Ευρωπαϊκη Εβδομάδα Ουρολογίας. Μιλά στο pafosnet ο δρ. Κώστας Μαυρομμάτης.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
24 Σεπτεμβρίου 2013Η Ευρωπαϊκή Ουρολογική Εταιρεία κατά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Amsterdam της Ολλανδίας, καθόρισε και φέτος την διεξαγωγή της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ουρολογίας από τις 23 μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου. Θέμα της φετινής εκδήλωσης είναι η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη. Μιλώντας στο pafosnet ο πρόεδρος της Κυπριακής Ουρολογικής Εταρείας, δρ. Κώστας Μαυρομμάτης, τόνισε ότι η Εταιρεία ως δραστήριο μέλος της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας συμμετέχει και φέτος ενεργά στην Πανευρωπαϊκή αυτή προσπάθεια που σκοπό έχει την ενημέρωση των πολιτών της Ευρώπης για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη.
« Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη αποτελεί σύχνη πάθηση των ανδρών μεγαλύτερης ηλικίας», επεσήμανε. « Συνήθως άνδρες άνω των 50 χρόνων, περίπου το 50%, θα παρουσιάσει κάποια κλινικά συμπτώματα. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι κυρίως συχνουρία, νυχτουρία, διακεκομένη ούρηση, αιματουρία, επίσχεση ούρων, ουρολοιμώ ξεις,λιθίαση της ουροδόχου κύστης και άλλα.
Ουσιαστικα με την πάροδο της ηλικίας τα συμπτώματα χειροτερεύουν διαταράσσοντας την καθημερινή ζωή των ανδρών. Λιγότεροι απο τους μισούς άνδρες με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη θα χρειαστούν κατα την διάρκεια της ζωής τους θεραπεία φαρμακευτική ή χειρουργική».
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Ουρολογικής Εταιρείας τόνισε ότι όλοι οι άνδρες μετα την ηλικία των 50 συστήνεται όπως επισκέπτονται τον ουρολόγο τους με σκοπό τον προληπτικό έλεγχο του προστάτη με εξέταση αίματος του PSA, υπερηχογραφικό έλεγχο και δακτυλική εξέταση του προστάτη.
Υψηλά επίπεδα PSA στο αίμα ή ευρήματα κατα την δαχτυλική εξέταση, παρατήρησε ο κ. Μαυρομμάτης, μπορεί να υποδηλώνουν πιθανότητα καρκίνου του προστάτη γι`αυτό οι ασθενείς αυτοί πρέπει να υποβάλλονται σε βιοψία του προστάτη για επιβεβαίωση της διάγνωσης.
«Σήμερα υπάρχουν αρκετά μέσα στην διάθεση των Ουρολόγων για αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη», ανέφερε. « Η φαρμακευτική θεραπεία περιλαμβάνει την χορήγηση διαφόρων φαρμάκων τα οποία έχουν αρκετά καλά αποτελέσματα και βοηθούν για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της καλοήθους υπερπλασίας. Τέτοια φάρμακα είναι οι a αποκλειστές αναστολείς της 5-a- αναγωγάσης (proscar) , διάφορα φυτικά σκευάσματα όπως το libeprosta, brizo και άλλα.
Η χειρουργική θεραπεία περιλαμβάνει διάφορες μεθόδους με πιο συχνή την εφαρμογή της διουρηθρικής προστατεκτομής (TURP) , η ανοιχτή προστατεκτομή σε μεγάλα αδενώματα, η laser προστατεκτομή και άλλα».
Ο Κώστας Μαυρομμάτης αναφέρει επίσης ότι η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας θα γίνει μετά απο τον ολοκληρωμένο έλεγχο και την εξέταση του ασθενούς και αφού ο γιατρός ουρολόγος εξηγήσει στον ασθενή τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα και τις ενδείξεις της κάθε θεραπευτικής μεθόδου.
Είναι σημαντικό, κατέληξε, κάθε άνδρας ηλικίας άνω των 50 ετών και σε περιπτώσεις οικογενειακού ιστορικού καρκίνου του προστάτη άνω των 45 ετών, να υποβάλλεται σε ετήσιο έλεγχο του προστάτη απο τον ουρολόγο του για την διάγνωση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη ή μετα απο βιοψία του καρκίνου του προστάτη για έγκαιρη θεραπευτική αντιμετώπιση.