Γιαννάκης Ομήρου: Δέσμιοι των υπερβολικών προσδοκιών που μόνοι μας δημιουργήσαμε
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
01 Νοεμβρίου 2015Δυστυχώς, η καλλιέργεια υψηλών και υπερβολικών προσδοκιών και κλίματος ευφορίας, από την εκλογή Ακκιντζί στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, έχουν περιορίσει σημαντικά τα περιθώρια ανάλογων και επιβαλλόμενων χειρισμών αντίδρασης έναντι της διαφαινόμενης τουρκικής στάσης. Και αυτό γιατί δημιουργήθηκε η εντύπωση, στον διεθνή και τον ευρωπαϊκό παράγοντα, ότι υπήρξε μεταβολή της πάγιας τουρκικής αδιαλλαξίας.
Αυτό επεσήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, σε ομιλία του στο ετήσιο εθνικό και θρησκευτικό μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας Νέου Χωριού, Γεώργιου Στυλιανού, Βάσου Παναγή και Γεώργιου Αναστάση.
Οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού, είχαν ξεκινήσει με συγκρατημένη αισιοδοξία λόγω της ανάδειξης Ακκιντζί στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, είπε, ωστόσο οι τελευταίες δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη για εγγυημένες πλειοψηφίες πληθυσμού και γης και για να κηρυχθεί η λύση σε πρωτογενές δίκαιο, για να επιτραπούν παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, οδηγούν τις συνομιλίες σε ένα νέο περιβάλλον με αναμενόμενη την σκλήρυνση της τουρκικής πλευράς.
« Ως εκ τούτου, άμεση θα πρέπει να είναι η αναδιαμόρφωση της τακτικής και της διαχείρισης των συνομιλιών από ελληνικής κυπριακής πλευράς, με έμφαση σε κινήσεις προς τη διεθνή και την ευρωπαϊκή κοινότητα», επεσήμανε ο κ. Ομήρου. « Χρειάζεται μια εθνική στρατηγική με προβολή του Κυπριακού ως προβλήματος εισβολής-κατοχής και παραβίασης του διεθνούς δικαίου, με επιδίωξη λύσης στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου 2009 που μπορεί να αποτελέσει και τη βάση μιας πλατειάς εθνικής ενότητας, με αξιοποίηση της ευρωπαϊκής ιδιότητας της χώρας μας, αλλά και των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών της Τουρκίας, για να υποχρεωθεί να τερματίσει την κατοχή και να αποδεχθεί λύση στη βάση των αρχών του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και με αξιοποίηση των νέων γεωστρατηγικών δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή, ύστερα και από την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Η Κύπρος, τόνισε ο Πρέοδρος της Βουλής, δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραμείνει η μόνη μοιρασμένη χώρα στην Ευρώπη, όταν η ίδια η Ευρώπη προχωρεί προς την ενοποίησή της.
« Ο λαός απαιτεί συνέπεια λόγων και έργων και αποφυγή στρουθοκαμηλισμών», τόνισε. «Απαιτεί αποφάσεις και πολιτικές αξιόπιστες που να εμπνεύσουν αυτοπεποίθηση και πίστη στις αστείρευτες δυνατότητες του λαού και του έθνους. Με βάση το αξίωμα όπως το καθορίζει ο εθνικός μας ποιητής πως: «Το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικόν ότι είναι αληθές».