Pafos Net

Ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων Κάτω Πάφου: Γκαζώνουν για να μην χαθεί και η φετινή χρονιά

title image

Ο εργολάβος που κέρδισε τον τελευταίο διαγωνισμό για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων Κάτω Πάφου, "γκαζώνει" το τελευταίο διάστημα προκειμένου τα έργα που έχουν μετατραπεί εδώ και πέντε χρόνια στο "γεφύρι της Άρτας" για την Πάφο, να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό και με στόχο να μην πάει στράφι και ολόκληρη η φετινή χρονιά. Όπως είναι γνωστό, από τον περασμένο Δεκέμβριο το Συμβούλιο Προσφορών Πάφου κατακύρωσε την προσφορά στην εργοληπτική εταιρεία Μιλτιάδη Νεοφύτου, η οποία είχε αναλάβει και έργα κατά την τεράστιου μεγέθους ανάπλαση του εμπορικού και ιστορικού κέντρου της Πάφου την προηγούμενη τετραετία

Η κατακύρωση της προσφοράς εκτιμάται ότι θέτει επιτέλους ένα τέρμα στο μακρόχρονο μετέωρο βήμα της ενοποίησης των αρχαιοτήτων της Κάτω Πάφου, ένα έργο που είχε ετοιμασθεί για να ξεκινήσει πριν από τα έργα ανάπλασης του κέντρου και που σχεδόν μια πενταετία αργότερα δεν έχει καταστεί εφικτό να αποπερατωθεί ακόμη. Ουσιαστικά η μόνη εξέλιξη στο θέμα εδώ και τρία χρόνια, αποτέλεσε η εγκατάσταση της μήκους 400 μέτρων πεζογέφυρας που θα συνδέει το δυτικό με το ανατολικό τμήμα των αρχαιολογικών θησαυρών της Κάτω Πάφου, με τη μια άκρη της να βρίσκεται στο σημείο που είναι το γνωστό ξενοδοχείο Roman και την άλλη στον λόφο της Φάπρικας. Η πεζογέφυρα διέρχεται σε μεγάλο ύψος πάνω από την λεωφόρο Αποστόλου Παύλου, και θα δίνει την δυνατότητα για ένα εντυπωσιακό πλάνο στους περιπατητές και επισκέπτες των αρχαιοτήτων, όταν ωστόσο θα έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν οπτικά ολόκληρη την αρχαιολογική περιοχή της Πάφου, μετά την πρόοδο των ευρύτερων εργασιών.

Τους μήνες που προηγήθηκαν ωστόσο, οι εργασίες δεν είχαν το πρακτικό αποτέλεσμα που πολλοί ευελπιστούσαν ως προς την τάχιστη προώθηση των έργων. Δήμος Πάφου και άλλοι φορείς μεριμνούν για την επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να μην βρει την πόλη και το 2022 με εργοτάξιο την "βιτρίνα" της, την είσοδο δηλαδή των αρχαιολογικών της θησαυρών και του παραλιακού της μετώπου.

Το μεγάλο έργο της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Κάτω Πάφου, θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα των τελευταίων δεκαετιών για την πόλη και την επαρχία της Πάφου, αφού πλέον θα δοθεί η δυνατότητα της περαιτέρω ανάδειξης του σπάνιου αρχαιολογικού πλούτου της Πάφου διεθνώς. Για τον λόγο αυτό έγινε εξ αρχής ξεκάθαρο στον προτιμητέο προσφοροδότη από την δημοτική αρχή ότι το έργο θα πρέπει να αντιμετωπισθεί ως έργο κατεπείγουσας ανάγκης και ύψιστης προτεραιότητας, προκειμένου να μην παρουσιάζεται στην είσοδο της τουριστικής περιοχής της πόλης με την επανάκαμψη του τουρισμού η εικόνα εργοταξίου και εγκατάλειψης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.