Pafos Net

Δάνειο σπουδών στο Ηνωμένο Βασίλειο και το 2020/21. Καλά νέα για την Κύπρο από το Λονδίνο

title image

Τα νέα είναι χαρμόσυνα για τους Κύπριους φοιτητές και γονείς που σκέφτονται να στείλουν τα παιδιά τους στη Μεγάλη Βρετανία: Ο υπουργός Πανεπιστημίων  του Ηνωμένου Βασιλείου, Chris Skidmore, ανακοίνωσε πριν μερικές μέρες από τις Βρυξέλλες ότι το δάνειο σπουδών για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές θα συνεχίσει κανονικά και για τούς φοιτητές που θα εισαχθούν την ακαδημαϊκή χρονιά 2020/21 και θα ισχύει για όλα τα χρόνια φοίτησης τους.

Αυτό δηλώνει ο εκπρόσωπος Βρετανικών Πανεπιστημίων στην Κύπρο και σύμβουλος σπουδών, Χρύσανθος Σαββίδης, ο οποίος τόνισε επίσης ότι ο αρμόδιος Βρετανός υπουργός ανέφερε επίσης ότι φέτος 37 χιλιάδες ευρωπαίοι μαθητές έκαναν αίτηση για προπτυχιακές σπουδές , ένας αριθμός ρεκόρ όπως είπε.

" Επεσήμανε επίσης ότι υπάρχει μία αύξηση του 1.9% στον αριθμό των αιτήσεων και ότι ακόμα και να φύγει η Βρετανία από την ΕΕ θα κάνει ότι είναι δυνατόν, ώστε οι φοιτητές να επιλέγουν τη χώρα για τις σπουδές τους", επεσήμανε ο κ. Σαββίδης. " Το δάνειο συνεχίζει κανονικά να διατίθεται από την Εταιρεία Φοιτητικών Δανείων (Student Loans Company- SLC), που έχει ως έδρα την Αγγλία και οι φοιτητές θα μπορούν να κάνουν δάνεια για την κάλυψη των διδάκτρων, τα οποία θα ξεκινούν να αποπληρώνονται μόλις οι απόφοιτοι πλέον εργοδοτηθούν και αρχίζουν να κερδίζουν τουλάχιστο ετήσιο εισόδημα πάνω από 21000 στερλίνες".

Αναφορικά με το ποιό θα είναι το ποσό που θα αποπληρώνει ο φοιτητής με βάση το εισόδημα που θα κερδίζει, ο σύμβουλος σπουδών παρέθεσε ένα αναλυτικό πίνακα:

Salary

(Σε στερλίνες)

Monthly Repayment

(Σε στερλίνες)

21000

0

22000

7

25000

30

30000

67

35000

105

" Με βάση τον πιο πάνω πίνακα", εξήγησε ο κ. Σαββίδης, " για να αρχίσεις να αποπληρώνεις πρέπει να έχεις ένα ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αλλά και από την άλλη το μηνιαίο ποσό αποπληρωμής είναι πάρα πολύ μικρό ακόμα και στο σενάριο που έχεις ετήσιο εισόδημα 35000 στερλίνες πράγμα δύσκολο στις μέρες μας. Εάν ο φοιτητής δεν βρεί δουλειά τα επόμενα 30 χρόνια από την μέρα αποφοίτησης με ελάχιστο μισθό ετησίως 21000 στερλίνες το δάνειο διαγράφεται . Το δάνειο θα τοκίζεται με ένα πολύ χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 3%.

Το γεγονός αυτό είναι μείζονος σπουδαιότητας για την Κύπρο μας γιατί η χώρα μας είναι η υπ αριθμόν ένα στην αποστολή φοιτητών στα βρεττανικά πανεπιστήμια".

Η απόφαση δίνει τη δυνατότητα στους Κύπριους φοιτητές να σπουδάσουν στα κορυφαία πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς  να έχουν αλλάξει οι όροι της χρηματοδότησης όπως τους γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, είπε επίσης. Είναι αξιοσημείωτο ότι το δάνειο σπουδών είναι διαθέσιμο τα τελευταία χρόνια και σε μεταπτυχιακό επίπεδο με τους ίδιους όρους. Οι αιτήσεις για το δάνειο τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο αρχίσαν εδώ και ένα μήνα,  επεσήμανε και κάλεσε τους υποψήφιους φοιτητές που επιθυμούν να σπουδάσουν για το ακαδημαικό έτος 2017-18 να προχωρήσουν άμεσα στην αίτηση.