές μεταρρυθμιστικές αλλαγές, θα δημιουργήσει τις ασφαλιστικές δικλείδες για να μην ξαναζήσουμε την κατάρρευση του 2013 και θα ενισχύσει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών», υπογράμμισε.