Pafos Net

Γερμανίνα: Αναζητείται φως στην άκρη της σύραγγας

title image

Μέσα στην περίοδο της μεγάλης οικονομικής ύφεσης που διέρχεται ο τόπος, κρίνεται πλέον επιτακτικής σημασίας ανάγκη η προώθηση έργων ανάπτυξης που θα δώσουν νέα πνοή και προοπτικές ανάκαμψης. Τα τελευταία χρόνια αρκετές διακηρύξεις και ανακοινώσεις για μεγαλεπήβολα έργα και επενδύσεις που θα συμβάλουν στη γενικότερη κινητικότητα της οικονομίας, δεν υλοποιούνται και εύλογα δημιουργούν αμφιβολίες στους πολίτες κατά πόσο αποτελούν απλά εύηχες επικοινωνιακές εξαγγελίες χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο.   Ένα τέτοιο έργο, που ωστόσο παραμένει σε επίπεδο διακηρύξεων δεκαετίες ολόκληρες και όχι μόνο την πρόσφατη περίοδο της κρίσης, είναι η περιβόητη ανάπλαση και αξιοποίηση του ιστορικού Αγροκτήματος «Γερμανίνας» ή «Γεροκηπιάς», στην παραλιακή περιοχή του Δήμου Γεροσκήπου. 

Προβαίνοντας σε μια εκτίμηση ότι είμαστε πια στο τελικό στάδιο σημαντικών εξελίξεων στο θέμα, ο δημοτικός σύμβουλος Γεροσκήπου, Χρίστος Παλιός, τονίζει στο PafosNet ότι το Υπουργικό Συμβούλιο από το 2014 έχει αποφασίσει να εγκρίνει την προώθηση της ανάπτυξης της κρατικής ιδιοκτησίας που βρίσκεται στη περιοχή τσιφλίκι «Γεροκηπιάς» στη Δημοτική Περιοχή Γεροσκήπου.  

«Τα εν λόγω κρατικά τεμάχια αποτελούνται από γεωργικούς κλήρους, συνολικού εμβαδού 640.863 τ.μ., οι συμβάσεις των οποίων έχουν λήξει και δεν έχουν ανανεωθεί», επισημαίνει. «Η υλοποίηση του έργου αυτού θα γίνει στα πλαίσια προκήρυξης για εκδήλωση ενδιαφέροντος  με τη μέθοδο μακροχρόνιας αδειοδότησης- μίσθωσης για περίοδο μέχρι 99 ή 125 χρόνια ανάλογα με την ανάπτυξη. Το έργο αυτό εντάσσεται στις εναλλακτικές μεθόδους σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και το Υπουργικό Συμβούλιο έχει αναθέσει στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων (Τμήμα Δημοσίων Έργων) την άμεση προώθησή του».   Σύμφωνα με την Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και την Προκήρυξη Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, εξηγεί ο Χρίστος Παλιός, το Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης διαλαμβάνει ότι η αξιοποίηση της κρατικής ιδιοκτησίας θα γίνει στη βάση της φιλοσοφίας και των στόχων του  Κεφαλαίου 24 του εγκριμένου Τοπικού Σχεδίου Πάφου, 2013, το οποίο προάγει τη δημιουργία Ενοποιημένων Αναπτύξεων Μεγάλων και Σύνθετων Αστικών Χρήσεων, με στόχο την εξέλιξη της Κύπρου σε περιφερειακό και διεθνές κέντρο παροχής υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας. Η βασικότερη πρόνοια του εν λόγω Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης, τονίζει, είναι ότι η ενοποιημένη ανάπτυξη θα περιλαμβάνει απαραιτήτως δύο στρατηγικές χρήσεις, καθώς και έργα πολιτισμού και περιβαλλοντικού εμπλουτισμού. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει και συμπληρωματικές χρήσεις,όπως  οικιστικές, εμπορικές, γραφειακές και άλλες.  

christos-palios

« Η κρατική ιδιοκτησία θα αναπτυχθεί με συντελεστή δόμησης 0,60:1, ο οποίος συνυπολογίζοντας το κίνητρο αύξησης του συντελεστή δόμησης που παρέχει στις Ενοποιημένες Αναπτύξεις Μεγάλων και Σύνθετων Αστικών Χρήσεων, το Σχέδιο Παροχής Πολεοδομικών Κινήτρων για σκοπούς ανάκαμψης της αναπτυξιακής δραστηριότητας, που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, αυξάνεται στο 90:1», τονίζει. «Νοείται ότι για εκμετάλλευση του προαναφερόμενου κινήτρου, θα πρέπει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που καθορίζουν οι σχετικές Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο πιο πάνω αναφερόμενος συντελεστής δόμησης δύναται να αυξηθεί περαιτέρω, ανάλογα με τη πρόταση που θα υποβληθεί, νοουμένου ότι η αναγκαιότητα αύξησής του θα τεκμηριώνεται επαρκώς στην τεχνοοικονομική μελέτη βιωσιμότητας και δεν θα προκύπτουν πολεοδομικά, κυκλοφοριακά και άλλα προβλήματα, παράμετροι που θα αξιολογηθούν στα πλαίσια εξέτασης των σχετικών μελετών που θα υποβληθούν».