Διακήρυξη Ινστιτούτου Κύπρου και Διεθνούς Ακαδημαϊκής Ομάδας Ανάπτυξης για την Διαχείρισης Υδάτινων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
24 Ιουνίου 2022Κοινή Διακήρυξη για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής υπέγραψαν το Ινστιτούτο Κύπρου και η Διεθνής Ακαδημαϊκή Ομάδα Ανάπτυξης (GID). Η Κοινή Διακήρυξη, την οποία υπέγραψαν ο Πρόεδρος του GID, κ. François Guinot, και ο Προέδρος του Ινστιτούτου Κύπρου, Καθηγητής Κώστας Παπανικόλας, περιλαμβάνει τη λειτουργία πλατφόρμας, η οποία θα προσελκύει ειδικούς σε θέματα διαχείρισης των υδάτων και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενώ θα λειτουργεί και ως χώρος καινοτόμων λύσεων και στρατηγικών συνεργασιών με περιφερειακούς οργανισμούς. Παράλληλα, η εν λόγω πλατφόρμα θα φιλοξενεί τα αποτελέσματα αρχαιολογικών ερευνών, με στόχο την προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας των χωρών της Μεσογείου.
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του GID, κ. François Guinot υπέδειξε ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί την απαρχή της συνεργασίας του GID με το ΙΚυ, για αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων που ταλανίζουν τη Μεσόγειο. «Γνωρίζουμε ότι το Ινστιτούτο Κύπρου είναι ένα ερευνητικό κέντρο υψηλού επιπέδου και μέσα από αυτή τη συνεργασία μας ενδιαφέρει να θέσουμε την έρευνα σε πρακτική εφαρμογή», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Με την υπογραφή της Διακήρυξης επισημοποιείται και ανανεώνεται η υπόσχεση να εργαστούν μαζί οι δυο οργανισμοί, όχι μόνο στο επίπεδο της Υδροδιπλωματίας, αλλά και για τη διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. «Η κλιματική αλλαγή προσφέρει πολλές ευκαιρίες για να αντιμετωπίσουμε πολύ μεγάλες προκλήσεις και ελπίζω ότι όλοι θα συμβάλουμε παρέχοντας πρακτικές λύσεις», ανέφερε ο κύριος Παπανικόλας.
Η τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο Συνεδρίου με τίτλο «Υδρο-διπλωματία και Δίκτυο στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή - Προς μια Περιφερειακή Συνεργασία», το οποίο συνδιοργάνωσαν το Ινστιτούτο Κύπρου, η Διεθνής Ακαδημαϊκή Ομάδα Ανάπτυξης (GID), η Γαλλική Πρεσβεία, το Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου και η Ακαδημία Υπερπόντιων Επιστημών ASOM.
Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και τεχνογνωσία σε θέματα υδάτινων πόρων της Μεσογείου, παρουσιάζοντας παράλληλα καινοτόμες λύσεις και προτάσεις για μια ολοκληρωμένη διαχείριση των εθνικών και διασυνοριακών λεκανών απορροής, σε σχέση με το «Πρόγραμμα Σύμπραξης Υδρο-διπλωματίας» (HPP), που αποτελεί πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Κύπρου.
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου τέθηκαν επί τάπητος και οι προβληματισμοί, σχετικά με τις επιπτώσεις ενδεχόμενων συγκρούσεων για τους υδάτινους πόρους, οι οποίες δημιουργούν κινδύνους για την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά των χωρών της Μεσογείου. Συζητήθηκαν επίσης, το Σχέδιο Δράσης για την προσαρμογή των πολιτικών για τους υδάτινους πόρους, καθώς και λύσεις για την αναζωογόνηση του θαλασσινού νερού.
Παράλληλα, έγινε σαφής αναφορά στην εφαρμογή χρηστής διακυβέρνησης στο θέμα των διασυνοριακών υδάτινων πόρων, ενέργεια που στοχεύει στη διατήρηση, αποκατάσταση και ενίσχυση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής μας.
Με το πέρας του Συνεδρίου ακολούθησε δημόσια διάλεξη με τίτλο «Μελλοντικές Προκλήσεις για τη Μεσόγειο για το 2050 στους Τομείς της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Ανθρώπινης Ευημερίας», με ομιλήτρια την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Λιμόζ, Michèle Gendreau-Massaloux.
Η καθηγήτρια Gendreau-Massaloux αναφέρθηκε σε διάφορα παραδείγματα αξιοποίησης και χρήσης των υδάτινων πόρων, προκειμένου να γίνει η μετάβαση, όπως είπε, από τη θεωρία στην αποτελεσματική δράση. Εξήγησε ακόμη ότι στο βαθμό που όλες οι Μεσογειακές χώρες αντιμετωπίζουν περιβαλλοντικά προβλήματα, με την πρόσβαση στο νερό και η βιώσιμη ανάπτυξη να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, οφείλουν όχι μόνο να μοιράζονται τη γνώση, αλλά και να προσφέρουν λύσεις. «Η μοναδική γεωπολιτική θέση της Κύπρου μπορεί να αποτελέσει τη βάση για το μέλλον. Το Ινστιτούτο Κύπρου θα πρέπει να είναι η πύλη για την Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή, καθώς οι ερευνητικές κοινότητες της περιοχής θα μπορούσαν να οικοδομήσουν έναν πυρήνα ενός νέου κύματος ενδιαφέροντος γύρω από το Ινστιτούτο Κύπρου», τόνισε.
Η όλη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Κύπρου και τελούσε υπό την αιγίδα της Γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ και της Πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για τον Συντονισμό Δράσεων για την Κλιματική Αλλαγή στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής (EMME-CCI).