Pafos Net

Επιτροπή Εξέτασης Παραπόνων Ασθενών στο Νοσοκομείο Πάφου.

title image

Η Σχολή Καταναλωτών Πάφου και η Επιτροπή Εξέτασης Παραπόνων Ασθενών, που συστάθηκε και στην Πάφο κατόπιν απόφασης του Υπουργού Υγείας, πραγματοποίησαν εκδήλωση για ενημέρωση των πολιτών της Πάφου γύρω από την ύπαρξη της επιτροπής, τα καθήκοντα και τον ρόλο της, καθώς και για το πώς οι πολίτες που συναντούν προβλήματα κατά την προσέλευση τους στα νοσηλευτήρια για περίθαλψη μπορούν να ζητούν βοήθεια από αυτήν.

Στην Πάφο η Επιτροπή αποτελείται απο τους Σαββάκη Γεωργίου ,ως Πρόεδρο , και τους Χλόη Νεοφύτου ,Κούλλα Βρυωνίδου, Μαρούλλα Κωνσταντινίδη και Χαράλαμπο Καραμανλή, ως μέλη. Η Επιτροπή εδρεύει στο Γενικό  Νοσοκομείο Πάφου και εξετάζει παράπονα ασθενών του Νοσοκομείου, αλλά και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων ,κλινικών ,εργαστηρίων και φαρμακείων του ιδιωτικού τομέα.

Όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση, οι ασθενείς του Νοσοκομείου Πάφου μπορούν να υποβάλλουν τυχόν παράπονα  στη Λειτουργό Δικαιωμάτων Ασθενών, Αντρούλλα Φιλιππίδου, η οποία έχει ορισθεί για το σκοπό αυτό και έχει επίσης την έδρα της στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου.

Η υπεύθυνη του Συνδέσμου Καταναλωτών Πάφου, Χρίστα Χριστοφή, δήλωσε στο PafosNet  ότι η λειτουργός παρέχει συμβουλές και βοήθεια σε ασθενείς για σκοπούς διαφύλαξης των δικαιωμάτων τους και λαμβάνει και χειρίζεται παράπονα ασθενών που χρήζουν κατά την κρίση της άμεσου χειρισμού, διαφορετικά  παραπέμπει τα παράπονα αυτά στην Επιτροπή Εξέτασης Παραπόνων.

«Στην Επιτροπή παραπέμπει επίσης παράπονα ασθενών που δεν έχουν ικανοποιηθεί από δική της απόφαση», επεσήμανε. « Οι ασθενείς του Ιδιωτικού τομέα μπορούν να υποβάλλουν το παράπονο τους απευθείας στην Επιτροπή Εξέτασης Παραπόνων και για το σκοπό αυτό μπορούν να επικοινωνούν κατά τις εργάσιμες ώρες ,με την Βοηθό Γραμματειακό Λειτουργό στο τηλέφωνο 26803456. Οι  αποφάσεις της Επιτροπής κοινοποιούνται γραπτώς στον ασθενή και τον επηρεαζόμενο παροχέα υγείας».

Η Επιτροπή Εξέτασης Παραπόνων Ασθενών, διευκρίνισε η Χρίστα Χριστοφή, δεν έχει δικαίωμα από το Νόμο να εξετάζει θέματα που αφορούν  ιατρική πραγματογνωμοσύνη ή ιατρική αμέλεια ή αίτημα για καταβολή αποζημιώσεων ή λήψη πειθαρχικών μέτρων, δηλαδή για ζητήματα αρμοδιότητας του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου.

«Εκείνο που όλοι διαπιστώσαμε», κατέληξε η επικεφαλής του Συνδέσμου Καταναλωτών Πάφου, «είναι ότι ελάχιστοι δημότες γνώριζαν για αυτό τον θεσμό,επιβεβαιώνοντας ότι ο ρόλος της Σχολής και οι διαλέξεις που δίνουμε στους καταναλωτές της Πάφου είναι  μέγιστης σημασίας».