Pafos Net

Γιαννάκης Ομήρου: Είναι ώρα για άσκηση πιέσεων στην Άγκυρα

title image

Το μήνυμα μας προς τη Διεθνή και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, πρέπει να είναι ότι τώρα είναι η ώρα για άσκηση πιέσεων προς την Τουρκία για εγκατάλειψη της διαχρονικά αδιάλλακτης στάσης της. Αυτό ανέφερε ο τέως Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, μιλώντας σήμερα στο ετήσιο Εθνικό Μνημόσυνο των ηρώων της Γεροσκήπου.

Δεν έχουμε διαπιστώσει μέχρι στιγμής δείγματα γραφής αλλαγής της τουρκικής πολιτικής πέραν ρητορικών δηλώσεων υπέρ της λύσης, παρατήρησε και επεσήμανε ότι όσοι επιθυμούν να επικρατήσει ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή πρέπει να στραφούν προς την πηγή της ανωμαλίας που είναι η τουρκική επιθετικότητα. Με την ανοχή που επιδεικνύουν προς την Τουρκία ενισχύουν την εγκληματική της συμπεριφορά, την αδιαλλαξία και την άκρατη αρνητικότητα της. Σε τυχόν αποσταθεροποίηση στην περιοχή η ευθύνη τους θα είναι τεράστια ενώ είναι βέβαιο ότι θα πληγούν και τα δικά τους στρατηγικά συμφέροντα, είπε.

«Η συνταγή της ειρήνης είναι απλή: Να πείσουν την Τουρκία να συμφωνήσει σε μια λύση όπως την περιγράφει η πολιτισμένη ανθρωπότητα. Να την πείσουν  να αποσύρει τα στρατεύματα της από την Κύπρο και να συμμορφωθεί προς το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Είμαστε για μια ακόμα φορά σε μια κρίσιμη φάση της ιστορίας του κυπριακού προβλήματος. Ο Κυπριακός Ελληνισμός επιθυμεί λύση το συντομότερο δυνατό, όχι όμως οποιαδήποτε λύση».

Η λύση πρέπει να είναι λύση τερματισμού της κατοχής, απομάκρυνσης των εποίκων, κατάργησης των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960, αδιαπραγμάτευτη εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών όλων των νομίμων πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενότητα λαού, κράτους, θεσμών και οικονομίας, ανέφερε. Επιπρόσθετα θα πρέπει να υπάρξει, είπε ο κ. Ομήρου, εφαρμογή χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

« Θέλουμε να επενδύουμε ελπίδες σε μια πιθανή νέα διαπραγματευτική διαδικασία μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων της Ειδικής Απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ κυρίας Λούτ», τόνισε. « Η Τουρκία θα πρέπει να αποφασίσει αν θα συνεχίσει την αδιάλλακτη πολιτική της ή αν επιτέλους  θα συμφιλιωθεί με την ιδέα μιας λύσης στο Κυπριακό που θα αποκαθιστά συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Αυτό προϋποθέτει ότι θα πρέπει η Τουρκία να βρίσκεται συνεχώς εγκαλούμενη ως κατοχική δύναμη και ως παραβιάζουσα τη διεθνή νομιμότητα, τόνισε ο Γιαννάκης Ομήρου. Ως εκ τούτου χρειάζεται πανεθνική συλλογική διαβούλευση για χάραξη της ανάλογης επιβαλλόμενης στρατηγικής. Με την πιθανή επανάληψη των  διαπραγματεύσεων,  είναι επιτακτική ανάγκη πέραν της επιβαλλόμενης οριστικής διασαφήνισης της τουρκικής πλευράς επί όλων των μέχρι τώρα συζητηθέντων κεφαλαίων δηλαδή της διακυβέρνησης, της οικονομίας, των σχέσεων με την Ε.Ε. των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών και του περιουσιακού να αρχίσει η συζήτηση επί των κεφαλαίων επί των οποίων η τουρκική πλευρά πρέπει να δώσει.

« Γιατί, παρά τις αρχικές εξαγγελίες ότι θα υπήρχε «διασταυρούμενη» διαπραγμάτευση επί όλων των κεφαλαίων ,δεν μπορεί  να συνεχίζεται μια διαπραγμάτευση μονοδιάστατης φύσης, όπου συνεχώς εξουσίες και δικαιώματα ακόμα και προνόμια θα παραχωρούνται προς την τουρκική  από την Ελληνική πλευρά, αλλά η ουσία του Κυπριακού, που είναι η παράνομη κατακράτηση εδαφών, η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας και ένα πεπαλαιωμένο κηδεμονευτικό  σύστημα ασφάλειας, να παραμένει στο περιθώριο. Αντίθετα θα πρέπει η διεθνής πτυχή του Κυπριακού, ασφάλεια και εγγυήσεις, να αποτελέσουν πρώτιστο θέμα στη διαπραγμάτευση», κατέληξε.