Γιαννάκης Ομήρου: Αδυνατεί η ΕΕ να διαχειριστεί κρίσεις
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
08 Οκτωβρίου 2015Δυστυχώς, η Ευρώπη παρουσιάζεται αδύναμη να διαχειριστεί κρίσεις είτε αυτές αφορούν την οικονομία, είτε το προσφυγικό. Δεν έγινε κατορθωτή η λεγόμενη «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» και τα οράματα των δημιουργών της παραμένουν ακόμη ανεκπλήρωτα.
Η οικονομική κρίση εξακολουθεί να πλήττει έντονα και παρατεταμένα την Ευρώπη. Το γεγονός ότι μέσα σε τρία χρόνια δύο χώρες μέλη της Ευρωζώνης αναγκάζονται να επιβάλουν περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων, καταδεικνύει ότι η νομισματική ένωση παρουσιάζει δομικά προβλήματα.
Αυτά τόνισε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Παλιά Ηλεκτρική στην Πάφο, για το εθνικό θέμα, την οικονομία, τους θεσμούς και τις μεταρρυθμίσεις.
Η ανάγκη αλλαγής κατεύθυνσης στην Ευρώπη είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής. Αυτό καταδεικνύεται από την εφαρμογή του προγράμματος της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αλλά και από την έγκριση του επενδυτικού σχεδίου για την Ευρώπη του κ. Γιούνκερ, παρατήρησε.
« Η κυπριακή οικονομία μετά τις θυσίες του λαού μας παρουσιάζει θετικές ενδείξεις, αν και οι προκλήσεις που παραμένουν είναι σημαντικές», είπε. « Οι Κύπριοι επιχειρηματίες, παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετώπισαν, καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για προσέλκυση νέων επενδύσεων και ενίσχυση της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας. Είναι ευθύνη όλων μας να διευκολύνουμε τις προσπάθειές τους δημιουργώντας ένα σύγχρονο κράτος, με σωστές και αποδοτικές διαδικασίες.
Είναι επιπλέον σημαντικό να δημιουργήσουμε προοπτικές για τους νέους μας, δίνοντάς τους ευκαιρίες εργοδότησης. Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι μέσα από μια σχέση σεβασμού των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεών τους, μπορούν να ενισχύσουν την προσπάθεια ανάκαμψης, επιτυγχάνοντας το οικονομικό θαύμα. Άλλωστε, ο λαός μας το έχει επιτύχει ξανά μετά τις καταστροφικές συνέπειες της τουρκικής εισβολής».
Η οικονομία παρουσίασε θετικό ρυθμό ανάπτυξης μετά από μια σημαντική περίοδο, οι αποδόσεις των ομολόγων σταθεροποιούνται σε χαμηλά επίπεδα και οι υπόλοιποι δημοσιονομικοί δείκτες βελτιώνονται, τόνισε. Από την άλλη όμως, είπε, η πραγματική οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, το ποσοστό της ανεργίας συνεχίζει να βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα βιωσιμότητας, οι αβεβαιότητες του εξωτερικού περιβάλλοντος πολλές και η κοινωνία δοκιμάζεται καθημερινά.
« Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η αδυναμία παροχής χρηματοδότησης σε νέα έργα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και αποτελεί τροχοπέδη σε επιχειρηματικές πρωτοβουλίες», τόνισε ο κ. Ομήρου. «Τα ποσοστά ανεργίας παραμένουν σε πρωτόγνωρα υψηλά ποσοστά για την Κύπρο, αφού οι αποφάσεις του Eurogroup του Μαρτίου του 2013 και η οικονομική κρίση έχουν οδηγήσει στο κλείσιμο αρκετών επιχειρήσεων ή τη σμίκρυνση του κύκλου εργασιών τους. Είναι για αυτό τον λόγο ιδιαίτερα σημαντικό να δημιουργήσουμε τις συνθήκες προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων. Μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητο να αρθούν οποιαδήποτε γραφειοκρατικά εμπόδια και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Και αυτό, όχι μόνο προς όφελος των επενδυτών, αλλά και για βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρονται στον πολίτη».
Προς αυτήν την κατεύθυνση απαιτούνται συγκεκριμένες δράσεις και σχέδιο, που θα συμπεριλαμβάνουν 24 προτάσεις, πρότεινε απόψε ο Γιαννάκης Ομήρου. Μεταξύ αυτών, είπε είναι να εξεταστεί η δημιουργία Ειδικού Αναπτυξιακού Ταμείου, στο οποίο να μπορούν να επενδύουν ιδιώτες, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, το κράτος και να αντλούνται κεφάλαια από ευρωπαϊκά κονδύλια, ώστε να παρέχεται χρηματοδότηση σε βιώσιμες επιχειρήσεις σε τομείς με σημαντικό ανταποδοτικό χαρακτήρα, να αξιοποιηθεί το επενδυτικό Σχέδιο Γιούνκερ, να υπάρξει σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μέσω έκδοσης διάφορων χρηματοοικονομικών προϊόντων ή οχημάτων χρηματοδότησης όπως τα Ευρωπαϊκά Μακροπρόθεσμα Επενδυτικά Κεφάλαια (ΕΜΕΚ), να γίνει διαχωρισμός των δανείων που αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, περιορίζοντας τον όγκο των εγγράφων που απαιτούνται για να προχωρήσει η αναδιάρθρωση και τα χρονοδιαγράμματα και σε περίπτωση που η αναδιάρθρωση γίνεται προληπτικά, πριν δηλαδή ένα δάνειο να καταταχθεί στα μη εξυπηρετούμενα ή με σκοπό την ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης, τότε όλη η πληροφόρηση να λαμβάνεται από τα μητρώα «Αίαντας» και «Άρτεμις», ώστε να επιταχύνονται οι διαδικασίες τέτοιων αναδιαρθρώσεων.
« Να γίνει επίσης πλήρης εξέταση της Λίστας Λαγκάρντ από το Τμήμα Φορολογίας και συσχετισμός με τις φορολογικές δηλώσεις που κατατέθηκαν», τόνισε. « Φυσικά αυτό δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα των αδήλωτων κεφαλαίων, γι’ αυτό και προτείνεται η εισαγωγή νέου μηχανογραφικού συστήματος που θα εξετάζει την πληροφόρηση που θα λαμβάνεται από χώρες που υπέγραψαν το πρότυπο του ΟΟΣΑ για αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών. Πλήρης ενοποίηση των συστημάτων της Κυβέρνησης, ώστε να εξακριβώνεται αν τα περιουσιακά στοιχεία του φορολογούμενου συνάδουν με τις δηλώσεις του».
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Ομήρου είπε ότι είμαστε για μια ακόμα φορά σε μια κρίσιμη φάση της ιστορίας του κυπριακού προβλήματος. Ο κυπριακός ελληνισμός επιθυμεί λύση, όχι, όμως, οποιαδήποτε λύση.
«Λύση τερματισμού της κατοχής, απομάκρυνσης των εποίκων, κατάργησης των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960, αδιαπραγμάτευτη εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών όλων των νομίμων πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενότητα λαού, κράτους, θεσμών και οικονομίας. Εφαρμογή χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις του ευρωπαϊκού κεκτημένου», επεσήμανε.
Αναφερόμενος στην Πάφο, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στη μεγάλη πρόκληση που αποτελεί η επιλογή της ως «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2017». Αυτή η πρόκληση, είπε, αφορά την Πάφο, αφορά όμως και ολόκληρη την Κύπρο και αφορά και την κυπριακή πολιτεία.
« Είναι βαριά η ευθύνη για μια συλλογική συστράτευση για αδιαπραγμάτευτη επιτυχία αυτής της μοναδικής ευκαιρίας», τόνισε. « Πρόκειται για ένα εθνικό στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε. Κράτος, Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μη κυβερνητικές οργανώσεις και ολόκληρη η κοινωνία της Πάφου θα πρέπει να στοιχίσουν δυνάμεις σε μια σταυροφορία με ένα και μόνο στόχο. Το όραμα της επιτυχίας του «Πάφος 2017» να γίνει απτή πραγματικότητα».