Pafos Net

Ένα «παρεκκλήσι» μέσα στο σαλόνι του Almyra στην Πάφο: Έργο του Γιάννη Σακέλλη

title image

Σε ένα από τα σαλόνια του πεντάστερου ξενοδοχείου Almyra, στην παραλιακή λεωφόρο Κάτω Πάφου, μια αλλιώτικη δημιουργία μαγνητίζει τα βλέμματα ενοίκων και επισκεπτών. Μια δημιουργία που παραπέμπει ευθέως σε εκκλησιαστικό χώρο, σπέρνοντας ήδη τον σπόρο της απορίας και της περιέργειας για το διαφορετικό αυτό δρώμενο. Πρόκειται για τη δημιουργία «Παρεκκλήσι» (Cappella), που δημιούργησε ο γνωστός καλλιτέχνης της Πάφου, Γιάννης Σακέλλης, και η οποία μετά τα επίσημα εγκαίνια της, θα παραμείνει για κάποιο χρονικό διάστημα στο εν λόγω ξενοδοχείο.

Ο ίδιος ο δημιουργός, μιλώντας στο PafosNet εξηγεί ότι ο χώρος δημιουργίας του έργου, αναδεικνύει την πρόσκληση προς τον θεατή να διεισδύσει ως ξένος και να αναζητήσει τον εαυτό υπό όρους φιλοξενίας, και μεταμόρφωσης.

«Ο όρος Παρεκκλήσι (Cappella), περιγράφει έναν ιερό χώρο ο οποίος περιέχεται σε πεδία όμοιου νοήματος, όπως οι ναοί, είτε τελείως άλλου νοήματος, όπως τα ευαγή ιδρύματα», τονίζει. « Ο ίδιος όρος μάλιστα, περιγράφει και τον αυτόνομο ναό ο οποίος δεν υπόκειται σε καμιά ενορία.

Το έργο αξιοποιεί και τις δύο σημασίες, επιχειρώντας να συνομιλήσει μαζί τους. Το παρεκκλήσι μπορεί να είναι δηλαδή το μυστικό κύτταρο και ο ιός που κινείται υποδορίως, μολύνοντας τον ξενιστή, αλλά θεραπευτικά, όπως τα αντισώματα.  Ως χώρος «ελεύθερος» από γεωγραφικές και ενοριακές συντεταγμένες, το παρεκκλήσι μπορεί να διαφυλάσσει τον ανοιχτό ορίζοντα, τις ανεκπλήρωτες δυνατότητες, ή υποσχέσεις, αλλά και τον δυναμισμό μιας διαρκούς μεταμόρφωσης».

Κρυφό νόημα αποκτά επίσης, παρατηρεί ο δημιουργός και το υλικό με το οποίο κατασκευάζονται οι «τοίχοι» του Παρεκκλησιού: Τα άσπρα νήματα υποδηλώνουν και την ανάλαφρη και ευάλωτη σύσταση του έργου, αλλά και την ανθεκτικότητα ενός κουκουλιού μέσα στο οποίο ο θεατής βιώνει την μεταμόρφωσής του.

« Ο ρεμβασμός προκαλεί τον στοχασμό», αναφέρει ο Γιάννης Σακέλλης. « Η ιερότητα, εδώ, δεν ενέχει μεταφυσική διάσταση, αλλά καθαρά φυσική κατάσταση, συγκεκριμένα την ίδια τη ζωή του ανθρώπου».

Το γεγονός ότι η δημιουργία του παφίτη καλλιτέχνη στο εσωτερικό του ξενοδοχείου Almyra συμπεριλαμβάνει και τον λατινικό όρο του Παρεκκλησιού, δεν είναι τυχαίο.

Ο κ. Σακέλλης επισημαίνει ότι στόχος είναι η υπόμνηση της εμβληματικής δημιουργίας του Μιχαήλ Άγγελου.

«Ενώ το ρωμαικό Πάνθεο φέρει έναν διάτρητο τρούλο, που υποδέχεται το ηλιακό φως», εξηγεί, « στο Παρεκκλήσι / Cappella εξυπηρετείται με τεχνητό φωτισμό και ένα καθρέφτη, εν είδη παρωδίας».

sakellis1

                                   

Το έργο του Γιάννη Σακέλλη μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης θα παραμείνει για ένα μήνα στο ξενοδοχείο Almyra, ενώ στη συνέχεια θα αποσυναρμολογηθεί ολοκληρώνοντας τον κύκλο της «ζωής» του.

Ο Γιάννης Σακέλλης αναφέρει ωστόσο ότι η «συνέχεια» του συγκεκριμένου project θα είναι ένα βίντεο που δημιουργεί με τον συνάδελφο του, Χαράλαμπο Μαργαρίτη.

« Η μικρού μήκους ταινία «The Box» αφορά μια παρόμοια εγκατάσταση που έκανα για την έκθεση «Othello/Rebirth» και που ήταν η πρώτη από μια σειρά site specific εγκαταστάσεων που είναι και τα μελλοντικά μου καλλιτεχνικά σχέδια», τονίζει. « Η συγκεκριμένη ταινία είχε προβληθεί στο Fine Arts Film Festival στη Καλιφόρνια τον περασμένο χρόνο και αυτή θα είναι η πρώτη της προβολή στην Κύπρο.

Και το δύο αυτά έργα συσχετίζονται άμεσα τόσο από θέμα τεχνικής αλλά και ως προς το περιεχόμενο τους,  την σχέση του έργου με τον χώρο, του θεατή με το περιβάλλον του, αλλά και της τέχνης με την καθημερινή μας ζωή την ανάγκη δηλαδή για αισθητικοποίηση της καθημερινότητας μας. Το «the box» ήταν μια εγκατάσταση σε ένα εγκαταλελειμμένο –μέχρι πρόσφατα- σινεμά που είχε στόχο να αναδείξει την ερήμωση του χώρου ως προέκταση της σύγχρονης κοινωνικής συνθήκης και προβληματίσει τον επισκέπτη, ακριβώς,  ως προς την ανάγκη για μια πλήρη αισθητικοποίηση της ζωής του».

 

sakellis3