Pafos Net

Εύρος Λοιζίδης: Η Πάφος αποτελεί τη μοναδική Πολιτιστική Πρωτεύουσα που δεν έχει συνέχεια

title image

Το 2017 όλοι οι πολιτιστικοί προβολείς της Ευρώπης είχαν στραφεί στην Πάφο. Η φαντασμαγορική τελετή έναρξης και οι εναρκτήριες εκδηλώσεις για την Πάφο ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2017, καθήλωσαν όλους τους φίλους του πολιτισμού και όχι μόνο σε όλον τον κόσμο. Έκτοτε όμως, η Πάφος απουσιάζει επιδεικτικά από κάθε πολιτιστικό δρώμενο, με αποκορύφωμα την αδυναμία του Δήμου να δημιουργήσει ένα φορέα πολιτισμού.

Αυτό τονίζει με σημερινή του παρέμβαση ο υποψήφιος Δήμαρχος Πάφου, Εύρος Λοιζίδης. Το 2017, αναφέρει, η Πάφος είχε μετατραπεί σ’ ένα υπαίθριο εργοστάσιο πολιτισμού με πολυάριθμα θεάματα και καλλιτεχνικές παραστάσεις. Ο θεσμός στέφθηκε με απόλυτα επιτυχία, παίρνοντας τα εύσημα σε όλες τις αξιολογήσεις που γίνονταν τότε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ίδια ώρα είχαν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες και ταυτόχρονα υπήρχε ο ενθουσιασμός και η θέληση, ώστε η πόλη μας, αλλά και ολόκληρη η Κύπρος, να ανεβούν επίπεδο στον τομέα του πολιτισμού, τονίζει.

« Δυστυχώς αυτό το όνειρο που φαινόταν να γίνεται πραγματικότητα έμεινε μια όμορφη ανάμνηση», αναφέρει ο κ Λοιζίδης. « Η μοναδική πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης που δυστυχώς δεν κατάφερε να μεταβεί και να εδραιωθεί σε μια πολιτιστική πόλη. Το όνειρο για δημιουργία ενός Φορέα Πολιτισμού που θα παρήγαγε και θα παρουσίαζε πολιτισμό, θα αναβάθμιζε και θα διαχειριζόταν όλη την πολιτιστική υποδομή δεν δημιουργήθηκε ποτέ. Εδώ να θυμίσω ότι  ήταν και βασική υποχρέωση μας, βάση του βιβλίου διεκδίκησης. Ευθύνη που την είχε η τοπική αρχή, δηλαδή ο Δήμος Πάφου.

Ο υποσχόμενος, από τον Δήμο Πάφου, Φορέας Πολιτισμού έμεινε στα χαρτιά. Δυστυχώς οι χειρισμοί που ακολούθησαν και οι ψεύτικες υποσχέσεις που δόθηκαν δεν υλοποιήθηκαν, απογοητεύοντας τις χιλιάδες εθελοντές που για μήνες έδωσαν την ψυχή τους σε αυτό το όνειρο και πίστεψαν ότι πραγματικά κάτι θα γεννιόταν και οι κόποι τους, τα ξενύχτια τους, δεν θα πήγαιναν χαμένα».

Όμως, έστω και τώρα, δεν είναι αργά υποστηρίζει ο Εύρος Λοιζίδης. Μπορούμε να φέρουμε και πάλι τον ενθουσιασμό στους εκατοντάδες εθελοντές, αλλά και σε όλους τους κατοίκους της πόλης μας. Μπορούμε να ανεβάσουμε και πάλι ψηλά τον πολιτιστικό πήχυ της πόλης μας. Δεν μπορούν οι εγωισμοί, οι τακτικισμοί και οι ετσιθελικές αποφάσεις να στερούν από την πόλη μας τον πολιτισμό που της αξίζει. Το επιβάλλει η ιστορία μας, το απαιτούν οι συμπολίτες μας, καταλήγει.