Επίσκεψη Αβέρωφ Νεοφύτου στη βιομηχανική Στροβόλου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
11 Οκτωβρίου 2021Εταιρείες που ενεργοποιούνται στη βιομηχανία επισκέφτηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου στη βιομηχανική περιοχή Στροβόλου, από κοινού με τον Δήμαρχο κ. Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, τον Βουλευτή και Εκπρόσωπο Τύπου κ. Δημήτρη Δημητρίου και τον Πρόεδρο του ΚΕΒΕ κ. Χριστόδουλο Αγκαστινιώτη. Ο κ. Νεοφύτου προχωρώντας σε δηλώσεις στην εταιρεία A.C Tecnometal Ltd, δήλωσε τα εξής:
«Σήμερα σε ακόμα μια βιομηχανία του τόπου μας, της πραγματικής οικονομίας. Θέλω να συγχαρώ τον Γιάννη Κωνσταντινίδη και την οικογένεια του, τον αδελφό του, η δεύτερη γενιά που συνεχίζει σε μια βιομηχανία που βγάζει τον τόπο μας ασπροπρόσωπο. Η πλειοψηφία των κυπριακών εγγεγραμμένων πατεντών είναι απ’ αυτή τη βιομηχανία. Αλλά χάρηκα όταν ξεναγήθηκα στις εγκαταστάσεις, το προσωπικό η συντριπτική πλειοψηφία νέοι άνθρωποι αλλά και σχεδόν το 50% επιστημονικό προσωπικό. Ίσως να είναι και πανευρωπαϊκό πρότυπο μια βιομηχανία σχεδόν το 50% του προσωπικού να είναι επιστημονικό. Δεν είναι τυχαία αγαπητέ Γιάννη που βρίσκετε λύσεις με πατέντες ακόμα και ευρωπαϊκές και τις οποίες εξάγετε ακόμα όπως μου έχετε αναφέρει και στη Γερμανία. Αυτή είναι η Κύπρος που μας κάνει περήφανους. Έμεινα κατενθουσιασμένος με το τι πληροφορήθηκα και το τι είδα ο ίδιος. Η πολιτεία πρέπει αυτά τα παραδείγματα να τα προβάλλει γιατί όταν είσαι σε πετυχημένες επιχειρήσεις δεν άκουσα κανένα να μου ζητήσει οτιδήποτε, ούτε ο κ. Κωνσταντινίδης ούτε κρατική βοήθεια, ούτε ρουσφέτι ούτε τίποτε. Απλώς να νιώθω μαζί του περήφανος για την πετυχημένη του επιχείρηση. Έτσι θέλουμε τις επιχειρήσεις του τόπου μας: ν’ ακούω για τους κύκλους εργασιών, ν’ ακούω ότι το 40-50% είναι εξαγωγές, ν’ ακούω ότι είναι βιώσιμες και κερδοφόρες γιατί θα το ξαναπώ: είναι ευλογία μια επιχείρηση να είναι κερδοφόρα γιατί πληρώνετε φόρους για να συντηρούμε το κράτος. Είστε κερδοφόρα, έχετε τους υπαλλήλους σας που τους πληρώνετε, δημιουργείτε θέσεις εργασίας. Εδώ και δεκαετίες παρασυρόμαστε από αριστερές προσεγγίσεις που αναθεματίζουν το κέρδος και την επιχείρηση».
Ο κ. Κωνσταντινίδης από την πλευρά του, δήλωσε τα εξής:
«Σαφώς η κερδοφορία είναι απαραίτητη για την επανεπένδυση. Εμείς συνεχώς αυξανόμαστε, ξεκινήσαμε το 2013 μετά το κούρεμα και κάναμε ακόμα τρία εργοστάσια με χρήματα τα οποία βγάλαμε από την επιχείρηση.
Το αναπτυξιακό μας έργο είναι συνεχές, επενδύουμε συνεχώς σε νέα τεχνολογία αλλά κυρίως και σε νέο κόσμο. Έχουμε βρει ότι ακόμα και στη βιομηχανία μπορείς να πουλήσεις υπηρεσίες, εμείς κινούμαστε στον άξονα να γίνουμε μια ερευνητική εταιρεία περισσότερο παρά μια παραγωγική εταιρεία σπάζοντας τις παραγωγές σε διάφορες χώρες του κόσμου και χτίζουμε ένα portfolio τεχνογνωσίας μέσα από επιστημονικό προσωπικό το οποίο μπορεί να δουλέψει σε οποιαδήποτε χώρα. Δυστυχώς το κακό της Κύπρου είναι ότι η τοποθεσία της είναι ευλογία και κατάρα: είμαστε σε πολύ καλή θέση στον χάρτη όμως έχουμε σοβαρά προβλήματα συγκοινωνιών ειδικά όταν έχεις να μεταφέρεις εμπορεύματα. Όμως παρ' όλα αυτά είμαστε μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής στις αγορές οι οποίες είναι ραγδαία αναπτυσσόμενες, έχουμε την τεχνογνωσία η οποία έχει μεγάλη αξία, την αξιοποιούμε αυτή την τεχνογνωσία, έχουμε πάρα πολύ κόσμο στην Κύπρο ο οποίος είναι αξιοποιήσιμος. Ένα θετικό της Κύπρου είναι ότι επιστημονικό προσωπικό υπάρχει, το πρόβλημα με την Κύπρο είναι ότι το επιστημονικό προσωπικό πρέπει να το εκπαιδεύσεις κάτι που ισχύει σε όλες τις χώρες απλά πρέπει σαν εταιρεία να βάλεις πρόγραμμα εκπαίδευσης στον οργανισμό σου. Να μπορέσεις να δώσεις professional training προς τον κόσμο, να τους αξιοποιήσεις να γίνουν επαγγελματίες του χώρου και από τη στιγμή που χτίζεις ένα προσωπικό το οποίο είναι καταρτισμένο τότε δεν υπάρχει όριο το που μπορείς να φτάσεις και εμείς δεν πληρώνουμε τον κόσμος μας, ο κόσμος μας πληρώνεται από μόνος του, τα χρήματα δεν είναι από την τσέπη μου, εγώ εισπράττω από το προσωπικό μου».
Στα όσα ανέφερε ο κ. Κωνσταντινίδης, ο κ. Νεοφύτου πρόσθεσε τα εξής:
«Είπε κάτι ο κύριος Κωνσταντινίδης και είναι ένα μήνυμα που θέλω να στείλω στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τα δημόσια πανεπιστήμια αλλά και τα Ιδιωτικά γιατί έχουμε στο σύνολο 11. Πρέπει να συνδέσουν τη μόρφωση με την εξειδίκευση και την πείρα. Να συνδέσουμε την ακαδημαϊκή τάξη μαζί με την βιομηχανία. Αυτό θα είναι το καλύτερο που μπορούμε να προσφέρουμε γιατί δεν είναι να έχουμε πανεπιστήμια και να αναμένουν όλοι ότι θα γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι. Πρέπει να προετοιμάζουμε τους πτυχιούχους και για την αγορά και για τη βιομηχανία».