Επίτροπος Περιβάλλοντος: Σαφής πρόθεση στήριξης των κοινοτήτων του Ακάμα
![title image](https://pafosnet.com/data/post_large/2020/06/klelia3.gif)
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
06 Ιουνίου 2020Την επιθυμία της για στήριξη των κοινοτήτων του Ακάμα, οι οποίες έχουν καταδικαστεί σε μαρασμό εδώ και τρεις περίπου δεκαετίες, εξέφρασε η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Κλέλια Βασιλείου, σε συνάντηση που είχε σήμερα στον Δήμο Πόλης Χρυσοχούς με εκπρόσωπους της Κοινοτικής Δράσης Ακάμα και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος,.
Η κ. Βασιλείου άκουσε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες και η ευρύτερη περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς εδώ και πολλά χρόνια, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντική η συνεργασία με τον τοπικό πληθυσμό, ούτως ώστε όλοι μαζί να δούμε πώς μπορούμε να προστατεύσουμε περισσότερο το περιβάλλον μας και πώς να δημιουργήσουμε μηχανισμούς αλληλοενημέρωσης, για να μπορούν όλες οι περιβαλλοντικές δομές να δουλεύουν όπως ακριβώς πρέπει να δουλεύουν.
Όπως υπογράμμισε ο Κοινοτάρχης Νέου Χωριού, Αντρέας Χριστοδούλου Μάχιμος, ένα από τα βασικότερα προβλήματα που έχουν οδηγήσει τις κοινότητες σε μαρασμό είναι η αστυφιλία και η εγκατάλειψη, ως αποτέλεσμα των λιγοστών, έως και μηδαμινών, θέσεων εργασίας που υπάρχουν στην περιοχή. Αναπόφευκτα, ο πληθυσμός των κοινοτήτων έχει μειωθεί ανησυχητικά, ενώ αποτελείται κυρίως από συνταξιούχους. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, το μόνο που μεγαλώνει στις κοινότητες του Ακάμα είναι τα κοιμητήρια.
" Απτό παράδειγμα της μείωσης του πληθυσμού είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της θητείας μου, δηλαδή τα τελευταία οκτώ χρόνια, έχουν καταγραφεί στο Νέο Χωριό 54 θάνατοι και μόνο 7 γέννες".
Σε δηλώσεις του ο κοινοτάρχης Ίνειας, Γιάγκος Τσίβικος, ανέδειξε ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα που είχε βαριές συνέπειες στην οικονομία της περιοχής, και το οποίο, όπως ανέφερε, διαιωνίζεται χρόνο παρά χρόνο, λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης.
«Από το 1989, πολλές από τις περιουσίες των κατοίκων της περιοχής είναι εγκλωβισμένες στον Ακάμα. Με την επιβολή των μηδενικών συντελεστών, η αξία των ιδιωτικών κτημάτων μηδενίστηκε και από τότε μέχρι σήμερα, οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν με κανένα τρόπο την περιουσία τους, ούτε καν να την υποθηκεύσουν για βιοποριστικούς σκοπούς», πρόσθεσε.
Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι της Κοινοτικής Δράσης Ακάμα, η ανάγκη για κρατικές παρεμβάσεις, οι οποίες θα φέρουν πραγματική αναζωογόνηση στην περιοχή είναι επιτακτική μέσα από το υπό εκπόνηση Τοπικό Σχέδιο, το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένες πρόνοιες ώστε να διασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την ευημερία των κατοίκων. Επεσήμαναν ακόμη ότι η αρχή “συνύπαρξη ανθρώπου – περιβάλλοντος”, που είναι η θεμελιώδης αρχή του Δικτύου Natura 2000, θα διέπει και το Τοπικό Σχέδιο για την περιοχή του Ακάμα.
Με τη σειρά του, ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς, Γιώτης Παπαχριστοφή, ανέδειξε ότι οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στην περιοχή, ούτως ώστε να εξέλθει από την απομόνωση, θα πρέπει να αφορούν την τουριστική ανάπτυξη, σε αρμονία πάντα με το φυσικό περιβάλλον, που άλλωστε είναι το μεγάλο ατού της περιοχής. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά τα μικρά αναπτυξιακά έργα που έχουν γίνει στην περιοχή τα τελευταία οκτώ χρόνια δεν έχουν φέρει την επιθυμητή αναζωογόνηση. Ιδιαίτερα για τις απομακρυσμένες περιοχές, η ανάπτυξη του πυρήνα τους είναι αδύνατο να επιτευχθεί χωρίς τη διασύνδεσή τους με παραλιακή ανάπτυξη ή με κάποια μεγάλη ανάπτυξη η οποία θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, κατέληξε.
Μετά την σύσκεψη, οι μετέχοντες σε αυτήν, καθώς και οργανωμένα σύνολα της περιοχής, πραγματοποίησαν εκδήλωση καθαρισμού της περιοχής της Λίμνης και της παραλίας Μαυραλή.
Η Κλέλια Βασιλείου θα έχει και αύριο σειρά επαφών με κάθε μια κοινοτική αρχή της χερσονήσου, προκειμένου να διαμορφώσει πλήρη εικόνα για την κατάσταση και το κλίμα που επικρατεί στην περιοχή, καθώς και για τα αιτήματα τους ενόψει της ολοκλήρωσης των διαδικασιών για το διαχειριστικό σχέδιο.