Pafos Net

Εκκλησία της Κύπρου: Τέταρτος Αρχιεπίσκοπος σε 72 χρόνια

title image

Ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος θα είναι ο τέταρτος κατά σειρά τα τελευταία 72 χρόνια. Εκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, ο οποίος πέθανε αιφνιδίως σε ηλικία 64 ετών, οι δύο επόμενοι διάδοχοί του, οι Αρχιεπίσκοποι, Χρυσόστομος Α’ και Χρυσόστομος Β’ απεβίωσαν ύστερα από ασθένεια η οποία διήρκεσε μερικά χρόνια. Ο μεν πρώτος εξέπνευσε σε ηλικία 80 ετών, ο δε δεύτερος πέθανε σε ηλικία 81 ετών. 

-Μακάριος 1950-1977

Για σκοπούς ιστορίας αναφέρεται πως ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ανέλαβε καθήκοντα το 1950 και παρέμεινε στο θρόνο και μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου το 1960. Έμεινε επικεφαλής της Εκκλησίας μέχρι τις 3.8.1977, οπόταν απεβίωσε από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 64 ετών. Όπως προκύπτει από διάφορες πηγές, η κατάσταση της διαδοχής στην Εκκλησία της Κύπρου εξελίχθηκε ως ακολούθως:    

Στις 7 Μαρτίου 1973 οι (τότε) τρεις Μητροπολίτες της Κύπρου αποφάσισαν «την καθαίρεσιν του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ από του Επισκοπικού και κληρικού καθ’ όλου αξιώματος και την επαναφοράν τούτου εις την τάξιν των λαϊκών», διότι δεν ανταποκρίθη εις την απαίτησίν των να παραιτηθεί του Προεδρικού αξιώματος». Μεταξύ 5-14 Ιουλίου 1973 συνήλθε στη Λευκωσία Μείζων και Υπερτελής Σύνοδος, η οποία, αφού «εκήρυξε αντικανονικήν και, κατ’ ακολουθίαν, άκυρον, ανυπόστατον και ανενέργητον την απόφαση των τριών Μητροπολιτών, εκάλεσεν αυτούς εις επάνοδον εις την μετά του Αρχιεπισκόπου προτέραν κανονικήν σχέσιν και κοινωνίαν και εν συνεχεία καθήρεσεν αυτούς, επειδή παρήκουσαν στις υποδείξεις και προτροπάς αυτής». 

- Χρυσόστομος Α’ 1977-2006

Τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο διαδέχτηκε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Α’ ο οποίος παρέμεινε στο θρόνο 29 χρόνια, δηλαδή δύο περισσότερα από τον Μακάριο. Μετά τον θάνατο του προκατόχου του ανέλαβε την Τοποτηρητεία του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου και διοργάνωσε τη διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη των εκπροσώπων κλήρου και λαού, οι οποίοι θα λάμβαναν μέρος στην εκλογική Συνέλευση, που θα αναδείκνυε τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου. Η Συνέλευση αυτή συνήλθε στις 12 Νοεμβρίου 1977 και «διά βοής», δηλαδή ομόφωνα, τον εξέλεξε ως Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου. Η εγκαθίδρυσή του στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο έγινε την επομένη, 13η Νοεμβρίου 1977, ημέρα της ονομαστικής του εορτής. Λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε (κατόπιν ατυχήματος το 2002), σε κάποιο στάδιο δεν μπορούσε να εξασκήσει τα καθήκοντά του. Τον Οκτώβριο του 2005 η Ιερά Σύνοδος της Κυπριακής Εκκλησίας ζήτησε τη μεσολάβηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για να προχωρήσει στη διαδικασία διαδοχής του. Για τον σκοπό αυτό συνεκλήθη από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο Διευρυμένη Σύνοδος στο Σαμπεζί της Ελβετίας τον Μάιο του 2006, η οποία κήρυξε τον αρχιεπισκοπικό θρόνο σε χηρεία ανοίγοντας τον δρόμο για την εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου. 

- Χρυσόστομος Β’ 2006-2022

Ύστερα από την παύση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α’ ο τότε Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, ανέλαβε την τοποτηρητεία του θρόνου και δρομολόγησε τις διαδικασίες διαδοχής, ζώντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α’. 

Οι εκλογές διεξήχθησαν ύστερα από μεγάλο παρασκήνιο (κάτι το οποίο διευκολυνόταν και από το προηγούμενο καταστατικό της Εκκλησίας της Κύπρου) και στις 5 Νοεμβρίου 2006 εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και ενεθρονίσθη την Κυριακήν, 12ην Νοεμβρίου 2006.