Εμπορία αυτοκινήτων: Καταστροφή άνευ προηγουμένου, δηλώνει ο Ανδρέας Σιήκκης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
14 Μαΐου 2020Άνευ προηγουμένου καταστροφή έχουν υποστεί όλες ανεξαιρέτως οι επιχειρήσεις εμπορίας αυτοκινήτου αυτό το δίμηνο, με αποτέλεσμα το επόμενο διάστημα τα λουκέτα να είναι απανωτά. Αυτό τονίζει με δηλώσεις του στο PafosNet ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορίας Μεταχειρισμένων Αυτοκινήτων, Ανδρέας Σιήκκης, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση είναι πολύ πιο τραγική από την κρίση του 2013, αφού τότε οι επιχειρήσεις παρέμειναν ανοιχτές και μπόρεσαν να κινηθούν έστω και ελάχιστα, σε αντίθεση με σήμερα.
«Είναι τραγικός ο απολογισμός αυτού του lockdown για την εμπορία αυτοκινήτων», αναφέρει, « και δυστυχώς επήλθε σε μια εποχή που τα πράγματα κατά την διετία 2018-19 άρχισαν να παίρνουν την ανιούσα.
Τα μέτρα της πανδημίας βρήκαν εξαιτίας αυτών των καλών προοπτικών που υπήρχαν, όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου με σημαντικό απόθεμα αυτοκινήτων, τόσο για τις ήδη υπάρχουσες παραγγελίες, όσο και για το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον γενικότερα. Και δυστυχώς, σήμερα οι επιχειρηματίες του κλάδου καλούνται να μείνουν με το απόθεμα αυτό αδιάθετο και επιπλέον να υποχρεούνται να καταβάλουν σε Τελωνείο και άλλες υπηρεσίες δασμούς ως να λειτουργούσαν κανονικά».
Ο Ανδρέας Σιήκκης εκτίμησε ότι ειδικά στην εμπορία αυτοκινήτων η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί ιδιαίτερα ούτε με την ομαλοποίηση της αγοράς γενικότερα, αφού όπως εκτίμησε μέσα στις νέες συνθήκες ο κόσμος προφανώς δεν θα έχει σε προτεραιότητα έξοδα όπως η αγορά νέων οχημάτων που δεν θεωρούνται άμεσης προτεραιότητας.
«Ήδη, καταγράψαμε τις πρώτες μαζικές ακυρώσεις το προηγούμενο διάστημα», αποκάλυψε. «Πολλοί συμπατριώτες μας που είχαν παραγγείλει αυτοκίνητα και ανέμεναν να τα παραλάβουν τις μέρες που άρχισε το κακό, ακύρωναν μαζικά τις παραγγελίες αυτές και οι επιχειρήσεις βρέθηκαν από τη μια μέρα στην άλλη να έχουν στην κατοχή τους εκατοντάδες αυτοκίνητα που δεν χρειάζονταν και για τα οποία επιπρόσθετα κατέβαλαν κανονικά τους φόρους, ως να τα διέθεσαν στην αγορά».
Η ελπίδα του κλάδου για αποφυγή των μαζικών λουκέτων και της διαιώνισης της κρίσης, κατέληξε ο εκπρόσωπος των επαγγελματιών, εναπόκειται πλέον στις τράπεζες και στο πόσο σύντομα θα υλοποιήσουν τη δέσμευση τους ότι θα παρέχουν κίνητρα και διευκολύνσεις σε όσες επιχειρήσεις του κλάδου συνέχιζαν να τακτοποιούν κανονικά τις δανειακές τους υποχρεώσεις το προηγούμενο δίμηνο.