Pafos Net

Διάκριση από το Δήμο Μπάρνετ της Αγγλίας στην εκπαιδευτικό Έλισσα Ξενοφώντος από την Πάφο

title image

Η Ελισάβετ (Έλισσα) Ξενοφώντος κατάγεται από την Πάφο της  Κύπρου. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών (Φιλόλογος) και με μεταπτυχιακό από το UCL (University of London)  London Institute of Education,  Careers Education and Guidance (Καριέρα και καθοδήγηση).

Μετά το πέρας των σπουδών της το 1980, πήγε στο Λονδίνο για μεταπτυχιακό.  Κατά τη διάρκεια  της παραμονή της στο Λονδίνο βοήθησε στην ίδρυση και στελέχωση των Ανεξάρτητων Ελληνικών  σχολείων. Για 40 χρόνια υπηρετεί την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό στο Δήμο Μπάρνετ του Βόρειου Λονδίνου όπου ζει και εργάζεται και όχι μόνο.

Δίδαξε σε πολλά ελληνικά σχολεία και σήμερα είναι διευθύντρια του Ανεξάρτητου Ελληνικού σχολείου St Μary’s στο Southgate του Βορείου Λονδίνου. Είναι επίσης συντονίστρια στα Ελληνικά σχολεία του Αποστόλου Βαρνάβα.

Διετέλεσε μέλος των δύο Αποστολών της Κύπρου κι της Ελλάδας κι εργάστηκε σε πολλά σχολεία της Παροικίας. Ειδικότητά της είναι η διδασκαλία των Ελληνικών σε επίπεδο GCSE and A level και στόχος της τα άριστα αποτελέσματα των μαθητών της στις κρατικές αυτές εξετάσεις!  Δίδαξε επίσης τα Νέα Ελληνικά για 22 χρόνια σε Αγγλικά Γυμνάσια –Λύκεια (Edmonton County και Highlands School) καθώς και σε πολλά Δημοτικά σχολεία, διδάσκοντας  την ελληνική γλώσσα ως ξένη γλώσσα, στο ημερήσιο πρόγραμμα,   με άριστα επίσης αποτελέσματα.  Πήρε επίσης διακρίσεις από το Ofsted (κρατική υπηρεσία αξιολόγησης) όπου κάποιες δημοσιεύθηκαν σε τοπικές αγγλικές εφημερίδες.  Μεγάλη αναγνώριση του έργου της προβλήθηκε στην Times Educational Supplement, όταν δέχτηκε την επίσκεψη του Υπουργού Παιδείας Στήβεν Τουίκ και του  κ. King (Υπεύθυνου του Υπουργείου Παιδείας αναφορικά με τη διδακτέα ύλη)  στο Δημοτικό σχολείου του Ηazelwood  (Haringey) όπου εργαζόταν.  Εργοδοτήθηκε από τον εξεταστικό οργανισμό ΟCR (Οξφόρδη, Κέιμπριτς και RPA) για 12 χρόνια ως Moderator των Ελληνικών στην προφορική εξέταση  και είναι εξετάστρια και σύμβουλος στον εξεταστικό οργανισμό Εdexcel.

Έχει πάρει μέρος σε ευρωπαϊκά προγράμματα ‘Comenius’.  Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου και με τον καθηγητή κ. Δαμανάκη έχει γράψει διδακτικό υλικό για τις ανάγκες των παροικιακών Ελληνικών σχολείων. Επίσης συνεργάζεται με τις δύο Εκπαιδευτικές Αποστολές σε σεμινάρια που οργανώνουν  για την επιμόρφωση των καθηγητών και δασκάλων της  Παροικίας του Λονδίνου σχετικά με την νέα ύλη και τις εξεταστικές και αλλαγές των Νέων Ελληνικών σε επίπεδο GCSE και A Level. Το 1992-94 εργάστηκε ως φιλόλογος στο Γυμνάσιο Πολεμιδιών στην Λεμεσό.

Πρωτοστάτησε κατά καιρούς στην διατήρηση και εξέταση των Ελληνικών από τον εξεταστικό οργανισμό Edexcel δημιουργώντας διάφορες επιτροπές και κάνοντας συναντήσεις με τους αρμόδιους Υπουργούς Παιδείας της Μεγάλης Βρετανίας και Κύπρου. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η εμπλοκή της φιλοκύπριας βουλευτίνας και νυν υπουργού Τερέζας Βίλλιερς.

Τον Μάιο φέτος, περίοδο κορωνοϊού, με δική της πρωτοβουλία και με την συμπαράσταση και βοήθεια συνεργατών της, της ελληνικής εφημερίδας Παροικιακή, του ελληνικού Ραδιοφώνου LGR και γενικά ολόκληρης της Παροικίας κατάφερε με τις συνεχείς επαφές της με το Υπουργείο Παιδείας και το Ofqual να υιοθετηθούν τα ίδια μέτρα βαθμολόγησης και στα Νέα Ελληνικά όπως αυτά ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας της Μεγάλης Βρετανίας για τους μαθητές 15 χρονών και άνω.

Στον  τομέα του πολιτισμού έχει ανεβάσει πολλές θεατρικές παραστάσεις τόσο στα σχολεία που εργάστηκε κι εργάζεται όσο και σε επετειακές εκδηλώσεις στην Παροικία του Λονδίνου.

Ανέβασε δύο αρχαίες τραγωδίες τον «Οιδίποδα Τύραννο»  με μαθητές των Παροικιακών σχολείων και το  1995 βραβεύτηκε στην Ελλάδα με την παράσταση της αρχαίας τραγωδίας «Τρωάδες» στο διαγωνισμό για Αρχαίο και Μοντέρνο Θέατρο που οργάνωσε το Υπουργείο Παιδείας Ελλάδας.  Στην κριτική επιτροπή  συμμετείχαν φτασμένοι ηθοποιοί όπως η Μαρία Συνοδινού, η οποία στην εκδήλωση της απονομής των βραβείων στο Ηρώδειο του Αττικού, εξέφρασε τον θαυμασμό της και επαίνεσε τους μαθητές των Ελληνικών Παροικιακών σχολείων που απόδωσαν τέλεια το ρόλο τους χωρίς να φανεί καθόλου ότι τα Ελληνικά τους ήτανε η δεύτερη τους γλώσσα.  Η τραγωδία παρουσιάστηκε επίσης τόσο στην Κύπρο στο θέατρο του ΘΟΚ όσο και σε θέατρο στο κεντρικό Λονδίνο όπου απέσπασε άριστα σχόλια.

Η Ελισάβετ (Έλισσα) Ξενοφώντος έχει παρουσιάσει εκπαιδευτικά προγράμματα από τον Ελληνικό Ραδιοσταθμό Λονδίνου LGR και αρθρογραφεί στην ελληνική εφημερίδα «Παροικιακή» του Λονδίνου  και  σε άλλες εφημερίδες στην Κύπρο.

Η επίδοση της τιμητικής αυτής διάκρισης  με δίπλωμα-περγαμηνή και μετάλλιο θα γίνει σε λίγες μέρες στο σπίτι της στο Λονδίνο από την Δήμαρχο του Μπάρνετ καθ΄ότι η ίδια βρίσκεται στην γενέτειρα της, Πάφο, για διακοπές.

Πάθος της η μόρφωση των παιδιών στην ελληνοκυπριακή Παροικία του Λονδίνου. Η σωστή διαπαιδαγώγησή τους σε αξίες, παραδόσεις και θρησκεία.