Pafos Net

Δασικό Πάρκο Ακάμα: Αυτά προτείνονται ανα περιοχή

title image

Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται αύριο στη Δρούσεια το Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου (ΕΔΠ) του Ακάμα από το Τμήμα Δασών. Μέσα από το Σχέδιο των 221 σελίδων προτείνεται η χωροθέτηση υποδομών σε εννέα σημεία. Σημειώνεται ότι δύο συναρμόδια Τμήματα, το Αλιείας και το Θήρας, διαφωνούν με βασικές πρόνοιες του Σχεδίου. 

Με βάση τον προγραμματισμό που προτείνεται μέχρι το 2028, το Εθνικό Δασικό Πάρκο του Ακάμα θα είναι το εθνικό πρότυπο για αποτελεσματική διαχείριση προστατευόμενων περιοχών στην Κύπρο. Στόχος είναι η περιοχή να λειτουργήσει ως Εθνικό Πάρκο, προς όφελος όλων των Κυπρίων και ιδιαίτερα για τις Τοπικές Κοινότητες, ενώ παράλληλα επιδιώκεται η αποτελεσματική διαχείριση και προστασία του Πάρκου που περιλαμβάνεται στο Δίκτυο Natura 2000.

Οι προτάσεις για τη Διαχείριση, Ανάπτυξη και Αξιοποίηση του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα περιλαμβάνουν τις πιο κάτω υποδομές.

Λουτρά της Αφροδίτης: Περιλαμβάνει ένα από τα τέσσερα σημεία εισόδου, καθώς και χώρο στάθμευσης, αποχωρητήρια, σημείο ενημέρωσης, αναψυκτήριο, κατάστημα σουβενίρ, σημείο ενοικίασης ποδηλάτων, μονοπάτι μελέτης της φύσης, στάση οχημάτων 4x4 για τη μεταφορά επισκεπτών εντός του ΕΔΠ και στάση λεωφορείων για τη μεταφορά επισκεπτών εκτός του ΕΔΠ.

Φοντάνα Αμορόζα: Περιλαμβάνει αποχωρητήρια, στάση οχημάτων 4x4 για τη μεταφορά επισκεπτών εντός του ΕΔΠ, αναψυκτήριο, σημείο θέας, σημείο ενοικίασης ποδηλάτων και μονοπάτι προς την παραλία. 

Σμιγιές: Περιλαμβάνει ένα από τα τέσσερα σημεία εισόδου, καθώς και στάση λεωφορείων για τη μεταφορά επισκεπτών εκτός του ΕΔΠ, χώρο στάθμευσης, αποχωρητήρια, σημείο ενημέρωσης, αναψυκτήριο, κατάστημα σουβενίρ, σημείο ενοικίασης ποδηλάτων, μονοπάτι μελέτης της φύσης και εκδρομικό χώρο.

Βόρεια Λάρα: Περιλαμβάνει το εκκολαπτήριο των θαλάσσιων χελώνων, καθώς και στάση λεωφορείων για τη μεταφορά επισκεπτών εντός του ΕΔΠ, σημείο ενοικίασης ποδηλάτων και μονοπάτι προς την παραλία.

Νότια Λάρα: Περιλαμβάνει στάση λεωφορείων για τη μεταφορά επισκεπτών εντός του ΕΔΠ, αποχωρητήρια, αναψυκτήριο, κατάστημα συλλογής και πώλησης άλατος, σημείο ενοικίασης ποδηλάτων, μονοπάτι προς την παραλία και σημείο θέας.

Διασταύρωση δρόμου Ίνειας – Λάρας: Περιλαμβάνει ένα από τα τέσσερα σημεία εισόδου, καθώς και χώρο στάθμευσης, αποχωρητήρια, σημείο ενημέρωσης, αναψυκτήριο, κατάστημα σουβενίρ, σημείο ενοικίασης ποδηλάτων, παιδότοπο ενημέρωσης και εκπαίδευσης, στάση οχημάτων 4x4 για τη μεταφορά επισκεπτών εντός του ΕΔΠ και στάση λεωφορείων για τη μεταφορά επισκεπτών εκτός του ΕΔΠ. Στο συγκεκριμένο σημείο προτείνεται η χωροθέτηση του κέντρου διοίκησης του ΕΔΠ, σε ιδιωτικά τεμάχια γης.

Φαράγγι του Άβακα: Περιλαμβάνει χώρο στάθμευσης, αποχωρητήρια, σημείο ενημέρωσης, αναψυκτήριο, κατάστημα σουβενίρ, σημείο ενοικίασης ποδηλάτων, μονοπάτι μελέτης της φύσης και στάση οχημάτων 4x4 για τη μεταφορά επισκεπτών εντός του ΕΔΠ.
Παραλία της Τοξεύτρας: Περιλαμβάνει ένα από τα τέσσερα σημεία εισόδου, καθώς και χώρο στάθμευσης, αποχωρητήρια, σημείο ενημέρωσης, σημείο ενοικίασης ποδηλάτων, μονοπάτι προς την παραλία και στάση οχημάτων 4x4 για τη μεταφορά επισκεπτών εντός του ΕΔΠ.

Άσπρος Ποταμός: Περιλαμβάνει χώρο στάθμευσης, αποχωρητήρια, σημείο ενημέρωσης, αναψυκτήριο, κατάστημα σουβενίρ, σημείο ενοικίασης ποδηλάτων, σημείο θέας, στάση οχημάτων 4x4 για τη μεταφορά επισκεπτών εντός του ΕΔΠ και στάση λεωφορείων για τη μεταφορά επισκεπτών εκτός του ΕΔΠ.
Προτείνεται επίσης η χωρόθετηση αγκυροβολίου στην περιοχή Φοντάνα Αμορόζα.

Με επιστολή ημερομηνίας 12 Δεκεμβρίου 2017, η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας (ΥΘΠ) μεταξύ άλλων εκφράζει τις επιφυλάξεις και τις ανησυχίες της για τη γενική και αόριστη πρόνοια «αναβάθμισης του οδικού δικτύου εντός του ΕΔΠ Ακάμα». Σύμφωνα με την ΥΘΠ, οποιαδήποτε «αναβάθμιση του οδικού δικτύου εντός του ΕΔΠ Ακάμα» πρέπει να υποβληθεί σε διαδικασία δέουσας εκτίμησης των επιπτώσεων στα αντικείμενα προστασίας των περιοχών Natura 2000 Τόπος Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ CY4000010) και Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ CY4000023) Χερσόνησος Ακάμα. 

Επιπλέον, η ΥΘΠ διαφωνεί με την πρόνοια χωροθέτησης δημόσιων υποδομών διακίνησης και δραστηριοτήτων αναψυχής του ΕΔΠ Ακάμα σε ιδιωτικά τεμάχια γης, καθώς κάτι τέτοιο ενδέχεται να αποτελέσει προηγούμενο για τη χωροθέτηση παρεμφερών αναπτύξεων σε παρακείμενες ιδιωτικές περιουσίες. Η ΥΘΠ διαφωνεί επίσης με τη χωροθέτηση υποδομών διακίνησης και δραστηριοτήτων αναψυχής στην παραλία της Τοξεύτρας και στη διασταύρωση του δρόμου Ίνειας – Λάρας, οι οποίες εισηγείται να χωροθετηθούν εκτός των περιοχών Natura 2000 και πλησίον της κοινότητας Ίνειας. 

Με επιστολή ημερομηνίας 4 Ιανουαρίου 2018, το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών (ΤΑΘΕ) αναφέρει ότι τα σημεία διακίνησης και οι δραστηριότητες αναψυχής των επισκεπτών δεν πρέπει να χωροθετούνται εντός και πλησίον της Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής Λάρας – Τοξεύτρας, η οποία αποτελεί τη μοναδική Περιοχή Ειδικής Προστασίας Μεσογειακής Σημασίας (Specially Protected Area of Mediterranean Importance – SPAMI) στην Κύπρο, στο πλαίσιο του Μεσογειακού Σχεδίου Δράσης του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Environment Programme / Mediterranean Action Plan – UNEP/MAP). 

Επιπλέον, το ΤΑΘΕ εκφράζει τις επιφυλάξεις και ανησυχίες του για τη χωροθέτηση των σημείων διακίνησης και των δραστηριοτήτων αναψυχής των επισκεπτών στην παραλία της Τοξεύτρας και στον κόλπο της Νότιας Λάρας. Το ΤΑΘΕ αναφέρει επίσης ότι η νότια είσοδος του ΕΔΠ Ακάμα πρέπει να χωροθετείται στην εκβολή του Άσπρου Ποταμού και όχι στην παραλία της Τοξεύτρας, έτσι ώστε να καλύπτει ολόκληρη τη Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή Λάρας – Τοξεύτρας. 

Το ΤΑΘΕ επισημαίνει ότι οι επισκέπτες του ΕΔΠ Ακάμα πρέπει να οδηγούνται προς τις τοπικές κοινότητες, έτσι ώστε να μετριάζονται οι πιέσεις και να αποτρέπονται οι απειλές από την αύξηση της ανθρώπινης παρουσίας και όχλησης εντός του ΕΔΠ Ακάμα. Τέλος, το ΤΑΘΕ συμφωνεί με την εισήγηση της ΥΘΠ για αποτροπή της χωροθέτησης δημόσιων υποδομών διακίνησης και δραστηριοτήτων αναψυχής του ΕΔΠ Ακάμα σε ιδιωτικά τεμάχια γης.