Pafos Net

Φονικό Πάφου: Στο κυνήγι του 42χρονου, ενώ απειλείται συριακός εμφύλιος

title image

Στο κυνήγι του καταζητούμενου υπόπτου για την στυγερή δολοφονία της 31χρονης από τη Συρία εξακολουθούν να βρίσκονται οι αστυνομικές αρχές, αφού τρεις μέρες μετά το έγκλημα τα ίχνη του εξακολουθούν να είναι άφαντα παρά το ανθρωποκυνηγητό που έχει εξαπολυθεί. Στο περιθώριο των ερευνών, η Αστυνομία κατέχει τις τελευταίες ώρες και ανησυχητικές πληροφορίες περί "εμφύλιου" Σύρων οικείων των δύο πρώην συζύγων με αφορμή το έγκλημα.

Οι έρευνες για εντοπισμό του καταζητούμενου υπόπτου, Χουσείν Φαρούχ, αν και δεν έχουν σταματήσει να γίνονται και προς την πλευρά των κατεχομένων, διεξάγονται με εντατικό τρόπο και στις ελεύθερες περιοχές και ειδικά σε σημεία της Κύπρου που ήταν γνωστό ότι ο 42χρονος διατηρούσε συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα. Για την αποτελεσματικότερη έρευνα η Αστυνομία έχει αιτηθεί την άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του υπόπτου την επίμαχη χρονική περίοδο.

Στο μεταξύ, ανησυχητικές πληροφορίες καταφθάνουν στην Αστυνομία τις τελευταίες ώρες ως προς την κατάσταση που έχει δημιουργήσει ο στυγερός φόνος στον οικογενειακό περίγυρο θύματος και φερόμενου ως δράστη. Συγκεκριμένα, οι αρχές έχουν λάβει πληροφορίες ότι συγγενείς του 42χρονου εμφανίζονταν το τελευταίο διάστημα έντονα ενοχλημένοι από την ενέργεια του θύματος να καταγγείλει στην Αστυνομία τον ύποπτο για άσκηση βίας, θεωρώντας ως μεγάλο πλήγμα για όλη την οικογένεια την αρνητική αυτή δημοσιότητα.

Από την άλλη, οι συγγενείς του θύματος βάσει των ίδιων πληροφοριών, εκτόξευσαν απειλές τις τελευταίες μέρες κατά του 42χρονου για το οικτρό τέλος της 31χρονης μητέρας. Τις επόμενες μέρες αναμένονται στην Κύπρο τα αδέλφια της από το εξωτερικό για να παραστούν στην ταφή της, η οποία θα γίνει στην Κύπρο. Μέλη της οικογένειας της τραγικής 31χρονης ζουν στη Γερμανία, τη Βρετανία και την Σαουδική Αραβία.

Η Αστυνομία έχει αυξήσει τα μέτρα της μετά τις πληροφορίες αυτές, παράλληλα με τις εντατικές έρευνες για εντοπισμό και σύλληψη του κατααζητούμενου υπόπτου.

Η διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, Μαρία Κυρατζή, δήλωσε σήμερα στο PafosNet ότι οι υπηρεσίες βρίσκονταν κοντά στην οικογένεια με πρώτο μέλημα την διασφάλιση του συμφέροντος των παιδιών.

« Υπήρχε συστηματική συνεργασία με την οικογένεια της 31χρονης και επιδιωκόταν η ενδυνάμωση του θύματος με την παροχή διαφόρων επιλογών όσον αφορά στην διαμονή της ίδιας και των παιδιών της είτε σε καταφύγιο, είτε σε άλλο χώρο ενοικιαζόμενο», επεσήμανε. «Εκτιμώντας την επικινδυνότητα της υπόθεσης συγκεντρώθηκαν τα δεδομένα που στάλθηκαν στην βάση των οποίων εκδόθηκε το διάταγμα αποκλεισμού σε συνεργασία με την Αστυνομία και ενισχύθηκε η 31χρονη να προβεί στην καταγγελία στην Αστυνομία». 
Η κ. Κυρατζή ανέφερε πως αρχές του 2019, υπήρχε μια αναφορά στην Υπηρεσία της για πρόβλημα στην οικογένεια της 31χρονης η οποία αντιμετωπίστηκε μέσα στα πλαίσια της συμβουλευτικής εργασίας, διευκρινίζοντας ότι η εν λόγω αναφορά δεν αφορούσε σε βία. 
« Και οι δύο γονείς όμως δεν είχαν συναινέσει  για συνεργασία και δεν είχαν υπογράψει το σχετικό συμφωνητικό βάσει του οποίου δηλώνουν ότι θέλουν να συνεργαστούν για την παρέμβαση των υπηρεσιών», αποκάλυψε. « Ωστόσο επειδή οι λειτουργοί των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας είδαν κάποια ζητήματα που χρειάζονταν περαιτέρω στήριξης, συνέχισαν να βρίσκονται δίπλα στην οικογένεια».

drastis-fonikou

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες εκφράζει συγκλονισμό για τη δολοφονία της 31χρονης, αναφέρει ανακοίνωση της, καλώντας τις αρμόδιες αρχές στην Κύπρο να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις ελλείψεις του συστήματος κρατικής υποστήριξης για τις γυναίκες πρόσφυγες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η άτυχη 31χρονη είχε επιβιβαστεί μαζί με τα πέντε παιδιά της, από τον Λίβανο, σε ένα ξύλινο σκάφος με δεκάδες άλλους πρόσφυγες για να φτάσει στην Κύπρο και να επανενωθεί με τον ύποπτο σήμερα για τον φόνο σύζυγο της.

« Κατά την πρώτη συνάντηση της Ύπατης Αρμοστείας με την 31χρονη κατά τη διάρκεια παραμονής της στο Κέντρο Υποδοχής στην Κοκκινοτριμιθιά, πριν από ενάμισι χρόνο όταν και έφτασε στην Κύπρο», αναφέρει ο διεθνής οργανισμός, « είχε αναγνωριστεί ως δυνητικό θύμα ενδοοικογενειακής βίας και στη συνέχεια παραπέμφθηκε στις αρμόδιες αρχές για να εξασφαλιστεί η προστασία της.

Με τη βοήθεια δικηγόρου, υπέβαλε την τελευταία καταγγελία της, αφού έλαβε γραπτές απειλές θανάτου, την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020, ωστόσο παρά τον σοβαρό κίνδυνο ο σύζυγός της, ο οποίος συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση, απελευθερώθηκε μέσα σε 48 ώρες».

Το να είσαι πρόσφυγας είναι πάντα μια δοκιμασία, αλλά για τις περισσότερες γυναίκες που είναι πρόσφυγες είναι διπλός κίνδυνος, αναφέρεται στην ανακοίνωση.