Pafos Net

Γεροσκήπου:Κόντρες για αρχαίο γεφύρι

title image

Η πρόσφατη αποκάλυψη ενός αρχαίου γεφυριού στη Γεροσκήπου και οι διαδικασίες που ακολουθούνται για τη συντήρηση, ανάδειξη και προστασία του, προκαλούν ένα "μίνι-πόλεμο" μεταξύ μελών της δημοτικής αρχής Γεροσκήπου. Την αρχή έκανε ο δημοτικός σύμβουλος του ΔΗΣΥ στο Δήμο, Ανδρέας Χριστοφίδης, ο οποίος με δηλώσεις του στο PafosNet κατήγγειλε απαράδεκτες καθυστερήσεις στις διαδικασίες αυτές, για να απαντήσει επισήμως ο Δήμος αποδίδοντας στον κ. Χριστοφίδη μη επαρκή γνώση των διαδικασιών που ακολουθούνται.

Όπως κατήγγειλε ο Ανδρέας Χριστοφίδης, τον Ιούλιο του 2012 κατά την διάρκεια καθαρισμού του ποταμού Κοτσιάτη στα σύνορα Γεροσκήπου – Αχέλειας, βρέθηκε πετρόκτιστο γεφύρι το οποίο ήταν θαμμένο. Το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, ο Δήμος Γεροσκήπου προχώρησε στην αποκάλυψη του γεφυριού, το οποίο έδειξε πολύμορφα και αξιόλογα στοιχεία αρχιτεκτονικής και κατασκευαστικής τεχνικής, με αποτέλεσμα τον Φεβρουάριο του 2015 το Τμήμα Αρχαιοτήτων να το έχει εντάξει στον Πίνακα Α’ Αρχαίων Μνημείων.

Δυστυχώς όμως, το πετρόκτιστο αυτό γεφύρι διατρέχει μεγάλο κίνδυνο να καταστραφεί αφού έχει εγκαταλειφθεί στο έλεος του χρόνου, καταγγέλλει με δηλώσεις του στο PafosNet ο δημοτικός σύμβουλος του ΔΗΣΥ στο Δήμο Γεροσκήπου, Ανδρέας Χριστοφίδης.

Βάσει των μελετών που ακολούθησαν την αποκάλυψη του, επισημαίνει ο κ. Χριστοφίδης, το γεφύρι, που στο μεταξύ ύστερα από οδηγίες του Τμήματος Αρχαιοτήτων καλύφθηκε μερικώς με χώμα αναμένοντας την ανασκαφή και συντήρηση του, αποτελούσε μέρος του δρόμου της «Δεκάτης» ο οποίος άρχιζε από τα χωριά της Ανατολικής Πάφου και κατέληγε στις αποθήκες του λιμανιού της Πάφου.

« Σε αυτό τον δρόμο υπήρχαν τρία γεφύρια, του ποταμού της Έζουσας, του ποταμού του Διαρίζου και του ποταμού του Κοτσιάτη», επισημαίνει. « Το συγκεκριμένο γεφύρι είναι ένα από τα ελάχιστα που υπάρχουν εκτός ορεινών και ημιορεινών περιοχών, αφού η γεφυροποιία στις πεδινές περιοχές ήταν περιορισμένη.

Σκοπός της παρέμβασης μου, είναι να σωθεί το γεφύρι το οποίο βρίσκεται ξεχασμένο στο έλεος του χρόνου και να αναδυθεί από τους αρμόδιους φορείς, Δήμο Γεροσκήπου και Τμήμα Αρχαιοτήτων. Το γεφύρι είναι συμβολικό και η ιστορία του αναδεικνύει τις συνθήκες ζωής των προγόνων μας».

gefyri-yeroskipou2-logo

Για το συγκεκριμένο γεφύρι, τονίζει ο δημοτικός σύμβουλος του ΔΗΣΥ, έγινε αναφορά από το Δήμο Γεροσκήπου στο Δημόσιο Απολογισμό του για τα έτη 2012 και 2013 – 2015. Υπάρχει επίσης επιστολή από το Τμήμα Αρχαιοτήτων ημερομηνίας 31 Δεκεμβρίου 2015, επισημαίνει, που αναφέρει ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων προτίθεται να προβεί σε εργασίες συντήρησης του γεφυριού εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2016.

« Είμαστε ήδη στο δεύτερο εξάμηνο του 2016», καταλήγει ο κ. Χριστοφίδης, « και παραμένει μέχρι σήμερα σκεπασμένο με χώμα και αντιστέκεται στη φθορά του χρόνου. Για πόσο όμως ακόμα χωρίς καμία προστασία και συντήρηση;».

Απαντώντας στις αναφορές αυτές, ο Δήμος Γεροσκήπου επισημαίνει ότι μετά τον εντοπισμό του μνημείου στα τέλη του 2012 ο Δήμος Γεροσκήπου προχώρησε, σε συνεννόηση και με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, στην αποκάλυψή του, στον καθαρισμό της κοίτης του ποταμού, σε αξιολόγηση της κατάστασης και της στατικής του επάρκειας και στην αποτύπωσή του.

Για να προστατευθεί από τις βροχές και τα νερά του ποταμού, ο Δήμος προχώρησε, μετά από οδηγίες του Τμήματος Αρχαιοτήτων, στην κάλυψη του με χώμα, μέχρι να γίνουν οι ενέργειες που χρειάζονται μέχρι τη συντήρησή του.

Ο Δήμος Γεροσκήπου βρίσκεται σε συνεννόηση με το Τμήμα Αρχαιοτήτων για την αποκατάσταση, συντήρηση και τοπιοτέχνηση του μνημείου. Μάλιστα, με πρωτοβουλία του Δήμου, έγινε προσφάτως συνάντηση μεταξύ Δημάρχου Γεροσκήπου και Κοινοτάρχη Αχέλειας, με σκοπό την από κοινού κάλυψη των εξόδων εκπόνησης της σχετικής μελέτης».

Στην ανακοίνωση της δημοτικής αρχής τονίζεται επίσης ότι ο Δήμος Γεροσκήπου προβαίνει σε όλες αυτές τις ενέργειες, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τον περί Αρχαιοτήτων νόμο, τα Αρχαία Μνημεία Α’ Πίνακα ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Για όλες τις εξελίξεις γύρω από το θέμα, ο Δήμος Γεροσκήπου κρατάει ενήμερη ομάδα πολιτών, που από την πρώτη στιγμή έδειξε ενδιαφέρον για την προστασία του μνημείου.

«Ήδη ενώπιον του Δήμου βρίσκεται προκαταρκτική, κοστολογημένη, πρόταση για την εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης του μνημείου», αναφέρει η ανακοίνωση. « Με την οριστικοποίηση του κόστους της, θα προωθηθεί για λήψη απόφασης στα συμβούλια των δύο τοπικών αρχών. Οπόταν δεν ευσταθεί η καταγγελία ότι το μνημείο «έχει εγκαταλειφθεί στο έλεος του χρόνου». 

Ο Δήμος Γεροσκήπου έχει επανειλημμένως αποδείξει ότι είναι μια τοπική αρχή με αυξημένες ευαισθησίες σε ό,τι αφορά την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Χωρίς να είναι κατά νόμον υπεύθυνος για την προστασία του συγκεκριμένου μνημείου, ο Δήμος παίρνει πρωτοβουλίες για την ταχεία αποκατάσταση και ανάδειξή του».