Χρύσανθος Σαββίδης: Παρέμβαση στη Συνεδρία της ΜΟΚΕ στις Βρυξέλλες
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
13 Νοεμβρίου 2024Ως Βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος και μέλος της Kυπριακής Αντιπροσωπείας στη Μικτή Ομάδα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (ΜΟΚΕ) της Ευρωπόλ, συμμετείχα στη 15η Συνάντηση της ΜΟΚΕ Ευρωπόλ, που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες.
Στην παρέμβασή μου αναφέρθηκα σε κρίσιμα ζητήματα σχετικά με το μεταναστευτικό και την παράτυπη μετανάστευση στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ειδικότερα, υπογράμμισα ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής περιορίζουν τις δυνατότητες της Κύπρου να απορροφήσει τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές. Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη εξαιτίας των τραγικών γεγονότων που εκτυλίσσονται στο Ισραήλ και στη Γάζα, γεγονός που εντείνει την πίεση στις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.
Η Κύπρος, εδώ και καιρό, αντιμετωπίζει δυσανάλογα σημαντικές μεταναστευτικές ροές, με τον αριθμό των αιτούντων και δικαιούχων ασύλου να αντιστοιχεί στο 5% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Σε αναλογία πληθυσμού, αυτός ο αριθμός είναι ο υψηλότερος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ταυτόχρονα, καλωσόρισα την πρόσφατη συμφωνία για το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, τονίζοντας τη σημασία της άμεσης εφαρμογής του, σύμφωνα με τον εξαγγελθέντα οδικό χάρτη.
Αναφέρθηκα επίσης στην αναγκαιότητα να αντιμετωπιστεί η εκμετάλλευση και εμπορία παράτυπων μεταναστών στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου οι πρόσφυγες και μετανάστες χρησιμοποιούνται ως εργαλείο στην πολιτική στρατηγική της Τουρκίας. Πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα που απαιτεί ριζική και αποτελεσματική παρέμβαση. Επιπλέον, εξέφρασα την ανάγκη για την υιοθέτηση αυστηρών μέτρων για την επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής, προκειμένου να περιοριστεί η παράτυπη διακίνηση.
Ζήτησα, επίσης, από την ΕΕ να επαναξιολογήσει το καθεστώς συγκεκριμένων περιοχών της Συρίας, ώστε να διευκολυνθούν οι εθελοντικές επιστροφές προσφύγων σε ασφαλείς ζώνες, κάτι που θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση των χωρών πρώτης γραμμής όπως η Κύπρος.
Κλείνοντας, υπέβαλα ερώτηση προς την Ουγγρική Προεδρία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφορικά με το αν υπάρχει πολιτική βούληση για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την εγκληματική της στάση στο μεταναστευτικό ζήτημα, κυρίως για την αδυναμία εφαρμογής της συμφωνίας επανεισδοχής μεταναστών με την ΕΕ.