Χαράλαμπος Θεοπέμπτου: Πρόταση για αξιοποίηση εγκαταλειμμένων κτηρίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
19 Μαΐου 2022Στους εμπορικούς δρόμους των πόλεων μας υπάρχουν πολλά κλειστά και εγκαταλειμμένα καταστήματα, τα οποία έκλεισαν λόγω της οικονομικής κρίσης είτε λόγω της απρογραμμάτιστης πολιτικής αδειοδότησης των mall. Όποιος όμως περπατά στις γειτονιές θα επιβεβαιώσει ότι υπάρχουν και εκεί πολλά εγκαταλειμμένα σπίτια και κτήρια για λόγους που δεν έχουν ερευνηθεί ακόμη. Η πραγματικότητα είναι ότι στην Κύπρο κανένας δεν ασχολήθηκε σοβαρά με την βελτίωση της κατάστασης στις γειτονιές των πόλεων μας όπως κάνουν με τόση επιτυχία πχ οι Ολλανδοί.
Αυτό τονίζει με παρέμβαση του στη Βουλή ο πρόεδρος και βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά τον τρόπο διαχείρισης ιδιαίτερα των κατοικιών για διάφορους λόγους, τονίζει ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, επισημαίνοντας κάποιους εξ αυτών, όπως:
«Μπορεί εύκολα να γίνουν επικίνδυνες, έχουν κακή αισθητική και μειώνουν την αξία των περιουσιών της περιοχής, πολύ συχνά στις κενές κατοικίες μαζεύονται άτομα που προκαλούν ενόχληση και ανασφάλεια στους κατοίκους και μπορεί να κάνουν την οικοδομή ακόμη πιο επικίνδυνη».
Δεν είναι σωστό να υπάρχει κόσμος που χρειάζεται στέγαση και τα σπίτια αυτά να παραμένουν κενά, επισημαίνει ο κ. Θεοπέμπτου, παρατηρώντας ότι με την συνεχή αύξηση του πληθυσμού η ανάγκη για στέγαση συνεχώς μεγαλώνει και αναγκάζεται η πόλη να επεκταθεί προκαλώντας έτσι μια σειρά από προβλήματα.
« Στην Κύπρο δεν έχουμε καμιά πολιτική για τη διαχείριση τέτοιων περιπτώσεων και θα πρέπει να εξετάσουμε μια σειρά από εναλλακτικές λύσεις», αναφέρει. « Το πρώτο πρόβλημα είναι τα νομικά θέματα που αφορούν την ιδιωτική περιουσία και την προστασία που της παρέχεται από την νομοθεσία. Παρόμοιο πρόβλημα είχαμε και όταν γινόταν η συζήτηση π.χ. για τον καθαρισμό οικοπέδων ή τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών μέσα σε ιδιωτική γη που γειτνιάζει με δάση.
Το πρώτο βήμα θα πρέπει να είναι ο εντοπισμός των κτηρίων και η καταχώρηση τους σε ένα μητρώο για να μπορούμε μετά να εφαρμόσουμε μια σειρά από μέτρα. Ένα τέτοιο είναι και η γερμανική πρακτική της επιπλέον φορολόγησης της περιουσίας μέσα σε κατοικημένη περιοχή που είναι σε αχρηστία για πάνω τρία χρόνια σαν μέτρο πίεσης στους ιδιοκτήτες.
Η ύπαρξη ενός τέτοιου μητρώου θα βοηθήσει τις Τοπικές Αρχές να κάνουν στοχευμένες επιθεωρήσεις για επικίνδυνες οικοδομές αλλά και με νομοθετική κάλυψη να μπορούν να μπουν στο τεμάχιο, να καθαρίσουν την αυλή και να χρεώσουν τον ιδιοκτήτη όπως γίνεται και με τα κενά οικόπεδα».
Μια πιο προχωρημένη δράση, παρατηρεί ο πρόεδρος των οικολόγων, θα ήταν μα χρησιμοποιηθούν αυτές οι οικιστικές μονάδες από το κράτος για διαμονή οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα που τώρα για παράδειγμα παίρνουν επίδομα ενοικίου. Το κράτος θα μπορεί να κάνει απευθείας ανάθεση σε μια Κοινωνική Επιχείρηση για να εντοπίζει τέτοια κτήρια και να αναλαμβάνει εκ μέρους του κράτους τη σύναψη μακρόχρονης ενοικίασης του κτηρίου, την επιδιόρθωση του και μετά την παράδοση του στις αρμόδιες υπηρεσίες για χρήση από οικογένειες που χρειάζονται στέγαση, υποστηρίζει.
« Με τις κατασκευαστικές τεχνικές που υπάρχουν τώρα στη διάθεση μας είναι ακόμη πιο εύκολο να επιδιορθωθεί ένα κτήριο. Λύσεις υπάρχουν, χρειάζεται όμως θέληση, οι κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις και το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι παρά μόνο θετικό», καταλήγει.