Pafos Net

Έρευνα Στατιστικολόγων Κύπρου: Κόμματα και κρατικοί αξιωματούχοι οι πλέον διεφθαρμένοι

title image

Τα πολιτικά κόμματα και οι λειτουργοί του Δημοσίου θεωρούνται, με ποσοστό 34% και 30% αντίστοιχα, ως οι πιο διεφθαρμένοι θεσμοί της Δημοκρατίας, βάσει νέας έρευνας για την εικόνα των πολιτών σχετικά με τη διαφθορά που εκπόνησε το Κυπριακό Ινστιτούτο Στατιστικολόγων (Κ.Ι.Σ.). Μιλώντας στο PafosNet για τη μελέτη ο πρόεδρος του Ινστιτούτου, Χρύσανθος Σαββίδης, τόνισε ότι αυτό συνεπάγεται πως το πρόβλημα της διαφθοράς εντοπίζεται στο σύστημα πολιτειακής διακυβέρνησης, δηλαδή στην ίδια την δημοκρατία.

« Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της έρευνας είναι ότι οι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών θεωρούν  ως πρώτο διεφθαρμένο θεσμό τους δημόσιους αξιωματούχους σε ποσοστό 36%, παρά τα κόμματα», είπε. « Η εξήγηση που δίνεται μέσα από συμπληρωματικές ερωτήσεις  είναι ότι οι δημόσιοι αξιωματούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν την ευθύνη για εφαρμογή της νομοθεσίας. Ακριβώς η ίδια εξήγηση δόθηκε και απο κατοίκους αστικών περιοχών αν και εκεί θεωρούν τα κόμματα ως τον πρώτο διεφθαρμένο θεσμό».

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΡΕΥΝΑ 

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΡΕΥΝΑ 

ΚΟΜΜΑΤΑ

34%

29%

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

10%

14%

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

9%

8%

ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ/ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

30%

24%

ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ

3%

6%

ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

2%

4%

ΔΗΜΟΙ/ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

12%

15%

 

Αναφορικά με την αντίληψη της διαφθοράς στους θεσμούς, η κλίμακα αντίληψης της διαφθοράς μεταξύ των πολιτών, έχει ως εξής:

               

Πολιτικά

Κόμματα

Κοινοβούλιο

Επιχειρήσεις/ Ιδιωτικός

Τομέας

Μέσα Ενημέρωσης

Δημόσιοι Αξιωματούχοι/ Δημόσιοι Υπάλληλοι

Δικαστικό Σώμα

Δήμοι/ Κοινοτικά Συμβούλια

4,7

3.1

3,2

1.1

4.5

1.1

3.5

 

Οι προσπάθειες των πολιτικών κομμάτων για την καταπολέμηση της διαφθοράς κρίνονται από την πλειονότητα των ερωτηθέντων σε ένα ποσοστό 77.4% ως αναποτελεσματικές τόνισε ο πρόεδρος του Κ.Ι.Σ., εν αντιθέσει με το 13% που τις θεωρεί αποτελεσματικές και το 9,6% που τις θεωρεί ουδέτερες.

Χωροταξικά, σύμφωνα με τους στατιστικολόγους, η Λεμεσός και η Λευκωσία καταγράφουν τα πιο ψηλά ποσοστά αναποτελεσματικότητας εν σχέση με τις προσπάθειες των πολιτικών κομμάτων για την καταπολέμηση της διαφθοράς και ακολουθεί η Λάρνακα.

« Ένα σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αναποτελεσματικότητας στις προσπάθειες των πολιτικών κομμάτων για την καταπολέμηση της διαφθοράς καταγράφεται μεταξύ των ηλικιών 25-45 και αγγίζει το 82%. Το μικρότερο ποσοστό 76% καταγράφεται στις ηλικίες 65 και άνω», τόνισε ο Χρύσανθος Σαββίδης. « Επίσης ένα άλλο σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων που θεωρούν τα κόμματα τον πιο διεφθαρμένο θεσμό είναι άτομα απόφοιτοι μέσης εκπαίδευσης».

 

 

 

 

 

 

 

Η έρευνα διενεργήθηκε σε άτομα ηλικίας 18 και άνω και κάλυπτε ολόκληρη την επικράτεια με μέγεθος δείγματος 601 άτομα και με την μέθοδο  της απλής τυχαίας στρωματοποιημένης δειγματοληψία.