Pafos Net

Φίλιππος Φιλίππου: Μαρκίδειο, νησίδα, φορέας πολιτισμού, στοιχειώνουν την καθημερινότητα μας

title image

Ως δημοτική ομάδα της ΕΔΕΚ τάσσεται εναντίον της πρόσφατης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου, που λήφθηκε κατά πλειοψηφία για μετονομασία του «Μαρκιδείου Θεάτρου» σε «Δημοτικό Θέατρο Πάφου», θεωρώντας την άστοχη. Αυτό επισημαίνει με παρέμβαση του ο δημοτικός σύμβουλος του κόμματος, Φίλιππος Φιλίππου, διευκρινίζοντας ότι η ΕΔΕΚ καταψήφισε την συγκεκριμένη πρόταση αφού συν τοις άλλοις το συγκεκριμένο θέμα δεν είχε εγγραφεί κανονικά προς συζήτηση στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίας του Δημοτικού Συμβουλίου στις 14 Μαΐου 2018, αλλά έγινε η πρόταση κάτω από το γενικότερο θέμα «Εγκαίνια του ανακαινισθέντος Μαρκιδείου Θεάτρου», χωρίς ουσιαστικά να υπάρξει προβληματισμός.

« Περισσότερο όμως, επειδή υπάρχει καταγεγραμμένη η έντονη κοινωνική και πολιτιστική δράση του Σωτηράκη Μαρκίδη, την οποία αναγνωρίζουμε και κάποιοι σοφότεροι πριν από εμάς αποφάσισαν να τιμούμε», είπε. «Θέση μας είναι ότι θα πρέπει το θέμα άμεσα να επανεξεταστεί και να γίνουν ορθότερες σκέψεις από τα μέλη του Δημοτικού Συμβούλιο του Δήμου Πάφου».

Αναφορικά με την άλλη εκκρεμότητα που δημιουργεί εντάσεις στην Πάφο, τη δημιουργία νησίδας στη λεωφόρο Ελλάδος, ο Φίλιππος Φιλίππου ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ δεν είναι εναντίον του έργου και της αναβάθμισης, ανάπλασης και ανάπτυξης της λεωφόρου Ελλάδος και της Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Αντίθετα, επισημαίνει, θεωρεί επιβεβλημένη ανάγκη να γίνουν οι αναβαθμίσεις το συντομότερο δυνατόν.

« Υποστηρίζουμε απόλυτα τη βελτίωση των συγκεκριμένων δρόμων, την κατασκευής άνετων πεζοδρομίων, ίσως και ενός ποδηλατόδρομου,  τη βελτίωση του οδικού φωτισμού και πρασίνου, της ποιότητας του οδοστρώματος και των σημάνσεων και σίγουρα την αύξηση στους χώρους στάθμευσης», ανέφερε. « Είμαστε όμως εναντίον στη δημιουργία των δύο κυκλικών κόμβων στο ύψος του πάρκου «Δασούδι» και στα φώτα τροχαίας στη συμβολή των Ελλάδος, Ευαγόρα Παλληκαρίδη, Αθηνάς και Ελευθέριου Βενιζέλου, καθώς πιστεύουμε ότι θα είναι δυσλειτουργικά και καθόλου ασφαλή για την οδική κυκλοφορία.

Διαφωνούμε κάθετα στη δημιουργία της νησίδας επί των Λεωφόρων Ελλάδος και Ευαγόρα Παλληκαρίδη, και για αυτό τον λόγο είχαμε έντονη παρουσία στην πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαΐου. Οι λόγοι είναι χιλιοειπωμένοι, αλλά θα παραθέσω ενδεικτικά τη διασφάλιση της εμπορικής βιωσιμότητα του δρόμου, την άποψη ότι με τη νησίδα δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στην ασφάλεια και τη λειτουργικότητα, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, τη δημιουργία τεράστιων προβλημάτων στις παρακείμενες περιοχές, που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να απορροφήσουν την κίνηση που θα διοχετευτεί στις μικρές γειτονιές με τα στενά δρομάκια και την παραγκώνιση της άποψης των κατοίκων και επηρεαζομένων του συγκεκριμένου δρόμου».

Θέση μας, συνέχισε ο Φίλιππος Φιλίππου, είναι πως οι δρόμοι της Πάφου δεν χρειάζονται νησίδες, αλλά χρειάζονται σωστές αναβαθμιστικές λύσεις, για αυτό θα πρέπει άμεσα ο Δήμος να προχωρήσει, στην υλοποίηση του Δυτικού Παρακαμπτηρίου μαζί με την ταυτόχρονη δημιουργία κυκλικού κόμβου εκεί που βρίσκονται τώρα τα φώτα τροχαίας που ενώνουν την Ελλάδος με τη Λεωφόρο Μεσόγης.

Για το θέμα του Φορέα Πολιτισμού στην πόλη της Πάφου, ο δημοτικός σύμβουλος της ΕΔΕΚ Πάφου τόνισε ότι μισό χρόνο μετά το πέρας του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ακόμα ψάχνουμε να δούμε τι θα κάνουμε σε σχέση με το πολιτισμό και τις διάφορες υποδομές που έχουμε δημιουργήσει.

« Ως Δήμος Πάφου οφείλουμε να βρούμε τους μηχανισμούς εκείνους που θα επιτρέψουν τη σωστή αξιοποίηση της κληρονομιάς του Πάφος 2017 και να συντονίσουν όλες τις πολιτιστικές δράσεις της επαρχίας μας», τόνισε. «Θέση μας είναι η δημιουργία ενός Φορέα Πολιτισμού υπό τη μορφή ενός συμβουλίου ή επιτροπής χωρίς τη συμμετοχή εκλελεγμένων πολιτικών, αλλά που να απαρτίζεται από διακεκριμένους πολίτες του πνεύματος με έντονη δράση, οι οποίοι θα έχουν συγκεκριμένους όρους εντολής και θα υλοποιούν συγκεκριμένο πρόγραμμα βασισμένο σε συγκεκριμένο οικονομικό προϋπολογισμό.

Ο Φορέας Πολιτισμού θα πρέπει να αποτελείται από επτά ή εννιά άτομα από την πόλη και επαρχία μας που να αντιπροσωπεύουν όλες τις μορφές τέχνης και πολιτισμού, άτομα ευρείας αποδοχής, με κύρος, έντονη παρουσία και δράση, αναγνωρισιμότητα και αποδεδειγμένες διοικητικές και οργανωτικές ικανότητες».