Pafos Net

Διέκοψαν το συμβόλαιο για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων Κάτω Πάφου

title image

Στον αέρα τινάχτηκε η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων στην Πάφο ύστερα από την απόφαση του Τμήματος Δημοσίων Έργων να λύσει το συμβόλαιο με τον εργολάβο του έργου.Πέραν των καθυστερήσεων που προκύπτουν σε ανάλογες περιπτώσεις, εργολάβος και Τμήμα Δημοσίων Έργων αναμένεται να εμπλακούν και σε δικαστικές διαδικασίες για καταβολή αποζημιώσεων με την κυβερνητική πλευρά να βρίσκεται σε δυσμενή θέση. Και αυτό επειδή ο εργολάβος δεν ανανέωσε την εγγυητική στην τράπεζα, οπόταν αν προκύψει ότι το δημόσιο έχει να παίρνει δεν θα υπάρχει εγγυητική για να την κατάσχει.

Όπως γράφει σήμερα ο Φιλελεύθερος, βάσει επιστολής του Τμήματος Δημοσίων Έργων προς τον εργολάβο, το συμβόλαιο διεκόπη στις 6 Σεπτεμβρίου και το Τμήμα ανέλαβε την κατοχή του εργοταξίου. Το Τμήμα Δημοσίων Έργων με επιστολή της διευθύντριας του, Χρυστάλλας Μαλλούππα, προς το δικηγόρο του εργολάβου, επιρρίπτει την ευθύνη για τη διακοπή του συμβολαίου στον εργολάβο, υποδεικνύοντας ότι: 

-Η έλλειψη προόδου στο Έργο εντοπίστηκε από τον Μηχανικό Έργου και επισημάνθηκε στους πελάτες σας (εργολάβο), μεταξύ άλλων προειδοποιήσεων, και με τις επιστολές του με ημερομηνίες 15/03/2018, 20/05/2018 και 27/07/2018.

-Όλα τα θέματα που επηρέαζαν την πρόοδο του Έργου (τα οποία λήφθηκαν υπόψη στην παραχώρηση παράτασης χρόνου) επιλύθηκαν τον Οκτώβριο 2017, αλλά η μειωμένη ή/και μηδαμινή εκτέλεση εργασιών από τους πελάτες σας (εργολάβο) συνεχίζει να υφίσταται μέχρι και σήμερα, χωρίς οποιαδήποτε ευθύνη του Εργοδότη.

Τα πιο πάνω ενισχύονται από το γεγονός ότι, η παρουσία προσωπικού των πελατών σας στο Εργοτάξιο ήταν από τον Ιανουάριο 2018 και εντεύθεν σχεδόν ανύπαρκτη. Ενδεικτικά αναφέρω ότι, με βάση το ημερολόγιο εργοταξίου, εκτός από τον Εργοδηγό, ο οποίος ήταν πάντα παρών, επί καθημερινής βάσης στις πλείστες των περιπτώσεων, παρόντες ήταν από δύο μέχρι πέντε εργάτες, κάτι που αποδεικνύει την αδυναμία των πελατών σας να ολοκληρώσουν το Έργο, έστω και σε εύλογο χρονικό διάστημα.

-Ο ισχυρισμός του εργολάβου ότι, «...η οποιαδήποτε έλλειψη προόδου... «δεν είναι χωρίς εύλογη δικαιολογία...» και «...η αποκλειστική ευθύνη για την έλλειψη προόδου του Έργου βαραίνει τον Εργοδότη», όχι μόνο είναι αβάσιμος και ατεκμηρίωτος, αλλά επιπρόσθετα, η προσπάθεια μετακύλισης της ευθύνης στον Εργοδότη, είναι άστοχος.

-Όλες ανεξαιρέτως οι απαιτήσεις του εργολάβου, είτε αυτές αφορούσαν παράταση χρόνου ή/και οικονομικές αποζημιώσεις, αξιολογήθηκαν από τα αρμόδια όργανα του Εργοδότη, οι αποφάσεις των οποίων του γνωστοποιήθηκαν. 

gefyra-3

Ο εργολάβος του έργου, από την πλευρά του, με επιστολή του ενημερώνει εμμέσως το Τμήμα Δημοσίων Έργων ότι δεν διαθέτει Εγγυητική, η οποία είναι απαραίτητη στην εκτέλεση ενός έργου και η οποία διασφαλίζει το δημόσιο σε περίπτωση που δικαιούται αποζημιώσεις από τον εργολάβο. Συγκεκριμένα, με επιστολή ημερομηνίας 7 Σεπτεμβρίου 2018, υπό τον τίτλο «Εγγύηση Πιστής Εκτέλεσης Συμβολαίου - Ανανέωση Ισχύος», αναφέρει:

Αναφερόμαστε στην επιστολή σας ημερ. 07/08/2018… και επισυνάπτουμε αντίγραφα επιστολογραφίας που αποδεικνύουν ότι η Εταιρεία μας «έκανε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την ανανέωση της Εγγυητικής Πιστής Εκτέλεσης του Έργου». Όπως σας είχαμε όμως ενημερώσει και τηλεφωνικώς στις 30/07/2018, η Τράπεζα περίμενε από το Τμήμα σας επιστολή απευθυνόμενη προς την Τράπεζα, η οποία να ζητούσε την ανανέωση της ισχύος της Εγγυητικής.

Εκ των πραγμάτων, φαίνεται ότι η επιστολή στην Τράπεζα από τα Δημόσια Έργα στάλθηκε εκπρόθεσμα στις 2 Αυγούστου 2018».

Με απλά λόγια, ο εργολάβος ξεκαθαρίζει εμμέσως πως εγγυητική δεν υπάρχει (εκ μέρους του) και γι’ αυτό επιρρίπτει την ευθύνη στο Τμήμα Δημοσίων Έργων, αφού, όπως ισχυρίζεται ο εργοδότης έστειλε επιστολή εκπρόθεσμα.

Από την επιστολή του Τμήματος Δημοσίων Έργων προς τον δικηγόρο του εργολάβου προκύπτει ότι ο τελευταίος θεωρεί ότι:

- Ο εργοδότης (Τμήμα Δημοσίων Έργων) δεν ενήργησε με βάση άρθρο του συμβολαίου.
- Οι επιστολές του μηχανικού του έργου προς τον εργολάβο δεν ήταν σύμφωνες με όρους του συμβολαίου και δεν εστάλησαν εγκαίρως.
- Αμφισβητεί συγκεκριμένες προειδοποιήσεις του μηχανικού προς αυτόν (τον εργολάβο).
- Για οποιαδήποτε καθυστέρηση υπάρχει εύλογη δικαιολογία από πλευράς εργολάβου.

Το έργο ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων στην Κάτω Πάφο θεωρείται σημαντικό τόσο από τον δήμο όσο και από οργανωμένα σύνολα της πόλης, δεδομένου ότι ενοποιεί ουσιαστικά το κυρίως αρχαιολογικό πάρκο με τον λόφο της Φάμπρικας, στη συνέχεια θα οδεύει στη στήλη του Αποστόλου Παύλου όπου θα δημιουργηθεί ένας μεγάλος πλατειακός χώρος για τη διενέργεια διαφόρων εκδηλώσεων.

Οι δύο αρχαιολογικοί χώροι, το αρχαιολογικό πάρκο και ο λόφος της Φάμπρικας, ενοποιούνται με υπέργεια γέφυρα, η οποία θα διασταυρώνει τη λεωφόρο Αποστόλου Παύλου. Το έργο θα έδινε τη δυνατότητα της περαιτέρω ανάδειξης του σπάνιου αρχαιολογικού πλούτου της Πάφου διεθνώς, κάτι το οποίο θεωρήθηκε ως πολύ θετική παράμετρος. Η τεράστια πεζογέφυρα θα συνδέει το δυτικό με το ανατολικό τμήμα των αρχαιολογικών θησαυρών της Κάτω Πάφου, με τη μια άκρη της να βρίσκεται στο σημείο που είναι το γνωστό ξενοδοχείο Roman και την άλλη στον λόφο της Φάπρικας. Η πεζογέφυρα θα διέρχεται σε μεγάλο ύψος πάνω από τη λεωφόρο Αποστόλου Παύλου, δίνοντας ένα εντυπωσιακό πλάνο στους περιπατητές και επισκέπτες των αρχαιοτήτων, αφού θα έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν οπτικά ολόκληρη την αρχαιολογική περιοχή της Πάφου.

Παράλληλα, το μέγεθος της πεζογέφυρας θα δίνει τη δυνατότητα, σύμφωνα με τους αρμόδιους, να πραγματοποιούνται και εκδηλώσεις πολιτιστικού περιεχομένου πάνω της.

Παράγοντες της Πάφου θεωρούν, παράλληλα, πως με το έργο της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων στην Κάτω Πάφο εξυπηρετούνται πολλαπλοί στόχοι, οι κυριότεροι εκ των οποίων είναι η αποκατάσταση της λειτουργικότητας του αρχαίου τοπίου, η υποβοήθηση της αρχαιολογικής έρευνας και η προβολή των αποτελεσμάτων της στον επισκέπτη, η ενοποίηση και ο εμπλουτισμός της αρχαιολογικής εμπειρίας και η διασύνδεσή της με στρώματα της νεότερης ιστορίας και τη σύγχρονη πόλη, καθώς επίσης η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.

Υπενθυμίζεται πως μόλις προ μερικών μηνών οι εμπλεκόμενοι απέρριπταν την ιδέα διακοπής του συμβολαίου και όπως είχε λεχθεί συγκεκριμένα, «δεν βρισκόταν στο τραπέζι». Σημειώνεται πως κάποιες από τις καθυστερήσεις αποδόθηκαν και στον εντοπισμό αρχαιοτήτων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών.

gefyra-2