Pafos Net

Εκδήλωση για την καινοτομία στην πολιτιστική κληρονομιά από το Κέντρο Αριστείας Ερατοσθένης

title image

Το Κέντρο Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ διοργάνωσε με επιτυχία την εκδήλωση με τίτλο «Καινοτομία στην Πολιτιστική Κληρονομιά: ανάγκες, ευκαιρίες και μελλοντικές συνεργασίες», η οποία έλαβε χώρα την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024, στο κτήριο «Δράκος» του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ).

Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου ENGINEER, το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση των δυνατοτήτων έρευνας και καινοτομίας του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής του ΤΕΠΑΚ μέσω δράσεων συντονισμού και υποστήριξης που παρέχονται από την πρόσκληση Twinning (https://engineer-twinning.eu/).     

Η ημερίδα συγκέντρωσε διακεκριμένους ερευνητές, ειδικούς και επαγγελματίες από τον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κύπρο, ενώ σημαντική ήταν και η παρουσία φοιτητών  και φοιτητριών του ΤΕΠΑΚ. Από τις ομιλίες των συμμετεχόντων αναδείχθηκε η σημασία της καινοτομίας για την καλύτερη προστασία, διαχείριση και τεκμηρίωση της πολιτιστικής κληρονομιάς, και τονίστηκε η ανάγκη για προώθηση καινοτόμων λύσεων και προηγμένων μηχανικών προσεγγίσεων.

Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη συνεδρία της εκδήλωσης ξεκίνησε με την παρουσίαση του Δρ. Κυριάκου Θεμιστοκλέους, External Affairs and Business Development Director του Κέντρου Αριστείας «Ερατοσθένης», ο οποίος ανέδειξε τις ποικίλες και καινοτόμες δραστηριότητες του κέντρου στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στη συνέχεια, ο Δρ. Dante Abate, μεταδιδακτορικός ερευνητής του Κέντρου Αριστείας «Ερατοσθένης», παρουσίασε μια καινοτόμο μέθοδο ημι-αυτόματης ταυτοποίησης αρχαιοκαπηλικών δραστηριοτήτων μέσω της δορυφορικής τηλεπισκόπησης. Ο Χρύσανθος Πισσαρίδης, αρχιτέκτονας και πρόεδρος του κυπριακού τμήματος του ICOMOS, μίλησε για τις μεθόδους καταγραφής των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ ο Πλάτωνας Στυλιανού, πολιτικός μηχανικός και αντιπρόεδρος του Επιστημονικού και Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ), αναφέρθηκε στις στατικές και αντισεισμικές προκλήσεις για τη διατήρηση του γοτθικού ναού της Παναγίας Καρμελίτισσας στην Αμμόχωστο.

Η δεύτερη συνεδρία της ημερίδας συνεχίστηκε με την παρουσίαση του Δρ. Κωνσταντίνου Ρούσσου, μεταδιδακτορικού ερευνητή του Κέντρου Αριστείας «Ερατοσθένης», ο οποίος ανέλυσε τις ανάγκες και προκλήσεις στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς τον 21ο αιώνα. Στη συνέχεια, η κα Χρυστάλλα Λοΐζου, επιμελήτρια του Κυπριακού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, μίλησε για τις πρακτικές και προκλήσεις του μουσείου, ενώ η κα Ανδρέα Ορατίου από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου παρουσίασε τις καινοτόμες στρατηγικές προσέγγισεις του κοινού από το ίδρυμα. Τέλος, η Δρ. Margot Hoffelt, αρχαιολόγος και διευθύντρια ανασκαφών, αναφέρθηκε στη συμβολή της μηχανικής στις ανασκαφές του ναού της Παναγίας Καρμιώτισσας στη Λεμεσό.

Το Κέντρο Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ έχει αναλάβει την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση των αποτελεσμάτων του Έργου με την τοπική βιομηχανία, την κοινωνία και τους φορείς χάραξης πολιτικής μέσα από τον Κόμβο Ψηφιακής Καινοτομίας (Digital Innovation Hub) του Κέντρου».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μια εποικοδομητική στρογγυλή τράπεζα κατά την οποία ομιλητές και ακροατήριο συζήτησαν τα προβλήματα, τις καινοτόμες λύσεις και τις υπηρεσίες στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κύπρο.