Pafos Net

Έξι τα κτηνοτροφικά υποστατικά με καταρροικό πυρετό στην Πάφο. Δηλώσεις Χρ. Πίπη στο PafosNet

title image

Αυξάνονται σε ανησυχητικό πλέον βαθμό τα κτηνοτροφικά υποστατικά στα οποία τα ζώα έχουν προσβληθεί από καταρροικό πυρετό στην επαρχία Πάφου. Τα δύο υποστατικά που είχαν εντοπισθεί με το πρόβλημα πριν μερικές μέρες, έχουν αυξηθεί πλέον στα έξι επιβεβαιωμένα, ενώ οι έρευνες των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών συνεχίζονται με κάθε σοβαρότητα και ενδελεχώς για να διαφανεί η ακριβής έκταση του προβλήματος, καλύπτοντας πλέον και περιοχές εκτός επαρχίας Πάφου.

Τις πληροφορίες αυτές, επιβεβαίωσε μιλώντας στον «Φ» ο αναπληρωτής διευθυντής των Κτηνιατρικών Υποστατικών, Χριστόδουλος Πίπης. Όπως είπε, τα έξι κτηνοτροφικά υποστατικά έχουν απομονωθεί ήδη πλήρως για αποτροπή της επέκτασης της ασθένειας και σε μονάδες που δεν εμφάνισαν πρόβλημα, ενώ βάσει των διαδικασιών και κανονισμών έχουν τερματισθεί άμεσα και όλες οι εμπορικές συναλλαγές των κτηνοτρόφων των μονάδων αυτών. Ο κ. Πίπης τόνισε ωστόσο ιδιαίτερα ότι δεν δικαιολογείται καμία ανησυχία μεταξύ του κοινού, αφού δεν τίθεται θέμα δημόσιας υγείας από τη συγκεκριμένη ασθένεια, αφού δεν επηρεάζεται η ασφάλεια των ζωοκομικών προιόντων, όπως το κρέας και το γάλα.

«Δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση και σύγκριση με τον αφθώδη πυρετό», επεσήμανε ο κ. Πίπης, « που εξαπλώνεται και διαδίδεται μεταξύ των ζώων με γοργούς ρυθμούς. Πρόκειται για διαφορετικές περιπτώσεις».

Ο καταρροϊκός πυρετός είναι μια ιογενής λοιμώδης ασθένεια των μηρυκαστικών, που μεταδίδεται με έντομα του γένους Culicoides. Ο ιός του καταρροϊκού πυρετού ανήκει στο γένος Orbivirus της οικογένειας Reoviridae. Έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι σήμερα 26 διαφορετικοί ορότυποι του ιού. Ο ιός δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Η περίοδος επώασης είναι συνήθως 7-10 ημέρες . Πιο ευπαθή στην ασθένεια είναι τα πρόβατα τα οποία εκδηλώνουν κλινικά συμπτώματα, ενώ στα βοοειδή και στις αίγες συνήθως η λοίμωξη είναι ασυμπτωματική.

Στην Κύπρο, οι πιο πρόσφατες επιδημίες καταρροϊκού πυρετού εμφανίζονται τα έτη 2004, 2006, 2007 και 2010, με τελευταία αυτή της περιόδου Οκτωβρίου/Νοεμβρίου 2011. Στις πλείστες των περιπτώσεων δεν παρουσιάστηκαν συμπτώματα ή αυτά ήταν ήπιας μορφής.

Η ασθένεια στην Κύπρο εμφανίζεται κυρίως κατά το τέλος του καλοκαιριού και το φθινόπωρο, όταν αρχίζουν οι βροχές και αυξάνεται ο πληθυσμός των εντόμων Culicoides.