Pafos Net

Δέκα συμπεράσματα από το Ουκρανικό

title image

Του Βαλεντίνου Φακοντή

Βουλευτή του ΑΚΕΛ Πάφου

 

Όλος ο κόσμος παρακολουθεί με μεγάλη αγωνία τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Τα πράγματα αποκτούν ολοένα και πιο απρόβλεπτη διάσταση. Σε μια τέτοιας κλίμακας σύγκρουση η δημόσια τοποθέτηση είναι αναγκαία:

1. Η εισβολή της Ρωσίας είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα. Η άμεση κατάπαυση του πυρός και η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τα Ουκρανικά εδάφη θα διευκολύνει την αναζήτηση λύσης. 

2. Η ενέργεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας για αναγνώριση των περιοχών Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ συνιστά παραβίαση της αρχής της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών και υπαναχώρηση από τις Συμφωνίες του Μίνσκ. Ο σεβασμός της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών και η μη επέμβαση στα εσωτερικά τους αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο του διεθνούς δικαίου.

3. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές να τερματίσουν κάθε ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε γενίκευση της εμπόλεμης σύρραξης και να επανέλθουν άμεσα στον δρόμο του διαλόγου και της διπλωματίας. Τα μέρη να δεσμευτούν σε εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ οι οποίες μπορούν ακόμη να δώσουν ειρηνική διέξοδο. Κατευθυντήριες γραμμές ο σεβασμός της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών και η μη επέμβαση στα εσωτερικά τους.

4. Η συστηματική παραβίαση, τα τελευταία εφτά χρόνια, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας με ευθύνη της ουκρανικής κυβέρνησης αποτελεί επίσης ουσιαστική παραβίαση της δέσμης μέτρων του Μίνσκ. Οι εσωτερικές διενέξεις στην Ουκρανία μπορεί να φτάσουν στη λύση τους μόνο με αμοιβαίες παραχωρήσεις και σε πνεύμα συμβιβασμού, ώστε η Ουκρανία στο τέλος της κρίσης να παραμείνει μια ενωμένη και ακέραιη χώρα.

5.  Η έναρξη διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των αντιμαχομένων στο έδαφος της Λευκορωσίας συνιστά ένα σωστό βήμα και όλοι ελπίζουμε σε παραγωγικές συνομιλίες που θα τερματίσουν την πολεμική σύγκρουση το συντομότερο δυνατό.

6. Οι αποφάσεις της ΕΕ για αποστολή σημαντικών στρατιωτικών ενισχύσεων στην Ουκρανία καθώς και για πρωτοφανείς αυξήσεις στις στρατιωτικές δαπάνες, τόσο της ΕΕ όσο και κρατών-μελών της, θα την μετατρέψει σε μέρος της σύγκρουσης. Ρόλος της  ΕΕ πρέπει να είναι η συμβολή της στην αποκλιμάκωση της σύγκρουσης, όχι η συμβολή της στην περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση.

7. Η κοινή γνώμη παρακολουθεί τις εξελίξεις και είναι σε θέση να κάνει τις σχετικές συγκρίσεις και να βγάλει τα σωστά συμπεράσματα. Διαπιστώνει ότι η διεθνής κοινότητα χρησιμοποιεί την πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών και κάνει μεροληπτική επίκληση του διεθνούς δικαίου. Αυτή η πρακτική υποσκάπτει τη διεθνή νομιμότητα και επιτρέπει την κατίσχυση της θέλησης των ισχυρών.

8. Η Κύπρος γνωρίζει τι σημαίνει εισβολή, γνωρίζει τις συνέπειές της. Εκφράζει την αλληλεγγύη του με τον Ουκρανικό λαό και τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων και στους πρόσφυγες. Η ρωσική εισβολή ήδη έχει προκαλέσει μεγάλες ανθρώπινες και υλικές απώλειες. Ο κίνδυνος όλα να εξελιχθούν σε μια γενικευμένη σύγκρουση με απρόβλεπτες συνέπειες για ολόκληρη την ανθρωπότητα, είναι ορατός.

9. Οι κυρώσεις θα έχουν αλυσιδωτές και απρόβλεπτες σε έκταση και βάθος επιπτώσεις όχι μόνο για τη Ρωσία αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα και ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Σε ότι αφορά την Κύπρο, ο πόλεμος και οι κυρώσεις θα πλήξουν την οικονομία μας, γι’ αυτό και η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να μελετήσει το θέμα και να λάβει μέτρα για αντιμετώπιση των συνεπειών.

10. Το ΑΚΕΛ δεν παρακολουθεί τις εξελίξεις παθητικά, ούτε μένει μόνο σε διαπιστώσεις. Ήδη ο ΓΓ της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Σ. Στεφάνου απέστειλε στις 2 Μαρτίου επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την οποία ζητά σύγκληση του Συμβουλίου Αρχηγών με θέμα τις συνέπειες και τα προβλήματα που προκύπτουν και επηρεάζουν τη χώρα μας εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στην Ουκρανία ως αποτέλεσμα της Ρωσικής εισβολής. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σημείωσε στην επιστολή του πως «το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να συμβάλει στο μέτρο των δικών του δυνατοτήτων για να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές συνέπειες».