Pafos Net

Χρύσω Πατσαλίδου: Παγκόσμια κάποιος εμφανίζει διαβήτη κάθε δύο λεπτά

title image

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη που γιορτάζεται στις 14 Νοεμβρίου κάθε χρόνο για να επιστήσει την προσοχή σε θέματα υψίστης σημασίας για την κοινότητα του διαβήτη, έχει φέτος ως θεματική την πρόσβαση στη φροντίδα για τον διαβήτη.

Αυτό τονίζει με συνέντευξη της στο PafosNet η κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος στο Cyprus Pain Clinic, Χρύσω Πατσαλίδου. Η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική για όλους τους τύπους διαβήτη, επισημαίνει.

« Μπορεί να σώσει ζωές, να αποτρέψει μια επείγουσα ιατρική κατάσταση και να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών που πιθανών να αλλάξουν την ζωή αργότερα. Γι' αυτό ως επαγγελματίες υγείας θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι όλοι γνωρίζουν τα σημάδια που πρέπει να προσέξουν για την διάγνωση του Διαβήτη. Περίπου το 90% των ατόμων με διαβήτη έχουν διαβήτη τύπου 2. Ο Διαβήτης τύπου 2 μπορεί να εμφανιστεί με αργούς ρυθμούς, κυρίως σε άτομο άνω των 40 ετών. Τα σημάδια μπορεί να μην είναι εμφανή ή μπορεί να μην υπάρχουν καθόλου σημάδια, επομένως μπορεί να περάσουν έως και 10 χρόνια πριν ένα άτομο ανακαλύψει ότι έχει διαβήτη».

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει κάποιος τους παράγοντες κινδύνου για τον διαβήτη, αναφέρει η κ. Πατσαλίδου, επισημαίνοντας ενδεικτικά ότι ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία. αν είστε λευκοί και άνω των 40 ή άνω των 25 αν είστε αφρικανός ή νοτιοασιάτης:

« Ο διαβήτης τύπου 2 είναι δύο έως τέσσερις φορές πιο πιθανός σε άτομα νοτιοασιατικής καταγωγής και αφρικανικής-καραϊβικής ή μαύρης αφρικανικής καταγωγής. Έχετε δύο έως έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσετε διαβήτη τύπου 2 εάν έχετε γονέα, αδελφό, αδελφή ή παιδί με διαβήτη. Κινδυνεύετε περισσότερο αν είχατε ποτέ υψηλή αρτηριακή πίεση. Κινδυνεύετε περισσότερο από διαβήτη τύπου 2 εάν έχετε επιπλέον βάρος, ειδικά εάν αυτό το βάρος βρίσκεται γύρω από τη μέση σας».

Άλλοι παράγοντες κινδύνου για Διαβήτη Τύπου 2, σύμφωνα με την διαιτολόγο διατροφολόγο του Cyprus Pain Clinic, είναι το κάπνισμα το οποίο επίσης αυξάνει τον κίνδυνο άλλων καταστάσεων υγείας όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

« Ο διαβήτης κύησης επίσης, είναι ένας τύπος διαβήτη που επηρεάζει τις έγκυες γυναίκες, συνήθως κατά το δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο», δηλώνει. « Εάν έχετε διαβήτη κύησης, είναι σημαντικό να ελέγχετε τακτικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας μετά, καθώς έχετε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξετε διαβήτη τύπου 2. Κανονίστε μια εξέταση γλυκόζης αίματος στον μεταγεννητικό έλεγχο έξι εβδομάδων και ετησίως με την επίβλεψη του προσωπικού σας γιατρού. Προσέξτε επίσης για τυχόν συμπτώματα διαβήτη:

Τουαλέτα, επισκέπτεστε πολλές φορές, ειδικά τη νύχτα

Δίψα

Κούραση- αισθάνεστε πιο κουρασμένοι από το συνηθισμένο

Απώλεια βάρους - χωρίς προσπάθεια

Κνησμός των γεννητικών οργάνων

Τα κοψίματα και οι πληγές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν

Θολή όραση

Αυξημένη πείνα

Οι γυναίκες μπορούν επίσης να μειώσουν σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη κύησης διαχειρίζοντας το βάρος τους, τρέφοντας υγιεινά και διατηρώντας δραστήριες».

pain-clinic-2

Σύμφωνα με την Χρύσω Πατσαλίδου, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών PCOS είναι μια κατάσταση που επηρεάζει τις ωοθήκες. Οι ωοθήκες αποτελούν μέρος του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος που αποθηκεύει και απελευθερώνει ωάρια έτοιμα για γονιμοποίηση. Κάθε ωάριο αναπτύσσεται σε ένα μικρό οίδημα γεμάτο υγρό που ονομάζεται ωοθυλάκιο πριν απελευθερωθεί από την ωοθήκη. Στο PCOS, πολλά ωοθυλάκια μπορούν να αναπτυχθούν, αλλά κανένα από αυτά δεν γίνεται ωάριο που μπορεί να γονιμοποιηθεί. Αυτά τα ωοθυλάκια μπορεί να γίνουν κύστες.

Οι γυναίκες που έχουν PCOS διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2. Το PCOS σχετίζεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη και συνεπώς με υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης που κυκλοφορούν στο αίμα.

Στις γυναίκες με PCOS θα πρέπει να προσφέρεται από του στόματος τεστ ανοχής γλυκόζης κατά τη διάγνωση, όπως συνιστάται από το NICE. Εάν διαπιστωθεί ότι έχει μειωμένη γλυκόζη νηστείας ή μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη, αυτή η εξέταση θα πρέπει να επαναλαμβάνεται ετησίως.

« Ορισμένες καταστάσεις ψυχικής υγείας αποτελούν επίσης παράγοντα κινδύνου για διαβήτη τύπου 2, όπως: σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή, κατάθλιψη», αναφέρει ακόμη. « Εάν λαμβάνετε θεραπεία με αντιψυχωσικά φάρμακα, αυτό μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, αλλά ο κίνδυνος είναι αρκετά χαμηλός. Είναι σημαντικό να συνεχίσετε να παίρνετε οποιοδήποτε συνταγογραφούμενο φάρμακο, καθώς θα βοηθήσει στη διαχείριση της κατάστασής σας. Μιλήστε με τον γιατρό σας ή με ένα μέλος της ομάδας υγειονομικής περίθαλψης εάν ανησυχείτε για πιθανές παρενέργειες.

Μερικά από αυτά τα φάρμακα μπορούν επίσης να σας προκαλέσουν αύξηση βάρους, επομένως η λήψη μέτρων για τη διαχείριση του βάρους σας είναι σημαντική και όλοι μπορούν να επωφεληθούν από το να τρώνε καλά και να κινούνται περισσότερο.

Εάν περνάτε μεγάλες χρονικές περιόδους καθισμένοι, (o ύπνος δεν περιλαμβάνει) αυτό είναι γνωστό ως «καθιστικός» τρόπος ζωής. Η καθιστική ζωή σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ακόμα κι αν κάνετε τη συνιστώμενη ποσότητα άσκησης την εβδομάδα, μπορείτε να έχετε έναν καθιστικό τρόπο ζωής. Αυτό συμβαίνει επειδή η καθιστική ζωή είναι διαφορετική από την σωματική αδράνεια. Το να είσαι «σωματικά αδράνεια» σημαίνει ότι δεν κάνεις αρκετή σωματική δραστηριότητα. Το να κάνεις «καθιστική ζωή» σημαίνει να κάθεσαι ή να ξαπλώνεις για μεγάλες περιόδους.

Θα πρέπει να προσπαθήσετε να διακόψετε τις καθιστικές περιόδους όσο πιο συχνά γίνεται, κάνοντας κάποια ελαφριά δραστηριότητα όπως το περπάτημα. Εάν κάθεστε σε ένα γραφείο ή οθόνη όλη μέρα, δοκιμάστε μερικές ασκήσεις με βάση την καρέκλα. Επίσης, στοχεύστε να δημιουργήσετε ελαφριά δραστηριότητα στην ημέρα σας, ακολουθούν μερικές ιδέες:

Πηγαίνετε και μιλήστε με συναδέλφους αντί να στείλετε ένα email

Κάντε τακτικά διαλείμματα για να πάρετε ένα ποτήρι νερό

Κάντε περιπατητικές συναντήσεις

Περπατήστε μέρος του ταξιδιού σας ή παρκάρετε λίγο πιο μακριά από το κτίριο».

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με την ειδικό στο Cyprus Pain Clinic. Οι τρέχουσες οδηγίες συνιστούν να μην πίνετε τακτικά περισσότερες από 14 μονάδες την εβδομάδα και ότι αυτές οι μονάδες πρέπει να κατανέμονται ομοιόμορφα σε 3-4 ημέρες.

Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μια ή δύο ημέρες την εβδομάδα θα αυξήσει επίσης τον κίνδυνο άλλων παθήσεων υγείας, όπως ορισμένων τύπων καρκίνου. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

« Εάν έχετε διαταραγμένο ύπνο, αυτό μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2», τονίζει. « Η έλλειψη ύπνου ή ο ύπνος για πολύ καιρό έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο. Η γνώση μας δίνει τη δύναμη να βοηθήσουμε όλους όσους θα διαγνωστούν στο μέλλον να έχουν καλύτερη πρόσβαση σε περίθαλψη και ποιότητα ζωής. Ίσως αύριο διαγνωστεί ένα δικό μας άτομο που αγαπάμε».