Pafos Net

Δήμος Ακάμα και όχι Δήμος Πόλης Χρυσοχούς για να ηρεμήσουν τα πράγματα, προτείνουν οι νέοι

title image

Ο νέος Δήμος που θα δημιουργηθεί στην Πόλη Χρυσοχούς στα πλαίσια της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να ονομάζεται Δήμος Ακάμα και όχι Δήμος Πόλης Χρυσοχούς, προκειμένου να εκλείψουν οι κόντρες και αντιρρήσεις που ήδη καταγράφονται. Την θέση αυτή εκφράζει η Νεολαία Πόλεως Χρυσοχούς και Περιφέρειας με επιστολή που απέστειλε στον Υπουργό Εσωτερικών, μετά τις μαζικές απειλές παραιτήσεων από τις κοινότητες του Ακάμα που εντάσσονται στο νέο Δήμο.

Οι οργανωμένοι νέοι του διαμερίσματος επισημαίνουν ότι κοινότητες που αποτελούν μέρος του Ακάμα, όπως είναι οι κοινότητες Νέο Χωριό, Δρούσεια, Ανδρολύκου, Φάσλι και Κρήτου Τέρρα,  καταλαμβάνουν περίπου το 60% της έκτασης της χερσονήσου και άρα είναι σωστό και δίκαιο να προσδιορίζονται ως Ακάμας στα πλαίσια του νέου σχήματος που αποφασίσθηκε στα πλαίσια της μεταρρύθμισης.

Το όνομα του νέου Δήμου πρέπει να προσδιορίζει και να χαρακτηρίζει το Δήμο και τους κατοίκους του και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην παραπλανεί και δημιουργεί σύγχυση, αλλά και να συνεχίζει να προσδιορίζει τη γη προέλευσης των κατοίκων μιας περιοχής αλλά και των προγόνων τους, αναφέρεται συγκεκριμένα στην επιστολή προς τον ΥΠΕΣ. Για τους κατοίκους των κοινοτήτων που ιστορικά προσδιορίζονται σαν κάτοικοι κοινοτήτων του Ακάμα, το δοθέν όνομα είναι παντελώς ξένο προς αυτούς και είναι τουλάχιστον ενοχλητικό καθώς δεν τους εκφράζει καθόλου σε σχέση με τον τόπο προέλευσης τους. Πέραν αυτού, οι Κοινότητες αυτές προσδιορίζονται ως Κοινότητες Ακάμα σε σειρά Κυβερνητικών Σχεδίων, όπως το Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα, κλπ.

Δεδομένων των αντιδράσεων που εξακολουθούν να υπάρχουν από κατοίκους και Κοινοτικά Συμβούλια, αναφέρει η Νεολαία Πόλεως Χρυσοχούς και Περιφέρειας, θα πρέπει η κυβέρνηση να αποφύγει την δημιουργία ενός νέου «Μακεδονικού ζητήματος» και να διορθώσει το όνομα.

Σε διαφορετική περίπτωση, καταλήγει το υπόμνημα, το θέμα θα αποτελεί μια μόνιμη πηγή αντιδράσεων και θα δημιουργεί εκ νέου ένα αίσθημα αδικίας και περιφρόνησης των