Pafos Net

Γεροσκήπου: H διάσωση της «Γερμανίνας» κινητοποίησε εκατοντάδες

title image

Εκατοντάδες πολίτες της Γεροσκήπου και της Πάφου, η δημοτική αρχή Γεροσκήπου, εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων, μετείχαν σήμερα στις εκδηλώσεις που οργανώθηκαν από τον Δήμο και κοινωνικά σύνολα της Γεροσκήπου με αίτημα την άμεση λήψη αποφάσεων από το κράτος για τη διάσωση του ιστορικού αγροκτήματος «Γερμανίνας», ένας από τους χώρους που συνδέθηκε με την καθημερινότητα και την ανάπτυξη του σημερινού Δήμου κατά τον 19ο και 20ο αιώνα και το οποίο είναι σήμερα ένα βήμα πριν την ολοκληρωτική κατάρρευση.

Η εκδήλωση περιλάμβανε πορεία από την τοποθεσία «Εφτά Αη Γιώρκηδες» προς το αγρόκτημα, σε μια απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων μετ’ επιστροφής. Στη "Γερμανίνα", εκατοντάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν στο χώρο, ένωσαν τις φωνές τους για τη διάσωση και αξιοποίηση του ιστορικού χώρου.

Στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου που έχει ανεγερθεί εντός του χώρου του αγροκτήματος τελέστηκε αγιασμός και στη συνέχεια έγινε ξενάγηση στους χώρους του ιστορικού αγροκτήματος. Στην εκδήλωση μετείχε και αναφέρθηκε στην ιστορία και την καθημερινότητα του αγροκτήματος, κάτοικος Γεροσκήπου που εργαζόταν ως εργάτης στη «Γερμανίνα» από την έναρξη της λειτουργίας του αγροκτήματος μέχρι την εγκατάλειψη του.

Ο Δήμαρχος Γεροσκήπου, Μιχάλης Παυλίδης και εκπρόσωποι πολιτιστικών και κοινωνικών φορέων του Δήμου τόνισαν την ανάγκη να συνδράμει άμεσα το κράτος τις προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας για σωστικές εργασίες σε πρώτο στάδιο, ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευση των ιστορικών κτιρίων και σε κατοπινό στάδιο για την αξιοποίηση και ανάδειξη του.

Αναφερόμενος στο ιστορικό της υπόθεσης, ο Μιχάλης Παυλίδης τόνισε ότι το τεμάχιο, στο οποίο βρίσκεται το κτιριακό συγκρότημα του Αγροκτήματος της «Γερμανίνας» ή «Γεροκηπιάς», αποτελεί ιδιοκτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχει εκμισθωθεί στον Δήμο Γεροσκήπου για αξιοποίηση το 2001, μετά από αίτημα της τοπικής μας αρχής. Το 2004 τα κτίρια του συμπλέγματος κηρύχθηκαν «διατηρητέες οικοδομές» με διάταγμα του Υπουργού Εσωτερικών, μετά από αίτημα του Δήμου Γεροσκήπου.

« Ο Δήμος Γεροσκήπου προκήρυξε το 2011 αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την αξιοποίηση του αγροκτήματος και τη μετατροπή του σ’ ένα δυναμικό, σύγχρονο, βιώσιμο και πολυ-λειτουργικό πολιτιστικό χώρο τοπικής και υπερτοπικής σημασίας», τόνισε. « Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2013 και ο Δήμος Γεροσκήπου κάλυψε το μεγαλύτερο κόστος του, παρόλο που το έργο καθορίστηκε ως πολεοδομικό. Για τις ανάγκες του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, ο Δήμος κατέβαλε το ποσό των 214 χιλιάδων ευρώ περίπου, το δε κράτος 98 χιλιάδες.

Από τότε ο Δήμος Γεροσκήπου προσπαθεί να εξεύρει τους πόρους που απαιτούνται για να ανοίξει ο δρόμος  της αξιοποίησης του Αγροκτήματος, με πρώτο βήμα την ετοιμασία των κατασκευαστικών σχεδίων. Δυστυχώς, παρά τα διαβήματα του Δήμου, το έργο δε συμπεριλήφθηκε στους κρατικούς προϋπολογισμούς των τελευταίων ετών, ενώ η δυνατότητα διεκδίκησης κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. 2014-2020 εξανεμίστηκε, καθώς δικαιούχοι είναι μόνον οι μεγάλοι αστικοί δήμοι της Κύπρου».

Μπροστά σε αυτό το σκηνικό και με στόχο τη διάσωση των κτηρίων, τόνισε ο κ. Παυλίδης, ο Δήμος έχει συμπεριλάβει στους προϋπολογισμούς του ποσό 20 χιλιάδων ευρώ, έχει καταγράψει με λεπτομέρεια τις σωστικές εργασίες που είναι απαραίτητες,  ενώ έχει απευθυνθεί σε όλα τα αρμόδια υπουργεία, ζητώντας την ενεργό εμπλοκή τους. Ανάμεσα στ’ άλλα, ο Δήμος έχει απευθυνθεί στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως. ζητώντας τη συνεργασία του για τη λήψη μέτρων αντιστήριξης των κτιρίων του Αγροκτήματος, κατέληξε.