Pafos Net

Επαφές Χρύσανθου Σαββίδη με Κύπριους φοιτητές της Αθήνας

title image

 

O εκπαιδευτικός σύμβουλος και Πρόεδρος Επιτροπής Παιδείας του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης, με αφορμή την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς στα πανεπιστήμια, πραγματοποίησε περιοδεία σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα των Αθηνών και συναντήθηκε με Κύπριους φοιτητές διαφόρων σχολών, με απώτερο σκοπό να ακούσει από κοντά τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Οι φοιτητές ανέφεραν ότι ενώ τα μαθήματα ξεκίνησαν, δεν τους έχουν δοθεί ακόμα τα πανεπιστημιακά συγγράμματα με αποτέλεσμα να στηρίζονται μονάχα στις σημειώσεις που κρατούν οι ίδιοι κατά την ώρα παρακολούθησης των μαθημάτων.

Επίσης, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο στους φοιτητές των Θετικών Επιστημών ότι υστερούν σε γνωσιολογικό επίπεδο, ειδικά στα μαθηματικά, σε αντίθεση με τους εξ Ελλάδος φοιτητές, διότι όπως αναφέρουν τα παιδιά υπάρχουν κεφάλαια τα οποία δεν τα διδάχτηκαν ποτέ στο Λύκειο.

« Για παράδειγμα ενώ δεν έχουν διδαχθεί ποτέ Γραμμική Άλγεβρα στο σχολείο, οι καθηγητές στο Πανεπιστήμιο θεωρούν το συγκεκριμένο αντικείμενο γνωστό, με αποτέλεσμα να μην μπαίνουν στη διαδικασία να το εξηγήσουν», αναφέρει ο κ. Σαββίδης. «Αν συνυπολογίσουμε και την έλλειψη συγγραμμάτων που προαναφέραμε αντιλαμβανόμαστε ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά είναι πάρα πολύ μεγάλο.

Ένα άλλο σοβαρό θέμα που συζητήθηκε ήταν αυτό των Φοιτητικών Εστιών. Οι Εστίες είναι ελάχιστες στην Αθήνα και εκτός αυτού οι ήδη υπάρχουσες είναι πάρα πολύ παλιές και υστερούν σε βασικές υποδομές».

Πρόβλημα αποτελούν και τα πολυάριθμα ακροατήρια στις διαλέξεις, επεσήμανε, αφού τα αμφιθέατρα των 250 και πλέον ατόμων εκτός του ότι δεν παρέχουν την απαιτούμενη ποιότητα εκπαίδευσης πολλές φορές υπολείπονται και υλικοτεχνικής υποδομής.

Ο κ. Σαββίδης, αφού άκουσε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι φοιτητές στα Ελληνικά Πανεπιστήμια και ιδιαίτερα των Αθηνών, τους ενθάρρυνε λέγοντάς τους ότι θα πρέπει να αισθάνονται ευγνωμοσύνη για όλα αυτά που προσφέρει η Ελληνική Δημοκρατία στους ίδιους αλλά και ευρύτερα στην Κυπριακή Παιδεία. Τους παρότρυνε να αποκτήσουν διαπροσωπικές σχέσεις με τους Καθηγητές τους, ώστε μέσω της συνεργασίας και της μελέτης να εξομαλυνθούν κάπως τα διάφορα τεχνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ακόμη, τους συμβούλευσε να παρακολοθούν ανελλιπώς τα μαθήματα και να μην χάνουν διαλέξεις, εξηγώντας τους ότι η Παιδεία στην Ελλάδα δεν είναι δασκαλοκεντρική αλλά «Μαθητοκεντρική». Δηλαδή ο φοιτητής παύει να είναι παθητικός και αναλαμβάνει ρόλο ενεργητικό, αφού ο ίδιος ερευνά και αναζητά πληροφορίες βασιζόμενος στις γνώσεις που παίρνει μέσα από τις διαλέξεις.