Pafos Net

Αρνητική πρωτιά για την Κύπρο στην κατανάλωση αντιβιοτικών

title image

Με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σωστή χρήση των αντιβιοτικών και την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής, η Παθολογική Εταιρεία Κύπρου, η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου και η Κυπριακή Εταιρεία Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμώξεων διοργανώνουν Εκστρατεία Ενημέρωσης και Διαφώτισης, με μήνυμα: «Αντιβιοτικά: Προστατευτείτε με τη συμβουλή του ιατρού σας».

Η έναρξη της Εκστρατείας Διαφώτισης, η οποία θα διαρκέσει από τις 6 μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου 2024, ανακοινώθηκε σε Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στη Δημοσιογραφική Εστία, την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2024.

Η Εκστρατεία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και διοργανώνεται, όπως κάθε χρόνο, με την ευγενική στήριξη της Φαρμακοβιομηχανίας Medochemie.

Η Κύπρος κατέχει τα τελευταία χρόνια, μια από τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη, όσον αφορά στην κατανάλωση αντιβιοτικών, με τους γιατρούς να προειδοποιούν ότι η αλόγιστη χρήση τους μπορεί να οδηγήσει, όχι μόνο στην έλλειψη θεραπείας, αλλά και σε μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας.

Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών ως «σιωπηλή πανδημία» η οποία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία.

Σε μήνυμα του ο Υπουργός Υγείας, κ. Μιχάλης Δαμιανός, ανέφερε ότι στην ΕΕ για το 2020 η μικροβιακή αντοχή, συνεπεία της αλόγιστης κατανάλωσης των αντιβιοτικών ευθύνεται για 35.000 θανάτους. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι αν δεν ληφθούν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα, εκτιμάται ότι το 2050 η μικροβιακή αντοχή θα προκαλεί περισσότερους θανάτους από τον καρκίνο. Για το λόγο αυτό, είπε ο κ. Δαμιανού, το Υπουργείο Υγείας αναγνωρίζοντας το θέμα της αντοχής στα αντιβιοτικά, ως ύψιστης προτεραιότητας και συνειδητοποιώντας ότι απαιτείται συντονισμένη δράση, βρίσκεται ήδη σε διαδικασία εκπόνησης και εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Δράσης, σε συνεργασία με άλλους συναρμόδιους φορείς, για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής και των νοσοκομειακών λοιμώξεων, στο πλαίσιο της προσέγγισης «Ενιαία Υγεία».

Σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Δρ Πέτρος Αγαθαγγέλου, ανέφερε ότι η Εκστρατεία Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για την ορθή χρήση αντιβιοτικών αποτελεί έναν καταλυτικό παράγοντα για την αλλαγή στάσεων και συμπεριφορών, καθώς όπως είπε, η μικροβιακή αντοχή ευθύνεται για 1,27 εκατομμύρια θανάτους ετησίως παγκοσμίως. Η πρωτοβουλία αυτή, την οποία αναλαμβάνουν η Παθολογική Εταιρεία Κύπρου, η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου και η Κυπριακή Εταιρεία Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμώξεων, μαζί με τη φαρμακοβιομηχανία Medochemie, είπε ο Δρ Αγαθαγγέλου, αποτελεί ορόσημο στην κοινή μας προσπάθεια για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ο Πρόεδρος της Παθολογικής Εταιρείας Κύπρου, Δρ Ανδρέας Στυλιανού, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, αφού όπως είπε, η Κύπρος και η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση αντιβιοτικών και αντοχή των μικροβίων σε αυτά. Οι λοιμώξεις από ανθεκτικά μικρόβια, σημείωσε ο Δρ Στυλιανού, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές στην ανθρώπινη υγεία, ακόμα και το θάνατο, ενώ παρατείνουν την παραμονή στα νοσοκομεία, αυξάνοντας και το κόστος νοσηλείας.

Ο Δρ Μιχάλης Αναστασιάδης, Πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου υπέδειξε ότι ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά οι επιπτώσεις της ακατάλληλης χρήσης αντιβιοτικών είναι ακόμα πιο σοβαρές, αφού ο οργανισμός τους βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης και κάθε λανθασμένη θεραπευτική παρέμβαση, μπορεί να έχει μακροχρόνιες συνέπειες. Τα αντιβιοτικά, τόνισε ο Δρ Αναστασιάδης, πρέπει να χορηγούνται μόνο όταν υπάρχει επιβεβαιωμένη ή ισχυρή υποψία βακτηριακής λοίμωξης.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμώξεων, Δρ Γιώργος Πετρίκκος, υπογράμμισε ότι η υπερβολική και αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών οδηγεί σε ραγδαία αύξηση της μικροβιακής αντοχής, η οποία αποτελεί σήμερα μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ευημερία. Μάλιστα, ανέφερε ότι στην Κύπρο το 2019 καταγράφηκαν 140 θάνατοι που αποδόθηκαν στη μικροβιακή αντοχή και 547 θάνατοι, σχετιζόμενοι με αυτή.

Η Medochemie, ως πρωτοπόρος στον τομέα της φαρμακευτικής βιομηχανίας, δεσμεύεται να υποστηρίζει πρωτοβουλίες που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής στην Κύπρο, δήλωσε ο κ. Κωνσταντίνος Κουδουνάς, Business Unit Manager της εταιρείας. Μαζί με τις επιστημονικές εταιρείες, είπε ο κ. Κουδουνάς, απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους να γίνουν συμμέτοχοι σε αυτή την προσπάθεια, καθώς η δέσμευσή μας στη Medochemie είναι σαφής: να προάγουμε τη σωστή χρήση των αντιβιοτικών και να δημιουργήσουμε ένα υγιές μέλλον για όλους.

Συστάσεις των Ιατρών προς το Κοινό:

-Όχι στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών

-Λήψη αντιβιοτικών μόνο με ιατρική συνταγή

-Ολοκλήρωση της θεραπείας όπως ορίζει ο ιατρός σας

-Αποφυγή κατανάλωσης αντιβιοτικών άλλων ασθενών ή αντιβιοτικών που έχουν περισσέψει από προηγούμενες θεραπείες

Εκστρατεία Ευαισθητοποίησης

Η Εκστρατεία περιλαμβάνει την προβολή διαφωτιστικού video στα ΜΜΕ και άρθρα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, αναφορικά με την ευαισθητοποίηση του κοινού για τους κινδύνους από την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, τόσο για την ατομική όσο και τη δημόσια υγεία.

Τις ενέργειες διαφώτισης ενδυναμώνουν, επίσης,  στοχευμένες παρεμβάσεις μελών της Παθολογικής Εταιρείας Κύπρου, της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου και της Κυπριακής Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμώξεων στα Μέσα Ενημέρωσης.

Δείτε το ενημερωτικό σποτ εδώ.