Διάλεξη στο Ινστιτούτου Κύπρου με το Νομπελίστα Καθηγητή Carlo Rubbia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
27 Οκτωβρίου 2014Τις ενεργειακές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ανέλυσε ο βραβευμένος με Νόμπελ Φυσικής Καθηγητής Carlo Rubbia στη διάλεξη που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Κύπρου με θέμα «Το Μέλλον της Ενέργειας», η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της ετήσιας σειράς διακεκριμένων διαλέξεων “Hubert Curien Memorial Lecture”.
Ο Kαθηγητής Rubbia, ο οποίος διατελεί ως Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Προηγμένων Μελετών για τη Βιωσιμότητα (IASS) στο Potsdam, παρουσίασε καινοτόμες προσεγγίσεις και εναλλακτικές λύσεις για την παραγωγή ενέργειας, ώστε να καλυφθεί όπως είπε, η αυξανόμενη ζήτηση χωρίς να προκαλείται περεταίρω καταστροφή του περιβάλλοντος.
Συγκεκριμένα ο Carlo Rubbia, αναφέρθηκε στο νέο φαινόμενο το οποίο επισημάνθηκε από το Νομπελίστα Paul Crutzen που αφορά στην «Ανθρωπογενή Εποχή», σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά οι ανθρώπινες δραστηριότητες αποτελούν το βασικότερο παράγοντα των κλιματικών αλλαγών και της μόλυνσης του περιβάλλοντος, που οδηγούν σε μια μη αναστρέψιμη τροχιά υπερθέρμανσης του πλανήτη. Προειδοποιώντας ότι θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε μεθόδους για ανατροπή αυτού του φαινομένου, έφερε ως παράδειγμα την περιεκτικότητα της ατμόσφαιρας σε διοξείδιο του άνθρακα, τονίζοντας ότι από το 1750 μέχρι σήμερα, η ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) έχει αυξηθεί κατά 1.000 Gtons. Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι ο μέσος χρόνος ζωής του CO2 στην ατμόσφαιρα, κυμαίνεται από 30 έως 35 χιλιάδες χρόνια, δηλαδή 10.000 χρόνια περισσότερα από αυτό του πλουτωνίου-239 (239Pu). Σύμφωνα με τον Καθ. Rubbia, ο ρυθμός εκπομπών CO2, υπολογίζεται ότι μέχρι το 2020 θα αγγίξει τους 6 Gtons ανά έτος, γεγονός που θα πρέπει να μας ευαισθητοποιήσει είπε, ώστε να προχωρήσουμε στη χρήση καινοτόμων εναλλακτικών μεθόδων παραγωγής ενέργειας.
Αναφερόμενος ο Carlo Rubbia, σε μερικές από τις καινοτόμους μεθόδους που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη ανατροπή των καταστροφικών συνεπειών, επικεντρώθηκε στην παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο χωρίς εκπομπές CO2, στη βελτιστοποίηση του τρόπου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε απομακρυσμένες περιοχές από τον τόπο παραγωγής, στο φυσικό αέριο από μη συμβατικές πηγές και στην παραγωγή υγρής μεθανόλης ως προϊόν κίνησης από ένα συνδυασμό υδρογόνου και διοξειδίου του άνθρακα.
Καταλήγοντας, τόνισε ότι οι ηγεσίες των χωρών θα πρέπει να προχωρήσουν σε συντονισμένες προσπάθειες και να στοχεύσουν στη δημιουργία καινοτόμων μεθόδων παραγωγής ενέργειας, προσφέροντας παράλληλα ευκαιρίες απασχόλησης, αλλά και μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Στο χαιρετισμό του ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης, αφού ευχαρίστησε τον Καθ. Carlo Rubbia για την ενδιαφέρουσα παρουσίαση εναλλακτικών τρόπων παραγωγής ενέργειας, αναφέρθηκε ταυτόχρονα και στο υψηλό επιστημονικό έργο του Ινστιτούτου Κύπρου σε τομείς που αφορούν όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ινστιτούτου Κύπρου Δρ. Ανδρέας Πίττας, εξήρε την αξιόλογη συμβολή του Καθ. Carlo Rubbia στην επιστημονική κοινότητα, υπογραμμίζοντας ότι το έργο του ενισχύει την πρόοδο στην επιστημονική γνώση και την καινοτομία. Ο Δρ. Πίττας δεν παρέλειψε να σημειώσει, ότι η φετινή διάλεξη εντάσσεται στo πλαίσιο «Επιστημονικής Ημέρας» προς τιμήν του Καθ. Herwig Schopper, ενός από τους πρωτεργάτες στη δημιουργία του Ινστιτούτου Κύπρου, με την ευκαιρία των 90ών γενεθλίων του.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους κρατικοί και πολιτειακοί αξιωματούχοι, πρέσβεις, μέλη του Συμβουλίου Επιτρόπων του Ινστιτούτου Κύπρου, καθώς και διακεκριμένες προσωπικότητες από τον επιστημονικό και επιχειρηματικό κόσμο.